Un grup format din aproximativ 30 de preoţi reformaţi din judeţele Covasna şi Harghita au protestat, miercuri, în faţa Colegiului„Miko” din Sfântu Gheorghe, faţă de condamnarea la închisoare a membrilor comisiei care a retrocedat acest imobil Eparhiei Reformate din Ardeal.
Timp de aproape o oră, cât au stat în faţa Colegiului, aceştia au rostit rugăciuni şi au intonat mai multe cântece religioase, fiind asistaţi de circa 40 de cetăţeni care s-au oprit pe trotuarul de vizavi.
Aceasta este cea de-a patra zi de proteste în faţa Colegiului „Szekely Miko”, iar acţiunile vor continua în fiecare zi până la sfârşitul lunii iulie, a declarat preotul reformat Santha Imre din Bicfalău, cel care a avut iniţiativa organizării protestului şi care a obţinut autorizaţie de la Primăria Sfântu Gheorghe.
„Noi suntem aici în semn de solidaritate, pentru a protesta faţă de decizia instanţei de judecată, dar şi pentru a apăra ceea ce ne aparţine. Colegiul „Szekely Miko” a fost construit în secolul al XIX-lea de Biserica reformată, a fost naţionalizat în anul 1948, apoi retrocedat, iar acum se încearcă din nou renaţionalizarea”, a declarat Santha Imre.
Judecătoria Buzău i-a condamnat recent la trei ani de închisoare pe Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe Eparhiei Reformate din Ardeal, pe baza unor documente nevalabile. Decizia instanţei de judecată nu este definitivă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES