Aproximativ 50 dintre cele 85 de persoane disponibilizate de la societatea de panificaţie Mopaco din Sfântu Gheorghe au organizat un protest, în cursul zilei de ieri.

Nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit banii pe lunile martie şi aprilie, dar mai ales  pentru că nimeni din conducerea societăţii nu-i lămureşte cu privire la aceste restanţe salariale, şi  nici cu privire la încetarea contractelor individuale de muncă, foştii salariaţi s-au adunat în curtea societăţii pentru a-şi striga necazurile şi pentru a primi ceea ce li se cuvine: salariile restante şi actele necesare pentru depunerea dosarelor de şomaj.

„…Şi uite aşa suntem duşi cu vorba!” 

„În data de 25 martie am lucrat ultima dată, pe 26, la ora 14,00 am avut o şedinţă în cadrul căreia ne-au informat că nu mai lucrăm, că fabrica se închide. Ni s-a spus că va fi toată lumea o săptămână în concediu şi că de la 1 aprilie vor vedea cum vor face. La 1 aprilie ne-au anunţat că ne-au dat 20 de zile lucrătoare preaviz. Acum e 7 mai şi ni s-a spus că de la 1 mai se desface contractul de muncă. Astăzi e în 7 mai şi nu am primit hârtiile pentru şomaj. Salariul nu l-am primit din luna martie- în 30 martie am primit ultima dată avansul. Lichidarea nu am primit-o. De o lună, o lună şi jumătate nu am primit banii şi suntem duşi cu vorba. Ne-am adunat vreo 30 de oameni şi vineri şi  ne-au spus că primim astăzi banii. Vineri şeful a fost plecat la Braşov, fiindcă acolo trebuie să semneze actele, la lichidator, astăzi şeful iar este acolo,  şi uite aşa suntem duşi cu vorba. Astăzi am venit să cerem salariul şi hârtia. Dar, prima dată să ne dea salariile, şi apoi hârtia”, ne-a spus doamna Matilda, laborantă, fostă şefă de echipă.

O altă fostă angajată a fabricii de pâine şi-a revărsat necazul de faţă cu reprezentanţii presei: „ Suntem oameni.  Am lucrat zi şi noapte şi de sărbători şi când a trebuit, câte 30 de ani, câte un an, câte 10, cât a trebuit. Noi atunci am putut lucra şi acum, omeneşte, nu ne pot spune cum e ? Ne tot duc cu vorba. Măcar cu o vorbă bună dacă ar fi venit.(…)  Nu plecăm de aici până nu se rezolvă. Trebuie să ne creştem copiii. Avem copii şi nu avem ce le pune pe masă. Copiii noştri trebuie să meargă la şcoală”.

„Cerem doar ce ni se cuvine” 

Alte şi alte voci s-au auzit din mulţimea de oameni care nu ajunge că au rămas fără un loc de muncă, după mulţi ani de zile în care, după cum ne-au mărturisit, au înţeles toate greutăţile prin care trece societatea şi au răspuns prezent la toate cerinţele venite din partea angajatorilor, ci sunt nevoiţi să îşi „cerşească” drepturile.

„Nu plecăm de aici, sunt drepturile noastre! Concedii dacă am vrut să le luăm, nu ni le-au dat pentru că nu avea cine să lucreze, iar ore suplimentare am făcut aproape în fiecare lună. Parcă  ar fi o enormitate să ne dea salariul,  cam 900 de lei după 35 de ani de muncă-impozabil ar veni în jur de 700 de lei.  Noi nu cerem altceva! Să ne dea salariul, să ne plătească preavizul, banii  pe cât concediu ni se cuvine,  şi în rest… Am tot înţeles că plăţile se fac azi, se fac mâine, că au fost sărbători, dar până când ? (…) Când am semnat hârtia pentru preaviz ni s-a promis că în câteva zile o să primim lichidarea pe masă şi banii pe aprilie. (…) Noi nu am făcut gălăgie în 35-36 de ani de muncă şi au crezut că noi o să tăcem din gură în continuare. Noi am fost civilizaţi.

(…) Am vorbit cu patronul care a zis că el a terminat aici, că el a predat tot, că la Braşov este comisia şi acolo se va rezolva. De noi n-or să scape! Degeaba se ascund…am fost minţiţi…atâţia ani am tot înţeles, i-am ajutat, dar acum să ne ajute  şi ei pe noi! Dacă nu se rezolvă, mergem la tribunal, categoric!” – acestea sunt frânturi din vorbele spuse de protestatarii care aşteaptă ca sfârşitul relaţiei contractuale  dintre ei, ca foşti angajaţi, şi angajator – Mopaco SA – să fie unul corect, cu respectarea legislaţiei în domeniu.

Societatea Mopaco din Sfântu Gheorghe a intrat în insolvenţă, în cursul lunii martie, motiv pentru care a fost luată  măsura disponibilizării  colective  a unui  număr de 85 de angajaţi din totalul de 94, de la secţiile de producţie din Sfântu Gheorghe, Sântionlunca şi Covasna unde se fabrica pâine, respectiv biscuiţi.

La momentul respectiv, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor,  a declarat  că în cazul concedierilor colective există o procedură ce trebuie respectată, prin urmare cei 85 de angajaţi de la Mopaco vor intra în şomaj, cel mai probabil, la jumătatea acestei luni.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail