Aproximativ 25 de persoane au participat  ieri  la o acţiune de protest iniţiată de preoţii maghiari din localitatea Ozun împotriva înlăturării steagului secuiesc de pe faţada Primăriei din localitate, în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.

Preotul reformat Santa Imre a declarat pentru AGERPRES că decizia instanţei este „revoltătoare”, fiind vorba despre un simbol reprezentativ pentru comunitatea maghiară, majoritară în această zonă. El a mai spus că acţiunea de marţi reprezintă şi un gest de solidaritate cu primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, care a fost forţat să înlăture acest steag de pe clădire.
„Noi am făcut un apel către oameni să nu se teamă. A fost dat jos un steag, dar noi putem arbora alte zeci, sute la locuinţele noastre”, a spus Santa Imre.
Steagul a fost înlăturat săptămâna trecută de pe faţada Primăriei Ozun, la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei definitive de către Curtea de Apel Braşov şi după ce Prefectura Covasna a depus o plângere pentru nepunerea în executare a acesteia.
Prefectura a acţionat anul trecut în judecată şi alte primării din judeţul Covasna care au arborat steagul secuiesc albastru-auriu şi care au refuzat să îl îndepărteze în urma somaţiilor. Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că a solicitat înlăturarea drapelelor secuieşti în baza Legii 75 şi HG 1157 privind arborarea drapelului României.
Potrivit legii, pe faţadele instituţiilor publice trebuie arborat în mod obligatoriu drapelul României, dar alături pot fi postate steagul Uniunii Europene, precum şi însemnele unităţilor administrativ-teritoriale adoptate legal. Minorităţile naţionale au dreptul să îşi afişeze însemnele proprii şi să-şi folosească simbolurile naţionale în spaţiile publice cu prilejul manifestărilor specifice comunităţii, însă nu cu caracter permanent.

„Asta este legea, nu avem ce discuta. Există o sentinţă definitivă şi irevocabilă în cazul Ozun (…) Vom comunica instanţei că aceasta a fost dusă la îndeplinire, deci nu se va pune problema ca primarul să fie amendat pentru întârziere”, a conchis prefectul Dumitru Marinescu.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail