În luna  februarie a.c., va avea  loc inaugurarea Radioclubului „Puskás Tivadar” din cadrul Liceului Tehnologic Puskás Tivadar. Ideea înfiinţării acestui radioclub este rodul unei prietenii şi colaborări frumoase dintre  radioamatorii din județ și cadrele didactice din liceul.

 

 Radioamatorismul este o activitate educativă  reprezentând practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii, fără a se urmări interese economice sau transmiterea altor informații în afară de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite. Instalațiile de radioemisie folosite de radioamatori au o denumire convențională care se atribuie pe plan central, în fiecare țară.

Clubul nostru are indicativul YO6KPT iar marca stației de emisie- recepție este YAESU-FT-897,

Radioamatorismul a apărut pentru prima dată în S.U.A., în anul 1919. În 1925 a fost înființată „Uniunea Internațională a Radioamatorilor”.

 În România, primul radioclub a fost inițiat în 1926, iar în 1936 ia ființă „Asociația Amatorilor Români de Unde Scurte”. În prezent, radioamatorii din România sunt reprezentați de „Federația Română de Radioamatorism”.

 Radioclubul României reunește dar și selecționează, în același timp, radioamatori valoroși care sunt preocupați de continuarea tradițiilor și dezvoltarea radioamatorismului românesc. A deveni membru NU reprezintă un scop ci o necesitate, dacă membrii într-adevăr sunt dispuși să facă sacrificii pentru radioamatorism. Sacrificiul de a fi CORECT, ONEST și OM de ONOARE se vor regăsi printre criteriile de acceptare a adeziunii depuse pentru a deveni membru.    Calitatea de membru se obține ușor, dar se poate pierde și mai ușor, dacă regulile radioamatorismului sunt încălcate.
Prin înființarea Radioclubului „Puskás Tivadar” din cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” s-a creat posibilitatea ca elevii cursanți din club (din  instituţiile de învăţământ din județ) să  execute:  -stabilirea de legături radio cu radioamatori din ţară şi de peste hotare, cu o staţie radio de emisie-receptie; – construirea şi folosirea de aparate electronice de emisie-recepţie;-radiogoniometria de amator (vânătoare de vulpi; -învățarea trasmiterii și recepționării alfabetului Morse; – telegrafia-viteză folosind alfabetul Morse; – utilizarea radiocomunicaţiilor pentru situaţii de urgenţă.

Radioamatorii noștri vor fi pregătiți ca să  asigure legătura în rețeaua de urgență a comunicațiilor în caz de catastrofe când, de obicei, celelalte canale de comunicație nu pot fi folosite. Stația noastră este pregătită să lucreze independent de rețeaua electrică națională, având la dispoziție acumulatoare electrice, instalații de panouri fotovoltaice, grup electrogen de 12 și de  23o v.La nevoie vor contribui efectiv la informarea corectă a autorităţilor privind elementele de interes ale acestora, cu privire la dimensiunile dezastrului. Prin acest deziderat, radioamatorii pot contribui la realizarea unei  distribuiri eficiente a tehnicii şi mijloacelor specializate în operaţiuni de salvare  de vieţi omeneşti şi de bunuri.

 Cursanții vor beneficia, totodată, de  schimb de QSL-uri (cărţi de confirmare); – cercetarea a  noi tipuri de comunicare; – participarea la concursuri naţionale şi internaţionale de radioamatorism şi de creaţie tehnică;  experimentarea  în mod practic a  diverselor  tipuri de antene, cu ocazia ieșirilor în tabere, etc.

Activitatea de radioamatorism oferă prilejul experimentării în practică a cunoştinţelor de fizică, geografie, astronomie, matematică, informatică, ştiinţe ale naturii şi nu în ultimul rând  de limbi străine (metodă alternativă de comunicaţii).

 Mulţi dintre pasionaţii de radioamatorism îşi croiesc un viitor parcurs profesional în domenii precum: telecomunicaţii, tehnologii informaţionale, robotică, microelectronică, etc.

. .

   La deschiderea festivă vor fi invitate  persoane oficiale din conducerea municipiului, directori de instituții de învațământ, profesori de fizică, inspectorul de specialitate de la Inspectoratul Școlar Judeţean Covasna, comandantul I.S.U., radioamatorii din județ și din țară, persoane din conducerea Federației Române de Radioamatorism, persoane interesate din  Asimcov Covasna, sponsori, părinți și elevi. Invitații  au posibilitatea să vadă dotarea  tehnico-educativă  a liceului, să ia  cunoștință unde și ce învață copiii noștri.

În cadrul inaugurării festive vom prezenta și o expoziție cu tehnica din dotarea clubului, materiale, aparate de măsură și control specifice, istoria radioamatorismului din județ, aparate utilizate în timpul radiocomunicației analogice construite de radioamatori.

Grupul de ințiatori și conducerea liceului consideră că radioamatorismul nu este doar un mod plăcut de a petrece timpul liber, ci și o adevărată poartă către domenii tehnice inaccesibile copiilor în mod obişnuit – electronica şi radiotehnica.

Prin radioamatorism, copiii iau cunoştinţă într-un mod captivant de un domeniu rezervat, de altfel, doar profesioniştilor.

Frumusețea radioamatorismului este că tinerii se  simt bătrâni și bătrânii se simt tineri.

Unii ne-au întrebat: „Ce rost are să te chinui să stabilesti o legătură radio pentru a vorbi cu cineva, când ai la dispoziție internetul sau telefonia mobilă? ” Răspunsul promt și dezarmant este : „Dacă s-a ajuns cu racheta pe Luna, nu înseamnă că planoarele au dispărut”.

 Un radioamator trebuie să știe electronică, geografie și meteorologie. „Pentru radioamator nu există cuvintele «nu se poate»”.

 Radioamatorismul este o pasiune scumpă. O stație costă, în medie,  1.000-1.500 de euro, un amplificator 450 de euro, antena – 600 de euro, instalația de alimentare – 200 de euro.

 Având în vedere  că un tânăr  câștigat pentru acest sport înseamnă unul mai puțin prin baruri, parcă nu ni se pare că este așa de scump.

Radioamatorismul înseamnă și politețe. După ce se realizează legătura, urmează salutul, apoi controlul audiției, al locației și al timpului. Toate acestea se fac în limba engleză. După aceea, se poate vorbi în orice limbă.

Radioamatorii nu discută politică, nu transmit muzică și nu folosesc frecvențele pentru a transmite mesaje pentru alte persoane. În schimb, la nevoie, după caz, transmit mesaje de ajutor (de exemplu când sunt căutate medicamente) sau sunt obligați să raporteze cât mai repede oficialităților orice S.O.S pe care îl interceptează.

Data inaugurării o vom anunța, ulterior,  prin mass media.

Ing.Csáky Ernő

 Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail