Grupul ecologist Indigo”, format din peste zece organizaţii nonguvernamentale,  organizează astăzi  după-amiază o acţiune de protest în faţa sediului Consiliului Judeţean Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe, împotriva autorizării fabricii de cherestea pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască anul acesta, în localitatea Reci.

Liderul grupului, Toro Attila, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că protestatarii cer stoparea investiţiei pe motiv că va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale „Mestecănişul” de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă.
„Prin eliberarea autorizaţiei de construcţie, conducerea Consiliului Judeţean Covasna demonstrează că în locul reprezentării intereselor comunitare a ales comercializarea acestora. Conducerea Consiliului a considerat „neinteresant” să informeze comunitatea despre o decizie de interes public şi am constatat că foloseşte aceleaşi metode de creare de confuzii, dezinformare şi transferă răspunderea pe umerii altora, exact ca în perioada întregului proces de autorizare. În ciuda protestelor civile semnificative la număr, nu s-a gândit că în cazul problemelor care afectează viitorul comunităţii e obligată, chiar trebuie să solicite şi avizul comunităţii, dar, din contră, argumentele civililor au fost ignorate în mod constant. (…) Noi considerăm că toată responsabilitatea pentru ignorarea intereselor comunităţii în perioada procesului de autorizare a fabricii de cherestea, precum şi toate daunele provocate de acestea asupra comunităţii revine Consiliului Judeţean, prin urmare protestul va avea loc în faţa sediului acestuia”, a spus Toro Attila.
El a amintit că în primăvara anului trecut mai multe organizaţii civile au trimis Consiliului Judeţean o scrisoare de protest, semnată de 7.400 de oameni, la care nu au primit răspuns nici în ziua de azi.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat pentru AGERPRES că reprezentanţii firmei au adus toate avizele solicitate, prin urmare nu a existat niciun motiv legal pentru a nu se elibera autorizaţia de construcţie. Contrar militanţilor ecologişti, Tamas Sandor afirmă că nu există nici un pericol ca investitorul să defrişeze pădurile din judeţ, deoarece este vorba despre o fabrică de prelucrare a lemnului şi nu de exploatare, prin urmare va achiziţiona materie primă de la firmele şi proprietarii de terenuri din zonă.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a confirmat că la Reci se doreşte construirea unei fabrici de prelucrare şi rindeluire a lemnului, deci nu de exploatare şi susţine că aceasta nu va afecta peisajul, sursele de apă şi nici biodiversitatea.

Concernul austriac a anunţat în luna martie anul trecut că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în fabrica de la Reci să să creeze circa 650 de noi locuri de muncă. Acesta mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din cherestea este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail