Din cauza costurilor ridicate ale navetei şi chiriilor, elevii din mediul rural preferă să stea în internatele şcolare din municipiul Sfântu Gheorghe.
Odată cu începerea noului an şcolar, internatele unităţilor de învăţământ din Sfântu Gheorghe au devenit cea mai bună soluţie de cazare pentru elevii sau studenţii care provin din mediul rural sau din alte zone ale ţării, care urmează cursurile unei facultăţi sau ale unui liceu din municipiu.
Unul dintre cele mai căutate internate şcolare este cel al Colegiului Naţional Mihai Viteazul, în care sunt cazate doar fete. Din cele spuse de directoarea adjunctă Rădiţa Palela, elevele sau studentele care optzează să se cazeze în acest internat au condiţii propice studiului, precum şi pentru petrecerea timpului liber. Unii dintre părinţii elevelor sau studentelor au ales cazarea la acest internat, şi nu la gazdă, datorită faptului că tinerele sunt zilnic sub supraveghere strictă, iar ei pot sta liniştiţi, ştiindu-le în siguranţă.
Cele mai multe «interniste» provin din zonele rurale ale judeţului dar şi din judeţe precum Harghita, Braşov şi Bacău. Rădiţa Palela a precizat că, în acest moment, în internatul Colegiului Naţional Mihai Viteazul sunt cazate în jur de 86 de persoane, iar aproximativ 20 de locuri sunt încă neocupate.
Pentru cazarea în internat şi pentru trei mese zilnice, la cantina liceului, elevele şi studentele plătesc lunar în jur de 300 de lei.
Şi internatul Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi” oferă posibilitate de cazare, pe perioada anului şcolar în curs. Din totalul de 90 de locuri, în prezent sunt ocupate doar 62. Pentru o lună de zile de cazare şi masă la cantină, cei din internat plătesc aproximativ 250 lei pe lună. Pe lângă elevii care studiază la acest Grup Şcolar, în internat mai sunt cazaţi şi elevi care studiază la alte instituţii de învăţământ din municipiul Sfântu Gheorghe, dar şi studenţi.
Anna-Maria Chiţu