Cazul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gherghe, prezentat de politicienii maghiari drept o încălcare a dreptului de proprietate, reprezintă o „problemă maghiaro-maghiară”, iar statul român este acuzat pe nedrept de renaţionalizare, a declarat, joi, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama.

Acesta a arătat, într-o conferinţă de presă, că subiectul a intrat în atenţia publică în urmă cu câţiva ani, după ce Consiliul local Sfântu Gheorghe a aprobat retrocedarea acestui colegiu către Eparhia reformată, iar câţiva dintre părinţii elevilor maghiari au contestat acest lucru şi au sesizat Inspectoratul Şcolar. Grama a mai amintit şi că acest caz a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în urma unei reclamaţii depuse de doi cetăţeni de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe.

„Deci este strict o problemă maghiaro-maghiară şi nu se poate transforma într-un conflict între statul român şi comunitatea maghiară”, a declarat Horia Grama.

Acesta a mai spus că mitingul de protest organizat săptămâna trecută la Sfântu Gheorghe de UDMR şi Eparhia reformată a fost o „manipulare” a comunităţii maghiare, dar şi o încercare a politicienilor maghiari de a câştiga capital electoral în perspectiva apropiatelor alegeri generale. Grama nu crede că presiunea străzii va influenţa decizia instanţei de la Ploieşti care va judeca luna viitoare recursul în acest dosar.

„În cazul Miko nu e vorba de o renaţionalizare, aşa cum se afirmă, ci o revenire a clădirii în patrimoniul municipiului şi al comunităţii din Sfântu Gheorghe care e majoritar maghiară. Şi acest lucru e benefic pentru că din taxele şi impozitele plătite de toţi cetăţenii oraşului nu se vor mai duce 3 miliarde de lei vechi pe an chirie la Biserica reformată. Colegiul Miko îşi va desfăşura în continuare nestingherit activitatea, iar Consiliul local va avea mai multe temeiuri juridice să facă investiţii, proiecte de dezvoltare şi modernizare a acestei clădiri”, a mai spus Horia Grama.

Cât priveşte intenţia organizatorilor mitingului de a se adresa forurilor internaţionale pentru a cere protecţie, Grama a menţionat că nu crede că SUA ori UE se vor implica într-un caz aflat pe rolul instanţelor de judecată.

Potrivit acestuia, numărul participanţilor la miting a fost de cel mult 8.000 de persoane, mult mai mic decât cel avansat de organizatori, care susţin că au fost prezenţi 25.000 de oameni.

Liderul PSD a apreciat, totodată, că Poliţia a fost prea indulgentă cu cei şase tineri veniţi la miting cu lanţuri şi bare metalice, care, în opinia sa, ar fi trebuit să fie sancţionaţi contravenţional.

Manifestaţia de protest din 1 septembrie a.c. a fost organizată împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care în luna iunie a anulat actul de retrocedare a clădirii Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia reformată din Ardeal şi i-a condamnat la închisoare pe membrii comisiei de retrocedare pentru abuz în serviciu contra interesului public. Aceştia au fost acuzaţi că au retrocedat imobilul pe baza unor documente nevalabile, lucru negat de cei implicaţi, care afirmă că sunt nevinovaţi.

Sentinţa nu este definitivă, recursul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Ploieşti pe data de 5 octombrie a.c.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail