În prima săptămână a lunii august, la Covasna se derulează un proiect cultural inedit al Asociației de tineret GRIT, realizat cu sprijinul Orașului Covasna: tabăra de sculptură RĂDĂCINI ȘI ARIPI, o idee născută din discuțiile cu artistul plastic voineștean Nicolae Mihail Bohățel, cel care va și coordona acest proiect.
În primăvara acestui an, cititorii Mesagerului de Covasna au făcut cunoștință cu sculptorul Nicolae Mihail Bohățel (dacă nu ați citit interviul respectiv, îl găsiți accesând acest link: https://mesageruldecovasna.ro/artisti-covasneni-nicolae-mihail-bohatel-din-voinestii-covasnei/), un artist care, acolo unde noi vedem doar o cioată sau câte-un bolovan în drum, având grijă să nu ne împiedicăm de ele, el vede un trup de om care așteaptă să iasă la lumină și își ia dalta și ciocanul și uneltele de sculptor, făcând ca cioata și bolovanul să capete o nouă viață. Nu le dă formă, ci eliberează forma de surplusul ei întâmplător, spre bucuria ochilor noștri, ai oamenilor obișnuiți. Vorbind atunci despre planuri și proiecte, artistul spunea: „Noi, artiștii, mereu avem proiecte. Acum pregătesc inaugurarea Galeriei de Artă NIC’ȘOR ART, la mine acasă, în aer liber, deschisă pentru public. Mai am niște lucrări care trebuie montate. De ce să nu beneficiez de ce mi-a dat Dumnezeu? Mai am în lucru vreo două-trei lucrări, de trimis la București, la niște expoziții. E greu cu sculptura, că e greu de transportat. Cu picturile e mai ușor. Mai am un vis: îmi doresc să facem aici, în Covasna, o tabără de sculptură, cu ajutorul unor colegi din breaslă, iar lucrările să rămână în patrimoniul orașului. Poate ne ajută Dumnezeu s-o realizăm.”
Și sămânța a căzut în solul potrivit și a rodit. Plecând de la premisa că, atunci când ne unim forțele, ies lucruri frumoase, Asociația de tineret GRIT a văzut în această idee modalitatea de a-i apropia pe copii de meșteșugul sculpturii. „Sculptura este o formă a artei plastice care merită adusă mai aproape de tinerii noștri. Ne-am propus realizarea unei tabere de sculptură, cu participarea unor sculptori talentați, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, coordonați de sculptorul covăsnean Nicolae Mihail Bohățel, care să vină la Covasna și, timp de o săptămână, să îi apropie pe copii de acest meșteșug, să-i învețe secretele sculpturii și, în același timp, să creeze sculpturi care să rămână la Covasna, în patrimoniul cultural al orașului nostru. Ne dorim să descoperim printre copiii covăsneni pe cei talentați, cu aplecare spre artele plastice, și (de ce nu ?) să punem astfel bazele unor viitoare cariere artistice.”, spune Flavia Elena Lungu, vicepreședinte al Asociației GRIT.
Sculptorii invitați să participe sunt nume cunoscute în lumea artiștilor plastici: Ivan Borisov (din Vidin, Bulgaria, care face ca acest proiect să devină unul cu participare internațională), Andrei Florian (conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte și Design din Cluj, artist ceramist, sticlar, sculptor în materiale diverse, modelator imaginativ al formelor și al culorilor, ceramică, sticlă, metal), Remus Irimescu (membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, și-a luat licența în sculptură la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design, unde a urmat apoi programul postuniversitar de Masterat, cu o bogată experiență artistică incluzând lucrări de for public și preocupări continue în acest domeniu; artistul folosește în sculpturile sale ca mediu de exprimare un detaliu de mare finețe și migală, cunoscut încă din Antichitate ca intarsia), Rudy Von Kronstadt (pseudonimul sub care creează artistul vizual brașovean Radu Pandele, care activează în diferite zone ale artei contemporane, de la street art la performance, punând un accent special pe experimente cu diverse materiale și suprafețe, obiecte recontextualizate și metaforizate; printre materialele sale de lucru preferate se află lemnul, metalul, materiale naturale, pigmenți industriali sau materiale textile; arta sa are puternice influențe din zona etnografică, artistul revalorificând arhetipurile într-o cheie contemporană), Andras Csaba Nemes (numit adeseori sculptorul melancoliei), Ioan Aron Țăroi (absolvent al Facultăţii de Arte vizuale din Timişoara, secţia Ceramică – Arte Decorative, stăpâneşte mai multe tehnici – grafică, pictură, ceramică, metal, cu o vastă experiență în domeniul pedagogic, muzeal și curatorial, precum și o largă arie de exprimări personale ca artist vizual) și, bineînțeles, covăsneanul Nicolae Mihail Bohățel, inițiatorul și coordonatorul taberei. Toți acești artiști au, împreună, mii de lucrări, sute de expoziții personale, expoziții de grup, participări la Saloane de Artă, simpozioane și tabere de creație, lucrări de for public, și, în mod clar, mii de idei creatoare. Ne bucurăm că măcar câteva din lucrările lor vor rămâne la Covasna, într-o expoziție în aer liber, care să poată fi vizitată de iubitorii de frumos, covăsneni sau turiști!
La activitățile taberei de sculptură sunt așteptați toți copiii și tinerii din orașul Covasna care doresc să afle secretele modelării lemnului sau pietrei. Înscrieri se fac prin mesaj pe pagina de Facebook a Asociației GRIT sau prin e-mail la adresa [email protected], până la data de 29 iulie 2021.
„Considerăm că acest proiect se justifică având în vedere depărtarea fizică a orașului Covasna de centrele artistice din marile orașe, acolo unde posibilitatea de a participa la astfel de lecții este mai mare. Și, spre deosebire de atmosfera înghețată a unei săli de clasă/ atelier, noi propunem lecții în aer liber, alături de artiști consacrați. Activitățile proiectului vin în completarea sistemului formal de educație din școală. Nu în ultimul rând, una dintre cele mai importante realizări este prietenia care se leagă între ei, spiritul de echipă. Și poate descoperim viitori artiști! Îi facem pe copii să cunoască și să iubească rădăcinile, oferindu-le în același timp aripi – o dezvoltare personală bazată pe experiența celor maturi. Aceasta este tema taberei, dar și ideea pe care se pliază multe din activitățile Asociației GRIT” – Flavia Elena Lungu, vicepreședinte al Asociației.
Florentina Teacă