În rândul revistelor ASTREI (Asociaţiunea Transilvană pentru literatura Română şi Cultura Poporului Român), revista „ASTRA CLUJEANĂ”, anul XI, nr. 3-4 din 2015 se impune de la început prin prezentarea grafică de excepţie, prin numărul mare de pagini (110, format A4), şi, în primul rând, prin sumarul bogat, „specializat” în câteva „capitole” semnificative, în cadrul unor rubrici.

 

            Un astfel de „capitol” (adică aceeaşi temă tratată de mai mulţi autori) este cel dedicat unui important preşedinte al ASTREI – Ion Micu Moldovan (1853-1915), evocat în două materiale de Mircea Popa şi Traian Rus. Arhitectul Ionel Vitoc, la 75 de ani este prezentat de Adrian Ţion şi Mircea Popa. Din aceeaşi primă rubrică, „Evenimente, aniversări, rememorări”, se cuvine a fi menţionat articolul de rememorare, la 200 de ani de la moarte, a celui ce a fost autor al primei retorici naţionale, Ioan Molnar Piuariu (1849-1815), semnat de cercetătorul literar Mircea Popa.

            În aceeaşi rubrică, ca eveniment, Mircea Popa semnalează „cea mai recentă achiziţie în portofoliul de aur al Universităţii alba-iuliene”, conferirea titlului de „Doctor Honoris Causa” Preşedintelui Academiei Române, Acad. Ionel Valentin Vlad.

            Într-un alt material, punctul de vedere bogat argumentat al lui Mircea Popa trage un semnal de alarmă, ce este necesar a fi auzit în întreaga ţară, privitor la domeniul de la Ciucea al poetului Octavian Goga care trebuie să rămână în proprietatea statului român, ca şi până acum, să fie „Complexul memorial Octavian Goga”, de educare şi instruire cultural-literară. Colectivul de redacţie a acordat importanţa cuvenită acestui material, fixând pe coperta principală a revistei minunata imagine a Castelului de la Ciucea.

            Rubrica „Istorie şi continuitate” cuprinde un material semnat Ioan Silviu Nistor („11 octombrie 1944 – Eliberarea Clujului de sub regimul Dictatului de la Viena”), altul, semnat de Ion Taloş („Augustin Mocanu, un scriitor ardelean la Slobozia”) şi cinci articole semnate de Vasile Şt. Tutula, un studiu despre „Românii ardeleni – apărători fermi ai Marii Uniri din 1918” şi trei recenzii asupra volumelor „ASTRA -150 de ani”, editat de Despărţământul Cluj al ASTREI; „Memoriale de război” de Hanibal Oraţiu Dobjanski; „Continuitatea românilor în Dacia” de G. Popa-Lisseanu. Al cincilea material este o prezentare a unui eveniment în organizarea căruia şi-au adus un aport esenţial Despărţămintele Astra Cluj şi Năsăud, „770 de ani de atestare documentară a comunei Telciu (1245-2015).

            Un alt „capitol” al revistei „ASTRA CLUJEANĂ” este „Forumul civic al românilor din Covasna, Harghita şi Mureş – 10 ani de activitate . . ”. În zece pagini, sunt înfăţişate problemele cu care s-au confruntat această instituţie „unică în România, prin permanenţa cu care a fost nevoită să ia atutudine în problema demnităţii noastre naţionale.” Semnează autorii Vasile Lechinţan, Ioan Lăcătuşu, Ioan Sabău-Pop şi Ioan Solomon.

            Rubrica „Dialoguri contemporane” continuă dialogul, realizat de Vasile Lechinţan, cu istoricul Gelu Neamţu, la 75 de ani. De data aceasta, amintirile cunoscutului istoric clujean au în prim plan copilăria şi adolescenţa, cu rolul bunicilor în formarea sa.  

            O rubrică specială, „Instituţii şi personalităţi”, este dedicată Institutului Superior Agronomic clujean (Leon Sorin Muntean), Şcolii de Arte Frumoase din Cluj (Negoiţă Lăptoiu), profesorului dr. Iacob Iacobovici (1879-1943), celebru chirug (Al. Rotaru, H. Rotaru) şi avocatului dr. Cassiu Maniu (1867-1943), evocat de Ironim Marţian. Reţinem ideea prin care, în anul 1940, marele chirurg Iacob Iacobovici sublinia faptul că „studenţii şi candidaţii la concursuri ignoră complet tot ceea ce s-a făcut de marile noastre generaţii care ne-au precedat. În schimb, se citează şi unde trebuie, şi unde nu trebuie, numele străine care figurează în toate manualele uzuale şi în care numele româneşti se uită, întâmplător sau intenţionat, deşi ele exprimă valori de necontestat.” Doamne, cât este de valabil şi astăzi, în toate domeniile!

            În peste 20 de pagini sunt prezentate cronici, recenzii, semnalări ale unor volume primite la redacţia revistei. Jumătate din ele sunt semnate Mircea Popa, două, Vasile Şt. Tutula, câte un material, Gelu Neamţu şi Vasile Lechinţan. Toate întregesc bogatul conţinut al publicaţiei, subliniind însemnătatea ASTREI în multiple arii de activitate culturală.

            Revista „ASTRA CLUJEANĂ” este un proiect al colectivului de redacţie format din redactor-şef – Mircea Popa, secretar de redacţie – Vasile Lechinţan, acad. Dumitru Protase, prof. Florea Marin şi dr. Vasile Şt. Tutula, realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, susţinând candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.        

                                                           Luminiţa Cornea

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail