Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat vineri la Sfântu Gheorghe, unde a participat la inaugurarea dispeceratului comun Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă-Serviciul de Ambulanţă Judeţean (ISU-SAJ), că trebuie luate măsuri pentru diminuarea apelurilor false la 112, atât prin înăsprirea sancţiunilor, cât şi prin implicarea societăţii civile în acţiuni de conştientizare a populaţiei.
„112 nu este un număr de joacă. 112 este un număr extrem de important, un număr care face parte din Sistemul de urgenţă. Nu este voie să îţi baţi joc (…) Un apel fals poate să şi omoare, nu doar să coste. Cert, este o problemă a societăţii civile şi necesită a se lua măsurile cele mai serioase. Societate civilă înseamnă implicarea părinţilor şi a tuturor celor care i-ar putea învăţa pe copii şi pe alţii aceste lucruri”, a spus Raed Arafat.
Judeţul Covasna ocupă locul I la nivel naţional în topul apelurilor false la numărul unic de urgenţă 112, cu un procent de 81,85%, relevă o statistică realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Anul trecut, numărul de urgenţă 112 a fost apelat de 231.112 ori, însă doar 41.941 de apeluri, adică aproximativ 18% au fost justificate. Cele mai multe apeluri false au fost înregistrate de Serviciul de Ambulanţă Covasna, peste 56%.
Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay. Acesta este şi principalul motiv pentru care majoritatea apelanţilor nu au putut fi identificaţi şi sancţionaţi, anul trecut fiind aplicate doar 37 de amenzi.
Printre judeţele cu cele mai multe apeluri false se mai numără Mureş (78,80%), Dâmboviţa (78,68%), Harghita (77,66%) şi Caraş-Severin (77,48%), iar la polul opus se situează municipiul Bucureşti (55,59%) , judeţele Cluj (55,40%) şi Arad (59,92%).
Oana Mălina Negrea/AGERPRES