„Radioamatorismul este un sport al minții. Trebuie să știi puțină electrotehnică, trebuie să știi puțină fizică, geografie și o limbă străină.”
Recent, la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe a fost inaugurat un un radioclub. În curând, cursurile vor începe cu o nouă grupă de cursanți. Toți cei care doresc să descopere tainele radioamatorismului se pot înscrie.
Mijloacele moderne de comunicare permit, astăzi, transmiterea informațiilor din diferite colţuri ale lumii, într-un timp foarte scurt. Comunicarea rapidă era însă posibilă și pe vremea când nu existau telefoane mobile şi internet. Încă de acum aproximativ 100 de ani, prin radioamatorism, spațiul și timpul erau relativizate. Prin intermediul undelor scurte și ultrascurte, radioamatorii se puteau face auziți și puteau transmite mesaje în toate colțurile lumii.
Tehnologia a evoluat, însă radioamatorismul nu s-a pierdut. La Sfântu Gheorghe, în cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, a fost înființat recent un radioclub, acesta fiind rodul muncii unei echipe compuse din radioamatori, conducerea Liceului, cadre didactice ale instituției și nu numai. Printre membrii echipei se numără: viceprimarul Sztakics Éva, care este și președinte de onoare al radioclubului, fostul director al Liceului, prof. ing. Újfalvi István, actualul director al instituției – prof.ing. Demeter Dávid, ing. Győrgy Zsolt- președintele radioclubului (radioamator –YO6ZS), colonel (rez.) prof. ing. Csáky Ernő- administratorul radioclubului, colonel (rez.) Ionel Sereșan, șeful stației (radioamator- YO6DBL), maior (rez.) ing. Veres Gyula- secretar al radioclubului (radioamator – YOCVN), colonel (rez.) Dénes Dezső (radioamator – YO6UO), ing. Szabó Árpad (radioamator – YOTGZ), tehnician Marian Paraschiv (radioamator -YO6TGE) – operatori ai stației, maistru militar (rez.) Constantin Tănase – asistent și ajutor administrator, Balogh Jozsef – responsabil cu activități de tabără și în teren. De asemenea, din grupul de inițiativă a făcut parte și colonelul Dâlbea Ioan, între timp, decedat. Inițiativa a fost susținută moral și sprijinită material de Primăria municipiului, de personalul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, de radioamatori din țară – col. ing. Șotropa Dan, de reprezentanți ai conducerii MApN –gen. Cereceanu Ion, col. Pop- comandant al Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, dar și de prof. Kis Albert- între timp decedat și de antreprenori din oraș, în frunte cu Beres Rozalia și Gál Attila.
Câțiva dintre inițiatorii și reprezentanții radioclubului – domnii Csáky Ernő, Ionel Sereșan, Veres Gyula, Dénes Dezső, Szabó Árpad –și directorul Liceului, domnul Demeter Dávid, ne-au spus recent mai multe despre activitatea din cadrul acestuia.
„Radioamatorismul este o activitate educativă reprezentând practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii, fără a se urmări interese economice sau transmiterea altor informații în afară de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite”, a explicat domnul Csáky Ernő.
„Radioamatorismul este un sport al minții. Trebuie să știi puțină electrotehnică, trebuie să știi puțină fizică, geografie și o limbă străină”, a precizat domnul Szabó Árpad.
Ideea înfiinţării acestui radioclub s-a conturat în urmă cu aproximativ trei ani, în octombrie 2012, ne-a spus șeful stației, domnul Ionel Sereșan. De atunci, s-au derulat demersurile necesare pentru înființare, iar drumul nu a fost ușor, fiind îngreunat și de birocrație, însă în urmă cu trei săptămâni, Radioclubul „Puskás Tivadar” a fost inaugurat, fiind deschis tuturor persoanelor interesate să descopere tainele radioamatorismului.
„Acesta este al treilea radioclub în Sfântu Gheorghe și considerăm că este ceva folositor pentru societate”, ne-a spus domnul Dénes Dezső, operator, radioamator din anul 1959.
Radioamatorismul: sport, pasiune, dar și un mijloc de salvare
Reprezentanții radioclubului au subliniat că radioamatorismul nu este doar un sport și nu este doar o pasiune, un hobby, ci reprezintă și un mijloc de salvare. În situații care pun în pericol vieți omenești, sau care produc distrugeri importante, în caz de dezastre (calamități naturale, sau catastrofe), când rețelele de comunicație sunt suprasolicitate sau distruse, echipamentul utilizat de radioamatori poate reprezenta un mijloc de informare a organelor competente.
„Radioamatorii noștri vor fi pregătiți ca să asigure legătura în rețeaua de urgență a comunicațiilor în caz de catastrofe când, de obicei, celelalte canale de comunicație nu pot fi folosite. Stația noastră este pregătită să lucreze independent de rețeaua electrică națională, având la dispoziție acumulatoare electrice, instalații de panouri fotovoltaice, grup electrogen de 12v și de 230 v. La nevoie, vor contribui efectiv la informarea corectă a autorităţilor privind elementele de interes ale acestora, cu privire la dimensiunile dezastrului. Prin acest deziderat, radioamatorii pot contribui la realizarea unei distribuiri eficiente a tehnicii şi mijloacelor specializate în operaţiuni de salvare de vieţi omeneşti şi de bunuri”, a spus domnul Csáky Ernő.
. .
„Statutul nostru prevede că suntem obligați să punem la dispoziția statului stația de emisie recepție, în caz de nevoie”, a spus domnul Dénes Dezső.
Țara, județul, numele Liceului și al radioclubului, cunoscute după indicativ
Radioclubul „Puskás Tivadar” își desfășoară activitatea sub indicativul de apel YO6KPT. Potrivit reglementărilor în vigoare (ANCOM), indicativul este format din una sau două litere sau o cifră și o literă reprezintă o anumită țară, o cifră ce definește zona, regiunea sau unitatea teritorială, precum și din una sau mai multe litere caracteristice fiecărei stații. Astfel, ”YO, YP,YQ,YR”- reprezintă „România”, ”6” – zona, iar ”KPT”- reprezintă denumirea radioclubului – radioclubul (K) „Puskás Tivadar”(PT).
„Cu acest indicativ ne identificăm față de orice radioamator care recepționează apelul nostru, indiferent dacă acesta se află în Australia sau în Alaska, în Siberia sau în Bombei, în Africa de Sud sau în Budapesta, Satu Mare sau Târgu Secuiesc. Prin acest indicativ, toți cei de pe Glob iau la cunoștință de existența țării noastre a județului, a Liceului; este o reclamă vie, zi de zi, de câte ori intrăm în funcțiune cu stația”, a spus domnul Csáky Ernő.
O amintire, o confirmare a transmisiunilor pe calea undelor: QSL-ul
Orice legătură stabilită de radioamatori, prin stație, este confirmată prin QSL – un fel de carte poștală specială de confirmare a legăturii, pe care sunt tipărite datele de contact, data, ora, banda, modul de lucru, controlul și imagini specifice țării, județului în care locuiește radioamatorul.
Activități în cadrul clubului
„Prin înființarea acestui club se oferă încă o posibilitate pentru tineri, de a petrece util timpul liber ”, a precizat domnul Veres Gyula.
„Cei care vor veni la club vor învăța să stabilească legături radio cu radioamatori din ţară şi de peste hotare. Practic, cu o staţie radio de emisie-recepție, vor putea să comunice cu persoane aflate chiar și la celălalt capăt al lumii. Totodată, cursanții vor învăța să construiască și să folosească aparate de emisie-recepţie; vor învăța despre radiogoniometrie de amator; vor învăța să transmită și să recepționeze mesaje în alfabetul Morse; vor învăța despre telegrafia-viteză, și vor învăța cum să fie utili în situaţii de urgenţă”, a spus domnul Dénes Dezső.
În plus, potrivit secretarului radioclubului, cursanții vor beneficia, totodată, de schimb de QSL-uri (cărţi de confirmare); vor avea posibilitatea să descopere noi tipuri de comunicare, dar și să participe la concursuri naţionale şi internaţionale de radioamatorism şi de creaţie tehnică; să experimenteze în mod practic diverse tipuri de antene, cu ocazia ieșirilor în tabere, etc.
„Activitățile din cadrul clubului oferă posibilitatea de punere în practică a cunoștințelor de fizică, geografie, astronomie, matematică, informatică, științe ale naturii, telecomunicație, robotică”, a spus domnul Csáky Ernő.
„Pe lângă dezvoltarea abilităților oratorice, cursanții își vor dezvolta abilitățile de constructor, deoarece vor învăța să monteze și să construiască echipamente”, a precizat domnul Ionel Sereșan.
„Cei care vor termina acest curs de radioamatorism, vor rămâne cu foarte multe cunoștințe și vor învăța lucruri care îi vor ajuta și în viața de zi cu zi, vor rămâne cu multe cunoștințe…”, a spus domnul Szabó Árpad.
La club se pot înscrie toți cei interesați, a precizat domnul Dénes Dezső.
„ Radioclubul acesta nu este înființat doar pentru elevii Liceului Puskás Tivadar, ci pentru toți tinerii sau cei care doresc să devină radioamatori. Domnul director ne –a asigurat niște condiții extraordinare. În ceea ce privește pregătirea cursanților, avem la dispoziție ingineri electroniști și de telecomunicații foarte, foarte bine pregătiți și acceptă fiecare o parte din planul de pregătire a cursanților”, a spus domnul Csáky Ernő.
Pregătirea cursanților de către specialiști
Cursurile sunt gratuite și sunt susținute de specialiști în domeniu și de maeștri ai sportului, care vor împărtăși cu drag din experiența și cunoștințele lor, cu cei interesați.
„Ne-am gândit că așa cum am primit noi acest dar, de a putea descoperi tainele radioamatorismului, să îl transmitem și noi mai departe”, a spus domnul Szabó Árpad.
„Oamenii aceștia fac ceva pentru societate, fără a cere bani, și este un lucru ce merită apreciat”, a precizat directorul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar”, domnul Demeter Dávid.
Materia va fi predată în așa fel încât să o înțeleagă fiecare, indiferent de vârstă și de limba vorbită.
Cursanții au posibilitatea de a deveni radioamatori autorizați
Echipamentul de radiocomunicații nu poate fi utilizat de oricine, oriunde, oricum. La finalul cursului, se va desfășura cu reprezentanții ANCOM, în urma căruia cursanții vor avea posibilitatea să primească certificatul de radioamator clasa a III-a. După trimiterea dosarului la Centrul Teritorial ANCOM, se va primi indicativul de apel care este unic.
Inițiativa înființării clubului, bine primită de către elevi
Ferencz Gellért, Kozma Győrgy, Gergely Zoltán și Sinka Roland, sunt câțiva dintre elevii care s-au înscris la cursurile de radioamatorism, conduși de curiozitate și de dorința de cunoaștere. Aceștia s-au arătat încântați de deschiderea radioclubului și de activitatea derulată acolo.
Inițiatorii radioclubului îi invită, pe toți cei interesați să pătrundă în lumea radioamatorismului să se înscrie la cursuri.
„Cei interesați sunt așteptați la club! Nu le va părea rău! Așteptăm cu drag pe toată lumea!”, au transmis aceștia.
Pentru înscrieri și pentru a afla informații suplimentare despre activitatea clubului, cei interesați sunt așteptați la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, la secretariatul instituției, de luni până vineri, între orele 8-15, sau miercuri, la radioclub, între orele 18.00- 20.00.
Ana Alina Costache