Clusterul inovativ al biomasei – „Green Energy” a anunțat ieri finalizarea proiectului „Schimb de experiență în vederea creșterii eficienței energetice din mediul rural în Regiunea Centru”, derulat împreună cu parteneri din Norvegia.

Proiectul a fost finanţat din Fondul pentru relații bilaterale de la nivelul programului „RO05 – Eficiență Energetică”, în cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, și așa cum sugerează titlul său, a vizat un schimb de experiență, în vederea creșterii eficienței energetice în mediul rural din Regiunea Centru.

Printre activitățile derulate pe parcursul a șase luni de implementare (din luna mai și până în luna octombrie), s-au numărat ateliere adresate persoanelor interesate din sectorul public, susținute de experți din Norvegia (din partea organizației de prestigiu „Norsk Energi”), pe tema eficienței energetice în infrastructurile publice, dar și efectuarea unei vizite de studiu în Norvegia, având ca scop studierea și consultarea în mod direct a soluțiilor inovative în domeniul eficienței energetice. În acest sens, au fost vizitate: organizația „Oslofjord Varme”, școala Statskraft Varme, Powerhouse Kjelsas, clădirea BREEM – Powerhouse Kjørbo, clădirea Bravida etc. Vizita a oferit posibilitatea întâlnirii cu reprezentanții Directoratului pentru Energie și Apă din Norvegia și dezvoltarea de noi parteneriate bilaterale cu entități din Norvegia, precum NOBIO-Norwegian Bioenergy Association, au transmis reprezentanții „Green Energy”.

Etapele proiectului și rezultatele obținute pe parcursul celor șase luni de implementare, au fost prezentate, ieri, în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, organizată la Sfântu Gheorghe, de către Clusterul Inovativ Biomasei „Green Energy”, prin entitatea de management a acestuia, Asociația „Green Energy”.

„Obiectivul principal al proiectului a constat în dezvoltarea cunoștintelor participanților direct interesați din sectorul public și sectorul economic din zonele rurale, în ceea ce privește eficiența energetică. Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă prin intermediul unui schimb de experiență, în urma căruia experți din Norvegia au împărtășit cunoștințele în tema eficienței energetice și i-au îndrumat reprezentanții autorităților locale să dezvolte măsuri și acțiuni pentru creșterea eficienței energetice în infrastructurile publice. Un număr de 67 de actori – cheie din domeniu,  din Regiunea Centru (reprezentanți ai autorităților publice locale din mediul rural, factori de decizie politică, antreprenori locali, reprezentanți ai mediului universitar și reprezentanți ONG) au beneficiat de activități de informare și au participat la atelierele proiectului” – au transmis, ieri, reprezentanții Clusterului Inovativ Biomasei „Green Energy”.

Președintele clusterului, Vajda Lajos, a declarat că toate rezultatele și informațiile obținute în urma acestui proiect, vor fi puse la dispoziția celor interesați.

„Prin acest proiect ne-am propus să analizăm, așa cum facem de multă vreme, eficiența energetică a clădirilor publice, în primul rând. Am avut discuții cu partenerii noștri norvegieni, atât în țară, în mai multe localități, printre care Belin, zona Bran – Moieciu – Fundata și la Vama Buzăului, dar și în mai multe localități din județul Harghita. De asemenea, am fost și în Norvegia și am prezentat faptul că aceste sisteme mici (de încălzire pe bază de biomasă – n.r.), combinate, eventual, cu energia solară, cu panouri solare, ar fi o soluție pentru noi. Bineînțeles, nu este suficient să asigurăm căldură, dacă sunt pierderi mari de energie la clădiri, ci trebuie să combinăm utilizarea biomasei cu izolarea termică a clădirilor, pentru a putea vorbi despre eficiență energetică, și, am subliniat și acest lucru în cadrul atelierelor proiectului și faptul că trebuie să fie făcute expertize în acest sens. Totodată, am arătat că dacă apar programe de finanțare pentru sisteme de încălzire, pentru izolarea termică, trebuie să luăm aceste lucruri în considerare. Chiar și autoritățile locale, pot aloca finanțări în acest scop, din bugetul propriu, deși este mai dificil. În urma acestui proiect și a vizitei specialiștilor din Norvegia, s-a realizat prima investiție (într-un sistem de încălzire pe biomasă – n.r.), la grădinița din Belin. Noi urmărim, în continuare, sursele externe de finanțare, discutăm cu băncile și încercăm să punem toate aceste rezultate și informații la dispoziția celor interesați. Dorim să pregătim proiecte și în viitor, cu partenerii norvegieni.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele clusterului inovativ al biomasei – „Green Energy”, Vajda Lajos.

Toate activitățile din cadrul proiectului au fost întreprinse prin efortul comun al Asociației/Clusterului „Green Energy” din România și „Norsk Energi” din Norvegia. Proiectul a avut o finanțare totală de 158.886 lei și s-a derulat în perioada mai-octombrie 2017.

***

Anul trecut printr-un alt proiect implementat de clusterul „Green Energy”, cu fonduri norvegiene, în localitatea covăsneană Estelnic a fost pus în funcțiune un sistem integrat de încălzire bazat pe biomasă, ce asigură încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei. Toate aceste acțiuni se înscriu în programul lansat de clusterul „Green Energy” cu ani în urmă, sub denumirea de „Un sat, un megawatt”, în scopul creării unor localităţi independente din punct de vedere energetic prin folosirea energiei regenerabile.

Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” a fost înființat în urmă cu șase ani, și, potrivit președintelui acestuia, „reprezintă o asociere liberă, o formă de cooperare și de bună înțelegere și are elemente inovative și de cercetare.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail