Astăzi, apar multe reviste de toate coloraturile. Există numeroase edituri; mulţi îşi arogă titlul de editor şi conducător de reviste, fără a avea niciun fel de pregătire şi vechime în domeniu. În căutarea valorii, este greu să rezişti într-o lume preocupată mult prea puţin de cultură. Cu toate acestea, reviste apar. Cele vechi continuă să apară. Cele mai noi îşi caută un drum propriu, spre un anume grup ţintă bine fixat.

       

      Publicaţiile ASTREI ocupă un loc special în presa culturală românească actuală. Unele apar în importante centre culturale, altele în localităţi mai mici, fără mari pretenţii culturale. Conducătorii despărţămintelor ASTRA, care au înfiinţat reviste, dau dovadă de o deosebită pasiune în susţinerea publicației, atât financiar, cât şi în realizarea unui cuprins adecvat preocupărilor culturale astriste. Se străduiesc să asigure o condiție grafică la înalte cote, dar de multe ori uită de unele probleme importante, cum ar fi corectura revistei ori structurarea materialelor după un anumit criteriu.  Am de câtva timp pe masă, numărul ultim din anul 2015 (seria I, anul II, nr. 4-5, 2015) al revistei „ASTRA Buzăul Ardelean”, publicație editată de Asociaţiunea ASTRA – „Buzăul Ardelean”, director prof. Corina Sporea Bărăgan, președinta despărțământului.

            Coperta revistei se prezintă foarte bine, cu două ilustrații reușite, portretele Regelui Ferdinand, întregitorul României, Președinte de Onoare al ASTREI,cu ocazia a 150 de ani de la naștere, și al Reginei Maria a României, cu ocazia a 140 de ani de la naștere. Totuși, numărul nu este dedicat aniversărilor regale. O singură contribuție este în acest sens – „Inima Reginei Maria” – sub semnătura prof. Corina Bărăgan Sporea.

            Mai multe materiale, publicate în primele pagini, ne demonstrează că numărul este dedicat prăznuirii a 240 de ani de la atestarea documentară a comunei Vama Buzăului și a simpozionului care a avut loc cu această ocazie; materiale semnate de primarul comunei ing. Tiberiu Nicolae Chirilaș, prof. Vasile Stancu. În același context, citim adresa de felicitare adresată de prof.univ.dr. Dumitru Acu, președintele ASTREI, Sibiu. „Impresii la închiderea Simpozionului” au semnătura criticului de artă Călin Căliman și a prof. Doina Focșa din Cahul.

            Cele mai interesante și substanțiale articole sunt cele din domeniul istoriei semnate de pr.drd. Gheorghe Marius Banciu, prof. Corina Sporea Bărăgan, istoric Traian Cepoiu, Domnița Rațiu, Mircea Haas.

            Emoționant este textul scris de prof.univ dr. Cecilia Tohăneanu în memoria taălui său, veteranul de război Emilian Tohăneanu, plecat dintre noi, la începutul acestui an, la vârsta de 93 de ani, pentru care „munca a fost dădătoare de satisfacție și de sens, nicidecum o caznă. A avut un adevărat cult pentru muncă” (p. 26).

            Revista are câteva teme care se continuă de la un număr la altul. Așa de exemplu prezentarea de „Surse edite și inedite pentru elaborarea monografiei Buzăului Ardelean” de dr. Ioan Lăcătușu și prof. Vasile Stancu (p. 59-62); „Colindele din zona Întorsura Buzăului”(p.48-49) de etnomuzicolog Felicia Diculescu; rubrica „Din memoria timpului” (p. 65-68) realizată de Laura Maria Savu.

            Un material substanţial, „Rădăcini ardelene în Dobrogea. Mocanii săceleni stabiliți pe pământul Dobrogei”, cu iconografie adecvată, are semnătura profesoarei Didina Marinescu (p.34-40). Același interes îl poate trezi, în special pentru ilustrațiile captivante, materialul „Istoria văzută prin obiectiv” de Mircea Haas.

            Structura revistei prezentate se rotunjeşte cu poeziile semnate de elevi ori de poeți reprezentanți ai unor cenacluri brașovene, poezii incluse între articolele de factură științifică, unde parcă nu-și găsesc rostul.

            Ca orice revistă astristă, „„ASTRA Buzăul Ardelean” acordă importanță evenimentelor organizate de despărțământ, menționându-le și descriindu-le în rubrica „Activități astriste” (p. 41-47).

Cele 68 de pagini, deși inegale calitativ, inclusiv iconografia alb-negru, prezintă corect munca și activitatea astriștilor, a membrilor colectivului de redacţie, dintr-o anumită perioadă de timp, realizând eforturi pentru editarea revistei, care de la un număr la altul realizează un vizibil progres.

. . Felicităm colectivul de redacție, colaboratorii, dar și pe cititorii care vor descoperi lucruri interesante în paginile publicației. Mult succes în realizarea a cât mai multor și mai reușite numere care să promoveze idealurile ASTREI!

                                                                                                Luminiţa CORNEA

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail