Aproximativ patruzeci de locuitori din comuna Ozun, în frunte cu primarul localității au protestat ieri, în fața Consiliului Județean Covasna, față de tărăgănarea autorităților, în speță a Agenției pentru Protecția Mediului, în eliberarea ultimului aviz necesar pentru obținerea de fonduri europene, în vederea construirii unui drum de legătură între satele Măgheruș și Sântionlunca.
„Ceea ce vedeți acum este o inițiativă a sătenilor din satele Sântionlunca și Măgheruș, întrucât Primăria și eu, în calitatede primar, ducem această luptă pe cale administrativă de aproximativ două luni jumăte, iar acești oameni care sunt aici, sunt în situația în care, ca să aibă acces pe proprietățile lor de aproape o mie de hectare, trebuie să facă un ocol de aproape 18 kilometri. Dar nici acest lucru nu este posibil, deoarece pe drumurile naționale nu se circulă cu utilaje agricole.”, a declarat dr. Raduly Istvan, primarul comunei Ozun.
Acesta a adăugat: „Este vorba despre un proiect prin P.N.D.L. (Programul Național de dezvoltare Locală – n. red.) prin care consiliul local Ozun a câștigat modernizarea drumului comunal DC16A, care face legătura între DN11 Sântionlunca și DC16 Măgheruș. Acest drum are o lungime totală de 3,9 km, iar aproximativ 2,2 km din el străbat Natura2000 (aria protejată „Mestecănișul de la Reci”, parte a rețelei Natura2000 – n. red.). Dar acesta nu trece prin pădure, prin zona forestieră ori prin Mestecănișul de la Reci, ci printr-o zonă agricolă, unde acești oameni circulă cu utilajele în campania agricolă zi de zi. Există în același timp cinci-șase urme de drum, iar noi am vrut să modernizăm drumul comunal și am dorit să fie construit un pod nou, pentru că cel vechi, construit în timpul comunismului pe structură de lemn, este putrezit. Conform unei expertize tehnice acesta trebuie demolat, pentru că reprezintă un pericol pentru integritatea oamenilor care circulă pe el. Noi am găsit soluția și sursa de finanțare – 9,5 milioane de lei, din care 4 milioane pentru podul respectiv – un pod cu două benzi, din beton.”
15 avize obținute, al 16-lea se lasă așteptat
Din cele șaisprezece avize necesare dosarului pentru cererea de finanțare, primăria Ozun a obținut cincisprezece, mai puțin pe cel de la Agenția pentru Protecția Mediului Covasna.
Despre acest aviz, dr. Raduly Istvan a detaliat: „Problema este că în certificatul de urbanism, unde avem noi șaisprezece avize de strâns, cincisprezece avize de la diferite instituții le-am strâns, iar de la Mediu nu putem să îl obținem, întrucât ei condiționează obținerea acestui aviz la custode. Custodele aparține de Consiliul Județean Covasna. Domnul președinte, (Tamas Sandor – n. red.) este cu deschidere totală, dar custodele nu vrea să dea o părere pozitivă. Dacă noi nu obținem această părere pozitivă, nu putem obține nici avizul de la Mediu, și astfel pierdem 9,5 milioane de lei. Întrebarea este retorică: pentru județul Covasna nu este binevenită o investiție de aproape zece milioane de lei? Nu numai cetățenii din Sântionlunca și Măgheruș, adică ai comunei Ozun, vor fi mai bogați, din punct de vedere al infrastructurii, ci tot județul Covasna. Pentru că, imaginați-vă, dacă se întâmplă ceva la Măgheruș și salvarea sau pompierii trebuie să ajungă acolo, ar fi mult mai simplu – ar scurta drumul prin Lisnău și Lisnău Vale, cam cu 7 kilometri.”
Lipsă de comunicare din partea autorităților
Întrebat care au fost argumentele prezentate de către responsabilii de elibararea avizului cu privire la întârzierea eliberării lui, primarul comunei Ozun a declarat:
„Doresc să spun că nu au argumentat nicicum (…). Eu am avut un articol științific, pe care l-am susținut acum cinci ani la Budapesta, la o conferință internațională, tocmai despre Mestecănișul de la Reci și viețuitoarele de acolo. (…) Există documente științifice care spun că acolo nu există nici un fel de plantă protejată, nici măcar iarbă, pentru că oamenii circulă cu utilajele pe acolo – este pământ bătătorit. Se trage de timp. Custodele nu a eliberat nici un fel de aviz, nu știm ce așteaptă. Iar Agenția de Mediu găsește mereu ceva cu care să tragă de timp. Ne-a solicitat un raport de evaluare. Ultima decizie pe care ne-a transmis-o este să ne gândim la altă soluție. Ne gândim la oamenii aceștia care au nevoie ca podul să fie făcut, ca să ajungă la proprietăți.”
Alte variante de soluționare a problemei lipsei drumului
Autoritățile locale din comuna Ozun încearcă găsirea altor soluții, sau măcar a unei căi de mijloc, pentru ieșirea din acest impas: „Am venit cu o contraofertă: să facem drumul de la Sântionlunca, până la pod, inclusiv podul, și restul de 2 kilometri să îi lăsăm așa cum sunt, cu toate că este mult mai rău pentru rezervație, pentru că oamenii tot vor intra cu utilajele, iar ei nu merg pe o singură bandă, ci pe unde găsesc un drum mai bun. Eu cred că în spatele acestei situații este altceva: îi deranjăm pe vânătorii care vânează acolo. Deja sunt voci care spun că vor să cumpere terenurile. Dacă oamenii nu ajung la proprietatea lor, dacă oamenilor le este îngrădit dreptul de a-și munci pământurile, atunci o să ajungă în situația în care care o să vândă. Și așa culturile sunt decimate de animalele sălbatice, și ajungem acolo încât culturile de peste o mie de hectare să fie lăsate în paragină. Acestea sunt zvonuri care se aud între localnici.”, a adăugat dr. Raduly Istvan.
Primarul din Ozun își susține alegătorii
Despre organizarea protestelor de ieri, primarul din Ozun a ținut să sublinieze: „Nu eu am organizat acest miting. Nu a fost ideea mea, ci a oamenilor care sunt aici. Ei sunt foarte revoltați. Eu de aceea sunt ales primar, ca să fiu alături de oameni. Noi nu am făcut acest proiect doar de dragul de a face ceva. L-am făcut pentru că avem nevoie de pod. Eu încep să cred că nu sunt importante astfel de investiții în județul Covasna. Custodele rezervației sau Agenția pentru Protecția Mediului trebuiau să dea un răspuns concret în care să pună niște condiții, de exemplu: tunele de trecere pentru broaște, panou informațional că pe acest drum ai voie să mergi numai cu o anumită viteză fără să te abați de la drum, sau altele. Vrem să atragem atenția și autorităților locale și celor centrale că acest drum este benefic pentru toată lumea: pentru Sântionlunca, pentru Măgheruș și inclusiv pentru județul Covasna. Anul 2017 este anul turismului în județul Covasna. Nu ar fi fost important să existe acest drum? Rezervațiile naturale sunt create pentru a proteja speciile care sunt acolo. Nu ar fi bine să le arătăm copiilor noștri ce avem acolo?”
Obținerea fondurilor guvernamentale depinde de promptitudinea autorităților locale
Termenul de depunere a documentației pentru finanțarea din fonduri guvernamentale a acestui proiect a fost 30 noiembrie 2017, dată la care Primăria Ozun a depus dosarul la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, fără a adăuga, însă, ultimul aviz, cel de la Agenția pentru Protecția Mediului Covasna.
„Noi am depus documentația la minister, cu cele cincisprezece avize obținute de la alte instituții ale statului, și în loc de avizul de la Mediu, am pus decizia de încadrare. Dosarul va fi verificat, iar cei responsabili vor observa acest lucru și ne vor da un nou termen ca să completăm și cu acest aviz. Dacă nu vom avea nici atunci avizul, vom pierde investiția. Cine o să dea comunei Ozun patru milioane de lei pentru construirea unui pod și încă șase pentru construirea unui drum? Nimeni. Noi suntem dispuși chiar să renunțăm, la proiect, dar custodele, sau Agenția pentru Protecția Mediului sau Consiliul Județean să își asume construirea podului din banii lor. Noi am cheltuit cu documentația pentru acest proiect aproape douăsute de mii de lei, din bugetul local. Dar nu ne permitem, din fonduri proprii, să facem un pod nou.”, a concluzionat, dezamăgit, primarul Raduly Istvan.
Conform custodelui Mestecănișului de la Reci, documentația depusă de Primărie, este incompletă
Contactat pentru a ne oferi un punct de vedere asupra protestelor de ieri, custodele ariei protejate Mestecănișul de la Reci, Leonid Moscviciov, a declarat: „Sunt puțin surprins de acest protest, întrucât această autorizare este încă sub derulare. Încă nu am emis un punct de vedere, pentru că mai sunt niște proceduri de urmat. Oricum avizul final va fi dat de Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Va trebui și noi să dăm un aviz înainte, dar am să revin cu mai multe detalii după emiterea acestuia. Procedura este în lucru, dar se respectă termenele. Noi mai așteptăm o completare la un material. S-a depus un studiu din partea Primăriei, la care s-au cerut niște completări din partea A.P.M., și din câte am înțeles acel studiu încă nu s-a finalizat. Primăria trebuie să adauge completarea respectivă, apoi documentația va ajunge la noi, vom emite un punct de vedere, care se va transmite către A.P.M. Covasna. Zona este de importanță majoră. Noi trebuie să analizăm cu atenție toate documentele și, după cum am spus, nu avem completarea respectivă la studiul depus. Dacă studiul era în regulă și îndeplinea toate condițiile, acel aviz era deja eliberat. Deci nu este o problemă din partea noastră, ci doar a lipsei din documentațiile depuse. Când vom avea acel studiu, pot să vă promit că în maxim 48 de ore vom elibera un punct de vedere. Acea completare a fost cerută de către A.P.M. Covasna, nu de către noi.”
Vom rezolva cererea fermierilor din Sântionlunca
Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții Biroului de presă al Consiliului Județean Covasna, se menționează că vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning László, a primit delegaţia locuitorilor din comuna Ozun, acesta declarând: „Vom rezolva problema cetăţenilor, dar noi avem și datoria de a lua în considerare legislaţia referitoare la rezervaţiile naturale și siturile Natura 2000 . (…)
Potrivit sursei citate, vicepreşedintele CJ a propus fermierilor o soluție de compromis, deoarece în urma discuţiilor a reieşit că locuitorilor le este important să aibă acces la terenurile agricole. „Mestecănişul de la Reci este una dintre comorile naturale ale judeţului de care trebuie să avem grijă toţi. Cetăţenii vor posibilitate de acces cu utilaje agricole, respectiv vor să iasă cu animalele la păşunat, au și dreptul să facă acest lucru. Având în vedere că aceasta este o zonă naturală protejată, aici poate fi vorba doar de un drum cu pietriş, respectiv de înlocuirea podului deteriorat, de acest aspect trebuie să ţină seama şi administraţia locală din comuna Ozun care trebuie să pregătească un plan care să respecte cerințele legale. Cetăţenii au afirmat că nu au nevoie de un drum asfaltat, realizarea acestuia pe un site natural nici nu este permisă de legislaţie, locuitorii din Sântionlunca sunt interesaţi, în primul rând, de pod, care poate fi realizat” – a accentuat vicepreşedintele CJ.
Mestecănişul de la Reci este cea mai întinsă rezervaţie naturală din judeţul Covasna. Acesta este situat pe teritoriul județului Covasna, în zona care desparte Depresiunea Trei Scaune de Sus de Depresiunea Trei Scaune de Jos, lângă comuna Reci, pe malul stâng al râului Negru. Este o rezervaţie floristică cu o suprafaţă de cca 34 ha, reprezentata de un complex de mlaştini eutrofe, populate de o serie de specii rare, relicte glaciare cum sunt: mesteacănul pitic, feriga, angelica sălbatică. Acest mediu este arealul de dezvoltare a broaştei albastre de mlaştină a cărei limită sudică este tocmai aceasta rezervaţie şi locul de întâlnire, dar şi ultimul popas al stolurilor de berze care pleacă în ţările calde. Pe lângă fauna și flora specifică este important, de asemenea, patrimoniul construit, de exemplu, linia de protecție cunoscută sub denumirea „Homárka”, construită în timpul avarilor. Rezervaţia naturală Mestecănişul de la Reci (2020 ha) şi situl Natura 2000 (2112,6 ha) aproape că se suprapun.
Oana-Mihaela Costache