Cu bucurie, am primit, de curând, o nouă publicație a ASTREI – Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român din Transilvania. Este vorba de revista „ASTRA – Buzăul Ardelean” editată de Despărțământul „Buzăul Ardelean”, cu sediul în Vama Buzăului, președinte prof. Corina Bărăgan Sporea.

 

            Cuprinsul revistei este deosebit de bogat și variat, în cele 40 de pagini, format A4. Coperta, cu o fotografie reprezentând participanții la Simpozionul „Țara Buzaielor în inima pământului românesc”, trimite direct la tematica revistei, de cercetare a istoriei și etnografiei zonei, studii de sociologie etc. Primul articol, ce poate fi considerat editorial, având în vedere conținutul și faptul că autorul este primul din lista colaboratorilor, intitulat ASTRA Buzăul Ardelean – cronică a vieții culturale românești din Curbura Carpaților (Dr. Ioan Lăcătușu) oferă numeroase teme și direcții ce pot fi susținute în viitoarele numere, insistând, la început de drum, asupra faptului că „noua publicație va continua tradiția presei astriste din zonă”.

Din cuprinsul acestui prim număr remarcăm titluri, în majoritate, cu tematică istorică: Simpozionul de comunicare pe teme de istorie „Țara Buzaielor în inima pământului românesc”(prof. Corina Sporea Bărăgan), Vestigii istorice la Vama Buzăului (prof. Alexandru Ionescu), Recunoașterea internațională a unirii Transilvaniei cu România, prin Tratatul de la Trianon, reflectată în presa franceză a vremii (prof.dr. Gheorghe Calcan), Relațiile voievodului Constantin Brâncoveanu cu Ardealul (Domnița Rațiu), Structuri socio-economice în arealul Dunării de Jos în epoca migrațiilor (conf.univ.dr. Liliana Trofin),  Nicolae Titulescu și problema agrară din România la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea (conf.dr. Marin Badea), Calea ferată forestieră Întorsura Buzăului – Crasna: 1928-1966 (Adrian Boricean).

Studiul Rădăcini astriste în Buzăul Ardelean (prof. Corina Sporea Bărăgan) reprezintă o binevenită istorie sintetică a ASTREI în ținutul Buzaielor, temă pe care autoarea a dovedit, prin studiile și volumele tipărite, că o stăpânește pe deplin. O lucrare cu un caracter preponderent sociologic este aceea semnată de istoricul Traian Tr. Cepoiu, cu titlul . . Emigrarea populației românești din bazinul Buzăului Ardelean, în localitatea Cerașu – Țara Românească, în prima jumătate a sec. al XIX-lea.

Un material aparte în sumarul revistei, dar deosebit de semnificativ pentru cei interesați, intitulat Surse edite și inedite pentru elaborarea monografiei Buzăului Ardelean (dr. Ioan Lăcătușu și prof. Vasile Stancu) nominalizează concret sursele documentare pentru realizarea, în general, a unor monografii în județul Covasna și, în special, a monografiei localității menționate în titlul articolului.

Interesant este grupajul din rubrica finală: Din memoria timpului, cu fragmente-citate din publicația Gazeta Transilvaniei. Cititorii apreciază la adevărata valoare munca de cercetare în revistele prăfuite ale vremii, inclusiv sentimentele care conduc cercetătorul la alegerea unor anumite fragmente, de aceea considerăm că merită a fi semnată rubrica, pentru cunoașterea autorului și spre lauda lui.

Menționăm imaginile sugestive și fotografiile prezente în paginile revistei, toate contribuind la o mai bună înțelegere a textului, dar și la evidențierea activităților și manifestărilor organizate de către Despărțământul (Filiala) ASTRA „Buzăul Ardelean”.

Dorim o viață lungă revistei, cu cât mai multe numere diverse și bogate în conținut. Mult succes colectivului de redacție care să aibă curajul de a publica și materiale semnate de oameni ai locului unde își desfășoară activitatea Despărțământul ASTRA „Buzăul Ardelean”.

                                                                                               Luminița Cornea    

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail