Începând cu ultima săptămână a  lunii septembrie a.c. şi până vineri, inclusiv, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor  (CJPC) Covasna desfăşoară o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în grădiniţele cu program prelungit  din judeţ.

Potrivit unui comunicat de presă transmis către redacţia noastră, în cadrul acestei acţiuni de control s-au urmărit, în mod deosebit, aspecte cu privire la legalitatea funcţionării, respectiv existenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare – vizată pe anul în curs, a avizelor PSI şi a autorizaţiei de la Inspectoratele şcolare judeţene; existenţa şi respectarea Regulamentului de Ordine Interioară precum şi existenţa contractului de prestări servicii de învăţământ preşcolar încheiat între conducerea grădiniţei şi părinţi, cu verificarea clauzelor contractuale privind informarea corectă, completă şi precisă şi existenţa eventualelor clauze abuzive.

În ceea ce priveşte asigurarea calităţii serviciilor de cazare în grădiniţe, comisarii CJPC Covasna au verificat spaţiile de cazare şi dimensionarea corespunzătoare a acestora; funcţionarea instalaţiilor de alimentare cu apă potabilă, canalizare, instalaţii electrice şi sanitare; starea dotărilor interioare şi exterioare în vederea asigurării securităţii copiilor; nivelul dotărilor cu mobilier, lenjerie, precum şi starea acestora.

În ceea ce priveşte asigurarea calităţii serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, au fost supuse controlului blocurile alimentare unde s-a urmărit respectarea legislaţiei referitoare la dotarea spaţiilor pentru prepararea mâncărurii şi pentru depozitarea alimentelor,  modul de funcţionare a instalaţiilor de apă curentă rece şi caldă, sanitare, de canalizare şi de colectare a reziduurilor solide precum şi condiţiile  de amplasare şi compartimentare impuse pentru blocul alimentar. De asemenea a fost verificată calitatea alimentelor servite celor mici, dar şi elemente cu privire la condiţiile  de transport, manipulare şi depozitare ale alimentelor şi existenţa documentelor de provenienţă a alimentelor;  existenţa şi respectarea reţetelor de preparare, specifice fiecărui sortiment din mâncăturile preparate menţionate în lista – meniu din ziua curentă;  existenţa “foii zilnice de alimente”; păstrarea zilnică a probelor, din fiecare preparat culinar, timp de 36-48 de ore la +4OC; modul de respectare a necesarului zilnic de calorii şi substanţe nutritive şi a necesarului estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenţi; dacă meniurile zilnice sunt avizate de personalul medical din unitate şi aprobate de conducătorul unităţii şi  modul de încadrare al valorii alimentelor servite zilnic  în sumele alocate pentru hrana zilnică a copiilor.

Îmbucurător este faptul că la nicuna dintre cele nouă unităţi de învăţământ preşcolar controlate nu s-au înregistrat abateri de la prevederile legii. (M.D.C.)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail