Proiectul este derulat încă din anul 2015 de Casa Iris – filială din Sfântu Gheorghe a Fundației Creștine „Diakonia”.

Principalul obiectiv al „Pușculiței cu purcei” îl constituie includerea în societate a persoanelor cu dizabilități, care își doresc să ducă o viață activă și chiar să se întrețină singure, atât cât le permite condiția lor. Astfel, șapte persoane cu dizabilități psihice, din Sfântu Gheorghe, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, împreună cu doi însoțitori din cadrul Fundației, fac naveta zilnic la ferma din Valea Crișului, pentru a avea grijă de douăzeci de purcei, din rasa mangalița. Opt  dintre acești purcei sunt deja vânduți către diverși clienți, persoane fizice, pentru a fi sacrificați atunci când vor ajunge la maturitate. Ceilalți doisprezece purcei pot fi cumpărați de oricine este interesat, iar dacă nu se vor găsi cumpărători, purceii vor ajunge pe mesele cantinei sociale a Fundației „Diakonia”.

Ușile Casei Iris sunt mereu deschise persoanelor cu dizabilități, care vin aici să desfășoare diverse activități, scopul centrului de zi constând în îngrijirea pe timpul zilei a persoanelor cu handicap, dezvoltarea competenţelor în rândul acestora socializarea lor şi facilitarea integrării lor sociale.

În cadrul centrului de zi, persoanele cu dizabilități, copii și adulți desfășoară sub blânda îndrumare a personalului Casei Iris diverse activităţi ocupaţionale cu specific creativ şi meşteşugăresc și activităţi ocupaţionale de dezvoltare, scopul acestora fiind formarea, dezvoltarea capacităţii de muncă pentru persoanele cu handicap, repectiv pregătirea tinerilor pentru efectuarea muncii individuale în cadrul muncii protejate şi pe piaţa forţei de muncă.

Un alt proiect al Fundației Creștine Diakonia, aflat în desfășurare, împreună cu parteneri din Cehia, Slovacia și Ungaria, are ca scop întocmirea unui manual de proceduri pentru lucrul asistat pentru persoanele cu dizabilități. Acesta se va adresa în special angajatorilor care vor dori să ofere locuri de muncă persoanelor cu dizabilități, dar și a oricăror alți oameni care interacționează frecvent cu persoane cu handicap. Manualul va fi pus la dispoziție gratuit celor interesați, online, dar și în format letric, atunci când acesta va fi gata. Proiectul „SUCCES” se desfășoară în perioada 2016-2018, prin programul „Erasmus Plus”.

Oana-Mihaela Bărzic

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail