Mai mulţi locatari ce au domiciliul pe strada Aleea Avântului la blocurile 18, 19, 21 şi 22, membri ai Asociaţiei de locatari „Sârguinţa”, au sesizat Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe şi Instituţia Prefectului judeţului Covasna cu privire la starea deplorabilă a locurilor de parcare din cartierul Gării.

Cei 11 semnatari ai reclamaţiei spun că s-au săturat de indiferenţa cu care edilii tratează zona Gării, arătând că locurile de parcare pentru care primăria cere aproximativ 170 de lei pe an, sunt de departe de ceea ce ar trebui să fie un loc de parcare, şi departe de ceea ce se găseşte în alte cartiere ale oraşului.

„Acum 6 ani, când s-a organizat ultima licitaţie,  primăria a spus că în acel an vor veni să toarne asfalt cum trebuie şi să rezolve problema iluminatului. Nici după 6 ani nu au făcut-o. Când plouă sau când ninge, pământul acela amestecat cu nisipul vechi de atâţia ani se amestecă cu apa şi se face mocirlă, care ulterior ajunge nu numai pe haine, dacă nu suntem atenţi, dar şi în maşină sau în casă”, a spus unul dintre proprietari.

Prin reclamaţia înaintată administratorului public în luna aprilie, locatarii prezintă cu lux de amănunt toate problemele pe care aceştia, dar şi alţi locatari de la alte blocuri din zona Gării, le întâmpină. Prima problemă prezentată de către aceştia este lipsa iluminatului, fapt ce supune vandalizării şi furtului din maşinile parcate în zonele slab sau deloc iluminate. „Exemplificăm că de mai multe ori cetăţenii care parchează în aceste locuri de parcare, au semnalat furturi de oglinzi, antene sau chiar furturi din autoturisme”, arată locatarii în reclamaţie.

O altă problemă ridicată de cei 11 este asfaltarea defectuoasă sau deloc a locurilor de parcare. Aceştia cer asfaltarea locurilor de parcare corespunzător, întrucât multe dintre locurile destinate maşinilor nu sunt amenajate pe plan drept sau sunt dotate cu dale de beton care favorizează apariţia noroiului. „De asemenea, între blocurile 21 şi 22, în parcarea aşa-zis amenajată, sunt porţiuni în care au apărut gropi şi în unele locuri se surpă pământul, riscând să avarieze autoturismul sau chiar vătămarea persoanelor care se află în acel spaţiu”, explică locatarii în reclamaţie.

Lipsa căilor de acces asfaltate la unele locuri de parcare, este o altă problemă constatată de locatari. Potrivit acestora, pentru locurile de parcare numerotate de la 6 la 10, accesul se face pe un drum de ţară, care datorită ploilor se înnoroiază, făcând ca accesul să fie  dificil. Mai mult de atât, din cauza unor locuri de parcare bine delimitate, alţi locuitori parchează maşinile în faţa blocurilor 17 şi 18, sau 19 şi 20, blocând accesul către locurile de parcare 6-10, care au calea de acces între blocurile 19 A şi 18 B. De asemenea locatarii cer semnalizarea locurilor de parcare corespunzător.

Lipsa coşurilor de gunoi din zona Gării este o problemă pe care mai mulţi locuitori au semnalat-o de-a lungul anilor, ea regăsindu-se şi în reclamaţia înainată către primărie.

Ultimul punct prezentat pe lista de nemulţumiri întocmită de locatarii semnatari este cuantumul taxei de concesiune, care, potrivit acestora este foarte mare, având în vedere dotările locurilor de parcare. „Din aceste taxe care au fost încasate timp de 10 ani nu s-a investit absolut nimic pentru amenajarea acestor locuri de parcare, deşi s-au făcut promisiuni ferme din partea conducerii primăriei. Taxele de concesiune sunt foarte mari şi în raport cu veniturile cetăţenilor din zonă, care sunt în scădere. În altă ordine de idei, dorim să evidenţiem şi faptul că semnatarii acestei reclamaţii achită impozitul pe autoturisme, care cuantum nu este de neglijat, iar din colectarea acestuia noi nu avem niciun beneficiu”, se mai arată în reclamaţia înaintată către conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe.

Cei 11 au atras atenţia şi asupra faptului că „regulamentul licitaţiei este discriminatoriu” pentru cei care deja au achitat taxa de parcare pe anul 2015 înainte de efectuarea licitaţiei, lăsându-i pe unii fără loc de parcare şi cu banii luaţi, în detrimentul persoanelor care stau cu chirie în zona Gării şi deţin un autoturism, care nu au voie să participe la licitaţie, conform regulamentului, dar au făcut-o, ocupând locuri de pacare.

Întrucât răspunsul de 4 rânduri, primit de către aceştia, din partea administratorului public, prin care li se aducea la cunoştinţă că primăria va „repara iluminatul public de pe strada Aleea Avântului, iar locurile de parcare vor fi asfaltate cu ocazia reabilitării străzi”, locatarii au revenit cu o plângere prealabilă înaintată săptămâna trecută Consiliului Local al municipiului, în care prezentau problemele mai sus menţionate, însă de data aceasta mult mai detaliate. Odată cu depunerea acestei plângeri către Consiliul Local, locatarii au înaintat către Instituţia Prefectului o solicitare prin care cer verificarea legalităţii HCL nr.327/2014 pentru modificarea şi completarea HCL 55/2009 privind aprobarea regulamentului de atribuire a locurilor de parcare în parcările de reşedinţă din municipiul Sfântu Gheorghe, emis de Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Contactat de către Mesagerul de Covasna, Czimbalmos Csaba, administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe a declarat: „Am luat în calcul şi iluminatul şi modernizarea parcării, asfaltarea unor alei şi a unor zone carosabile. Le-am luat în calcul, le-am propus pentru a se moderniza dar din păcate procedurile sunt cum sunt şi durează până ce facem studii, până obţinem aprobări, proiect, licitaţii. Eu nu cred că anul acesta se va realiza ceva, în afară de ceva peticiri. Nu ştiu dacă putem să facem o modernizare totală şi în acea zonă. Deocamdată sunt lucrări de modernizare începută în alte străzi, lucrări destul de serioase şi justificate. Când ne permitem să le facem pe toate,  o să ajungem şi la Gară”, a declarat Czimbaloms Csaba, administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe.

Acesta este de părere că reclamaţiile prezentate de cei 11 nu sunt fondate, explicând că locurile de parcare actuale sunt numai bune de folosit, iar dacă au existat nemulţumiri în ceea ce priveşte calitatea asfaltului, acesta a spus că „nu trebuiau să candideze” la licitaţie. „Nu ştiu cât e de important ca acolo să fie asfaltul proaspăt turnat. Nu asta este, după părerea mea, cea mai mare problemă. Din  moment ce ne-am mutat în aceste amărâte cartiere de locuit, aici mă refer şi la Gară dar şi la altele, trebuie să înghiţim activul şi pasivul acestui fapt. Nu pot să le spun să fie mulţumiţi, dar din păcate şi alte blocuri de locuinţe, cartiere şi parcări sunt în aceeaşi situaţie. (…) Sperăm că odată şi odată vom ajunge să modernizăm şi acele parcări”, a mai spus administratorul.

Chiar dacă primăria şi-a exprimat dorinţa de a investi în cartierul Gării, administratorul  a atras atenţia că este posibil ca acest lucru să nu fie posibil deoarece parcările din cartier nu respectă distanţa prevăzută de lege, astfel încât să nu fie considerate locuri de parcare, pentru care primăria nu poate primi sau aloca sume de bani.

„Nu se poate aşa! În cartierul Gării nu s-au mai făcut investiţii de zeci de ani. Aici nu ne referim la sensul giratoriu sau la clădirea gării, care nu sunt folosite exclusiv de către locuitori, ci la spaţiile dintre blocuri, la drumuri, la trotuare, la locurile de joacă şi spaţiile verzi. Peste tot sunt gropi, subsolul blocului 31se inundă de fiecare dată când plouă mai tare, dar nimeni nu vede şi nimeni nu face nimic, pentru că e cartierul Gării, care nu reprezintă interes pentru autorităţi. Mereu sunt fonduri pentru alte cartiere sau alte lucrări, dar dacă s-ar face proiecte pentru acest cartier, sigur s-ar câştiga nişte fonduri. Trebuie doar să se facă”, a conchis un locatar.

. . Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail