La doar 12 ani, Raluca se poate lăuda deja cu o serie de titluri câștigare la competițiile sportive, tânăra înotătoare din Sfântu Gheorghe având toate șansele să ajungă printre numele mari ale natației românești.
Raluca Maria Artene este elevă în clasa a VI-a la școala generală Váradi József din Sfântu Gheorghe, iar în timpul „liber” este o înotătoare talentată a Clubului A.C.S. Ciprian Grosu. Cu numeroase titluri obținute la competițiile sportive, printre care și titlul de campioană națională, există o șansă foarte mare ca în viitor numele ei să fie auzit printre cele ale marilor sportivi români care ne reprezintă țara la competițiile din întreaga lume. După cum spune chiar ea, totul a început ca o joacă, la vârsta de 3 ani fiind dusă pentru prima dată la bazin, de către părinții ei, iar mai apoi, la vârsta de 6 ani, Raluca l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină mentor și antrenor, Ciprian Grosu.
„Încă de la o vârstă fragedă părinţii m-au dus la bazinul de înot, considerând că este un sport benefic şi util copiilor. Totul a început cu o bălăceală, având 3-4 ani. Pe la vârsta de 5-6 ani l-am descoperit pe dl. profesor Ciprian, care m-a învăţat primii paşi ai înotului. În 2011, la vârsta de 8 ani, dl. antrenor a considerat că pot face faţă primului meu concurs de înot, intitulat „Cupa 1 Martie”, care s-a desfăşurat la Izvorani, aşadar, nici eu nu l-am dezamăgit cucerind prima medalie de aur. Au urmat apoi multe alte competiţii, bineînţeles cu multe medalii câștigate.” – a spus Raluca Maria Artene.
Primul Campionat Național, organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, de la Arad, i-a adus Ralucăi titlul de campioană națională la procedeul spate, pe când aceasta avea doar 10 ani, pășind astfel cu dreptul în lumea înotului.
„Este o onoare pentru mine obținerea acestui titlu dar şi o mândrie pentru oraşul de unde provin. Dorinţa de a fi pe podium m-a făcut să muncesc, să lupt pentru a fi mereu sus, ceea ce am şi reuşit până în prezent. Bineînţeles, toate aceste lucruri le-am dobândit datorită antrenorului şi mentorului meu Ciprian Grosu, care mereu a reuşit să mă ambiţioneze, să trec peste anumite obstacole, susţinerea lui fiind necondiţionată.” – a mai spus tânăra.
Cu un parcurs competiţional bun, Raluca visează să se califice anul acesta la „Concursul Țărilor Central Europene” și să obțină cât mai multe medalii la campionatele naționale și internaționale la care va participa, lucru pentru care deja se antrenează din greu.
„Consider că punctul cheie pentru performanţă este relația cu antrenorul, el îţi poate oferi prin pregătire motivaţia, încrederea și dorinţa de a câştiga. (…) Nu prea am timp de alte pasiuni din cauza programului încărcat, dar în puținul timp liber, pot spune că ador drumețiile montane și să mă joc cu cățelușul meu Fram.” – a mai spus tânăra sportivă.
În vara anului trecut Raluca a obținut titlu de vicecampioană națională la proba de 100m spate înregistrând timpul 1`11″77, dar și o performanță remarcabilă în proba 200m spate cu timpul 2`36″97, clasându-se pe locul IV.
„Sunt mândru de rezultatele bune înregistrate, pentru că toți au reușit să își depășească cei mai buni timpi și toți au trăit experiența acestei competiții.” – declara la acel moment antrenorul Ciprian Grosu.
Pe lângă titlurile de dublă campioană națională, triplă vicecampioană națională și cu un loc III obținut pe podiumul național, Raluca deține mai multe premii obținute la concursurile internționale, pasiunea însă nu a moștenit-o din familie, ea fiind singura care practică sport de performanță.
„Raluca este singura sportivă a familiei și ne bucurăm foarte mult că Dumnezeu ne-a călăuzit pașii pe drumul acesta. (…) Visul ei este să ajungă în vârf, dar mai întâi trebuie să ajungem la Europene, de acolo, dacă reușim să ajungem și să avem rezultate bune, avem șanse să ajungem și mai sus. Primul pas, ne-am dori să ajungem la Concursul Țărilor Central Europene, anul acesta, dar este extrem de greu pentru că avem rivali, și munca este peste puteri. Ca să reușim să trecem pragul acesta, trebuie să învingem la vară, însă este o muncă grea. Raluca se antrenează zilnic, nu a făcut pauză deloc.” – a explicat cu mândrie tatăl Ralucăi, Valentin Artene.
O zi normală din viața unei campioane … antrenamente 6 zile din 7
Ca orice sportiv, micuța campioană trebuie să respecte anumite reguli. Potrivit tatălui ei, aceasta se antrenează 6 zile pe săptămână, are o dietă specială și un mod de viață cât se poate de echilibrat, iar în ciuda poftelor normale pe care orice copil de vârsta ei le are, Raluca reușește să respecte întocmai programul pe care antrenorul ei l-a conceput pentru ea.
„Are o dietă specială în limitele posibilităților, trăim într-o lume a poftelor (…) mai ales că fiind copil vrea dulciuri, dar nu se poate, vrea jucării dar degeaba le cumpărăm, pentru că nu se poate juca cu ele, nu îi permite timpul, pentru că cea mai mare parte a timpului trebuie să o dedice antrenamentelor, fiind la nivelul acesta. (…) Zilnic, de luni până sâmbătă, are câte 1-2 antrenamente, la stadion, la bazin, la sală, iar în funcție de vreme face antrenamente și afară. Majoritatea timpului îl petrece la bazin, însă trebuie să facă și altă pregătire fizică în afară de înot.” – a mai spus tatăl campioanei.
După cum spune chiar tatăl ei, înotul este „o rețetă cu multe ingrediente”, pe care Raluca o stăpânește foarte bine, iar dacă atunci când intră în bazin excelează, la școală se luptă să fie printre cei mai buni elevi ai clasei. . .
„Școala merge bine, facem tot posibilul să se pregătească, să meargă bine și cu școala, nu este ușor deloc, are de învățat, (…) are un grup de colegi care ridică ștacheta în clasă și este și acolo o altă luptă, cum ar veni. Aceeași luptă ca și la înot: trebuie să învețe ca să se țină aproape de colegii care sunt în fruntea clasei și nu este ușor deloc, trebuie să învețe foarte mult. Cu timpul este cel mai greu…de multe ori dă fuga de la școală ca să mănânce repede, pentru ca apoi să meargă la antrenamente. E greu până ajungi în vârf, dar mai greu este să te menții pentru că până în vârf este o muncă, mai grea sau mai ușoară, însă după ce ai ajuns în vârf trebuie să muncești mult, zi de zi, și în sport și în orice alt domeniu de activitate. Doar dacă ajunge în vârf va putea să se descurce din acest sport și să câștige bani, dar fără muncă titanică nu se poate. (…) Este o muncă titanică, trebuie depus un efort foarte mare ca să ajungem în vârf, e <<o rețetă cu multe ingrediente>>: alimentație, vitamine, echipament, voință, ambiție și muncă, deoarece se zice că munca învinge și talentul, degeaba are talent dacă nu muncește. Dacă ești bun câștigi, totul depinde de forțele proprii și de ce a învățat de la antrenor, condiția ei fizică, voința ei și starea ei de sănătate.”- a mai explicat tatăl Ralucăi, Valentin Artene.
Ioana Ardeleanu