Rata de promovare la bacalaureat a crescut cu aproape un procent în judeţul Covasna în urma rezolvării contestaţiilor, de la 42,7% la 43,5%, 12 elevi reuşind să obţină majorări ale notelor în urma recorectării lucrărilor.
Rata de promovabilitate este cu aproape 10 procente mai mare decât anul trecut. Liceele teoretice au avut o promovabilitate de 64,3%, cele tehnologice de 16,3%, iar cele vocaţionale de 34,2%, prin urmare acestea din urmă au ‘tras în jos’ media judeţului. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’ din Sfântu Gheorghe, unde promovabilitatea a fost de 95,16%, iar cele mai slabe rezultate de Liceul Tehnologic ‘Apor Peter’ din Târgu Secuiesc şi Liceul Tehnologic ‘Nicolae Bălcescu’ din Întorsura Buzăului, sub 13%.
Anul acesta majoritatea elevilor au avut probleme la proba de limba şi literatura română, unde procentul de promovabilitate a fost de 51%, deci jumătate dintre candidaţi au picat la această disciplină. La limba maghiară promovabilitatea a fost de 86,3%, la proba obligatorie a profilului de 70%, iar la proba la alegere de 78,2%.
Elevii de la clasele cu predare în limba română au avut rezultate mai bune decât cei de la secţiile maghiare, 55,3% fiind declaraţi admişi, faţă de 37,7% la secţiile maghiare, diferenţa fiind făcută în cea mai mare parte de notele la limba română. Dealtfel, dintre cele peste 400 de contestaţii depuse, majoritatea au fost la limba română.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Keresztely Irma, a declarat recent că scorul mai bun din acest an nu se datorează faptului că elevii au „pus mâna pe carte”, cât aceluia că la anumite discipline s-au dat subiecte diferenţiate ca nivel de complexitate în funcţie de filiera educaţională, dar şi faptului că profesorii au „cernut” elevii pe parcursul anului.
„Un număr semnificativ, 357, adică aproape 18% din totalul elevilor din ultimul an de liceu au rămas corigenţi sau repetenţi. Selecţia lor s-a făcut înainte de bacalaureat, în şcoală, şi nu au fost lăsaţi să intre în examen”, a spus Keresztely Irma. Acesta a mai adăugat că alţi 187 de elevi nu s-au prezentat la prima sesiune de bacalaureat probabil pentru că nu s-au simţit suficient de bine pregătiţi.
La examene s-au înscris în total 1.686 absolvenţi de liceu, dintre care 1.385 din promoţia acestui an, iar 301 din seriile anterioare, dar s-au prezentat doar 1.521. Anul trecut, procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 32,42% înainte de contestaţii, iar după soluţionarea acestora a crescut la aproape 34%.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail