Aproximativ 30% – 40% din voucherele de vacanță ar putea fi orientate către stațiunile balneare, în condițiile în care mai multe hoteluri au fost modernizate, iar ponderea tinerilor în stațiuni este în continuă creștere, a declarat președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

„Mizez pe o pondere de circa 30% — 40% în ceea ce privește voucherele de vacanță, având în vedere faptul că, în ultimul timp, au fost modernizate multe hoteluri”, a menționat președintele OPTBR. Potrivit acestuia, pentru modernizarea unui hotel de două stele, de 100 de camere, este nevoie de cel puțin 5-7 milioane de euro pentru a fi încadrat la patru stele. ‘Investițiile în stațiunile balneare se reîntorc în 10-12 ani’, a subliniat Rădulescu.

„Clientela turistică s-a schimbat în ultimii ani, stațiunile balneare fiind frecventate de tot mai mulți tineri. Dacă în urmă cu 10 ani, cei care veneau în stațiunile balneare erau în mare parte oameni trecuți de 60 de ani, acest procent a scăzut considerabil, fiind foarte mulți tineri la ora actuală. Am constat că, acolo unde s-au făcut investiții, ponderea tinerilor este din ce în ce mai mare”, a mai spus Nicu Rădulescu.

Președintele OPTBR susține că, în prezent, în stațiunile balneare din România, ponderea turiștilor străini este, în medie, de 10% — 15%. „La Băile Felix, unde s-au făcut investiții, sau în Sovata, ponderea turiștilor străini depășește 30%, iar unde nu s-au făcut investiții, procentul coboară sub 5%. Dacă vrei să ai turiști străini, trebuie să ai stabilimente renovate și programe attractive”, a mai spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, stațiunile unde s-au făcut investiții și care ar putea atrage turiștii străini sunt: Băile Felix, Sovata, Tușnad, Călimănești Căciulata sau Govora. „Cei mai mulți turiști străini care frecventează stațiunile balneare din România sunt din Germania, Rusia, Italia, Spania și Israel”, a adăugat președintele OPTBR.

Acesta a subliniat că, în prezent, în toate stațiunile balneare din România, sunt disponibile 25.000-30.000 de locuri de cazare.

AGERPRES

. .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail