Nu știu cum o fi prin alte orașe sau județe, dar dacă trăiești în Sfântu Gheorghe și citești media locală, ai zice că cele două formațiuni politice, PSD și UDMR sunt în cea mai mare opoziție una față de alta.

Se acuză reciproc de toate cele, încearcă să bruieze orice subiecte relevante, își solicită una alteia diverse lucruri, bineînțeles în public, ca și cum ar avea diferențe ideologice mari și greu de depășit. Oare așa să fie? Dintre multele fumigene și manipulări aruncate și de unii și de alții, vă reamintesc doar două din ultima vreme, nu neapărat cele mai gogomănate, dar exemplare.

De foarte curând, domnul Tamás Sándor, președinte al C.J. Covasna și liderul UDMR Covasna, a cerut public schimbarea numelui Inspectoratului de Jandarmi Covasna, din „Gheorghe Doja” în „Dozsa Gyorgy”. Nu contest faptul că istoriografia românească, mai ales în perioada comunistă, și l-a asumat cumva fraudulos, românizănd numele secuiului care a condus revolta din Evul Mediu, dar de aici și până la a cere public o asemenea schimbare e cale lungă. Calea dintre dorința de a realiza ceva cu adevărat sau doar de a pune paie pe foc, pentru efecte electorale și atât. În primul rând pentru că cererea putea fi făcută în ședința coaliției de guvernare în care se află PSD și UDMR, ba chiar și cu UNPR și PC. Este clar că dacă nu se doarea un tam-tam public, fără efecte directe, ci doar pentru a mai scoate o„fumigenă”, cererea ar fi putut fi făcută de domnul Tamas  în interiorul coaliției existentă pe plan local și după o discuție cu dl. deputat Horia Grama, președintele PSD Covasna și chiar cu domnii de la PC și UNPR – unii dintre ei chiar foste cadre din armată, poliție sau jandarmerie – , ar fi putut domniile lor să ajungă la un acord și să trimită această cerere, sau altele, direct la București, nu? În lipsa acestei consultări inițiale, evident că domnul deputat Horia Grama va „tuna și fulgera” contra propunerii, încercând să ne demonstreze ce mare apărător al românilor din zonă este domnia sa. Asta ca să completeze  inconsistența domniei sale din campanie când declara sus și tare că UDMR nu va fi sub nici o formă la guvernare, dar șefii domniei sale i-au adus întâi „pe sub masă”, apoi de-a dreptul în Guvern. Fără ca domnul Horia Grama să ia vreo poziție publică.

A doua oară tot circul cu așa-zisa retragere a consilierilor PSD din Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Vezi Doamne, deranjați de faptul că  în Comisii, colegii de la UDMR vorbesc în limba maghiară, domnul deputat Grama declară public, cum altfel?, că le retrage pe cele două doamne profesoare, reprezentante PSD, din Consiliu. Și aici am câteva observații pe care domnul Grama le-a ocolit cu dibăcie, încercând să pozeze din nou în „reprezentantul românilor”, omițând câteva puncte esențiale. În primul rând legea administrației publice locale, potrivit căreia consilierii maghiari au dreptul de a se exprima în limba maghiară, cu obligația de a exista un translator, este dată fix de Guvernul PSD condus de Adrian Năstase în 2001 și votată de Parlamentul majoritar PSD de atunci. În al doilea rând că de mai bine de 10 ani, în ședințele Consiliului Local Sfântu Gheorghe, colegii maghiari vorbesc în limba maternă, cu traducere asigurată în limba română. Ceea ce înseamnă că nu poți veni acum să ridici acest subiect cum că de ce se face același lucru și în Comisii. Pentru că este praf în ochii alegătorilor, domnule Grama! În al treilea rând, dacă tot vă gândiți să le retrageți pe cele două doamne reprezentante ale PSD în Consiliul Local, ar trebui să analizați puțin activitatea domniilor lor în ultimii doi ani, deoarece  s-ar putea să aveți câteva surprize… De altfel, sunt chiar curios, oare doamnele Pârvan și Palela chiar sunt de acord să părăsească Consiliul Local, bătându-și joc astfel de voturile celor care le-au acordat  încrederea  acum 2 ani? Voi reveni ulterior asupra subiectului, dar, deocamdată  sunt curios dacă PSD va lua sau nu această decizie. În al patrulea rând, evident că vă acuz de fariseism și înțelegere cu cei din UDMR când ridicați acest subiect public, fără să doriți să-l discutați în interiorul coaliției dumneavoastră, ridicând „mingi la fileu” liderilor maghiarilor pe acest subiect. Și ca să nu uităm, vorbim de lideri nu numai ai UDMR, ci și ai PCM, partid aflat și el în coaliție cu UDMR, deci, la guvernarea țării.

Sunt doar două exemple de creare și escaladare artificială a unor așa zise conflicte între PSD și UDMR, pentru a da impresia că nu se înțeleg deloc. Dar, cred că ați bănuit ușor de ce se feresc și unii și alții? Este extrem de simplu și ar face orice să manipuleze și să prostească lumea din jur. Cum să stai împreună la guvernare, să împarți beneficiile / banii, dar să nu afle electoratul tău sub nici o formă asta. Cum alftel decât să acoperi totul cu „fumigene” care de care mai bombastice. Altfel ar putea să te afecteze grav și pe termen lung ca și partid. Păi cum să mai fi tu credibil reprezentant al maghiarilor când guvernezi împreună cu urmașii lui Iliescu, plus traseiștii lui Oprea de la UNPR, cu securiștii lui Voiculescu ba în curând chiar și cu otv-iștii lui Dan Diaconescu? Dar cum să mai fi tu credibil reprezentant al românilor din Covasna, când ești la guvernare cu cei de la UDMR și PCM și nu prea reușești să impui nici un fel de măsură benefică pentru românii de aici? Coaliția PSD/UNPR/PC-UDMR/PCM, din nefericire existentă „pe sub masă”, așa cum atrăgeam atenția anul trecut, chiar și în perioada când USL exista la nivel central, afectează grav votanții ambelor partide și de fapt este o palmă dată alegătorilor lor și în fond, nouă tuturor. Sper ca la alegerile viitoare lumea să taxeze aceste manipulări grosolane.

Mădălin Guruianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail