Aproximativ 30 de persoane angajate ca personal nedidactic în unităţi de învăţământ din judeţul Covasna au pichetat miercuri, timp de o oră, sediul Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, în semn de protest faţă de neindexarea salariilor cu 5% de la 1 martie a.c, mărire de care a beneficiat doar personalul didactic şi auxiliar din sistem.
Liderul Confederaţiei Naţionale a Sidicatelor Libere din România (CNSLR) „Frăţia”, Vasile Neagovici, organizatorul protestului, a declarat că Ministerul Educaţiei Naţionale „nu a susţinut sau a omis” includerea acestei categorii de personal în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 83/2014 privind majorarea salariilor bugetarilor, prin urmare nu beneficiază de această majorare. El a precizat că personalul nedidactic reprezintă circa 10% din totalul angajaţilor din sistemul de învăţământ, iar aceşti oameni sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi în plus trebuie să facă faţă şi supranormării muncii.
„Oamenii sunt pe bună dreptate nemulţumiţi, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie indiferent de vechime, munca este supranormată, nu beneficiază nici de concedii suplimentare (…) După mai multe demersuri adresate Ministerului Educaţiei şi Comisiei de dialog social la nivel de judeţ, fără nici un răspuns, am decis să ieşim în stradă (…) Practic, această categorie de personal a fost omisă, majorarea s-a aplicat tuturor de la 1 martie, cu excepţia lor. Aceşti oameni beneficiază de un venit net lunar de 700 de lei, care nu le ajunge nicidecum pentru un trai decent (…) Situaţia nu este specifică doar judeţului Covasna, în aceeaşi situaţie este personalul nedidactic din toată ţara (…) Dacă situaţia nu se va rezolva într-un timp relativ scurt, atunci vom continua protestele. Aşteptăm un răspuns clar din partea Ministerului Educaţiei, să ne dea garanţii că Ordonanţa va fi schimbată aşa încât să fie inclusă şi această categorie de personal, dacă nu, vom continua protestele la uşa ministrului”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Negovici.
El a mai spus că a sesizat instanţa cu privire la acest caz, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Covasna.
Numărul posturilor nedidactice din judeţul Covasna, pe care sunt angajaţi şoferi, portari, paznici, muncitori, dar şi îngrijitoare, dădace şi bucătărese, a scăzut cu aproape 4% în acest an şcolar faţă de cel precedent. Anul trecut au fost 798 de posturi nedidactice la nivel de judeţ, iar anul acesta sunt 768, deci cu 30 mai puţine, numărul fiind stabilit în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi numărul copiilor, al grupelor şi suprafaţa de întreţinere.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES . .