Mistreţii au compromis hectare întregi de culturi agricole din judeţul Covasna, iar urşii şi lupii, care trăiesc în număr mare în zonă, au ucis în ultima perioadă mai multe animale domestice.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat pentru AGERPRES că au fost raportate un număr de 42 de incidente de acest fel, cele mai multe pagube fiind provocate de porcii mistreţi în zona Baraolt, Băţanii Mari, Turia şi Cernat, unde au distrus aproape 7 hectare cultivate cu cartofi, peste 2,5 hectare cu sfeclă şi un hectar de lucernă. Potrivit acestuia, urşii şi lupii au atacat mai multe stâne şi au omorât trei bovine, zece oi şi cinci porci.
Gheorghe Neagu a declarat că cetăţenii care au suferit pierderi din cauza mistreţilor nu vor putea fi despăgubiţi de stat având în vedere că, spre deosebire de lupi şi de urşi, această specie de animale nu este protejată prin lege.
Neagu a menţionat că APM Covasna intenţionează să elaboreze un proiect în scopul limitării pagubelor provocate de animalele sălbatice, prin care să poată sprijini cetăţenii să-şi îngrădească cu garduri electrice terenurile agricole aflate în apropierea pădurilor.
Potrivit specialiştilor, în judeţul Covasna trăiesc câteva sute de exemplare de mistreţi, lupi şi urşi bruni, iar conducerea APM atrage atenţia persoanelor care fac drumeţii în pădurile din zonă că trebuie să ia câteva măsuri minime de protecţie pentru a preîntâmpina atacurile acestor animale, respectiv să se deplaseze în grupuri mai mari, de 2-3 persoane, şi să-şi facă auzită în permanenţă prezenţa.
Anul trecut, pe teritoriul judeţului Covasna, patru persoane au fost atacate de urşi, dar au scăpat cu viaţă. În urmă cu doi ani, un urs a fost văzut de o patrulă de ordine publică în timp ce se plimba noaptea prin municipiul Sfântu Gheorghe, imagini fiind surprinse şi de o cameră de supraveghere. Ursul nu a provocat niciun fel de pagube şi a dispărut spre localitatea Ilieni, după ce a traversat oraşul.
Locuitorii comunelor Dobârlău, Malnaş, Ozun, Bodoc şi Breţcu au reclamat în nenumărate rânduri că nu mai au curajul să iasă din case din cauza urşilor care, în căutare de hrană, dau târcoale culturilor agricole şi gospodăriilor.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES