Liceele din județ vor putea aplica la proiectul privind Învățământul Secundar din România (Romania Secondary Education Project – ROSE), pentru obținerea de finanțare  în vederea derulării unor programe care să reducă rata de abandon școlar, să crească rata de absolvire și să îmbunătățească performanța la examenul de bacalaureat.

Proiectul, finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Mondială, va fi implementat de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE), până în anul 2022. Obiectivul principal constă în îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul terțiar și creșterea gradului de retenție în primul an universitar în instituțiile finanțate în cadrul proiectului.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, a prezentat o serie de informații cu privire la acest proiect. „Rose va fi implementat prin trei componente: componenta 1: – intervenții la nivelul liceelor și intervenții sistemice; componenta 2: – intervenții la nivelul universităților; componenta 3: – management de proiect, monitorizare și evaluare. Primele două componente sunt concepute pentru a aborda aspecte de natură academică și socială care conduc la performanța scăzută a elevilor în învățământul secundar superior, precum și în primii ani din învățământul terțiar, iar cea de-a treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea și evaluarea impactului acestuia, cât și activitatea de evaluare a intervențiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învățământul secundar superor provenind din grupuri dezavantajate, se arată în materialul informativ pus la dispoziția presei de inspectorul general al ISJ Covasna.

„Acum s-a lansat doar componenta 1: intervenții sistemice și la nivelul liceelor. Ieri am participat la această conferință de lansare, în prezența domnului ministru Adrian Curaj.” – a spus inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre. Acesta a precizat că prima componentă are două subcomponente incluzând atât intervenții la nivelul liceelor (subcomponenta 1.1.), cât și intervenții sistemice (subcomponenta 1.2).

Peste 1000 de licee din țară vor putea primi finanțare

Conform materialului informativ prezentat, prin subcomponenta 1.1 – intervenții la nivelul liceelor se vor acorda granturi liceelor mai puțin performante din sistemul public de învățământ, mai exact unui număr de peste 1000 de licee, reprezentând circa 80% din totalul liceelor de stat.

„Pentru orima componentă, obiectivul este de a îmbunătăți calitatea serviciilor educaționale furnizate  de către școli și creșterea ratei de tranziție a elevilor de liceu, absolvenți de liceu, spre facultate; creșterea ratei de absolvire, scăderea ratei de abandon și, bineînțeles, creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat (…). Practic, nu este vorba despre o competiție, ci mai degrabă, de o șansă de a participa la un proiect. ” –a  declarat inspectorul general Kiss Imre. Acesta a precizat că perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani. Mărimea acestora este, în medie, de 100.000 de euro.

Activitățile educaționale eligibile în cadrul acestor granturi vor fi axate pe: dezvoltare personală; activități remediale și de tutorat; consiliere și orientare în carieră; dezvoltarea de abilități socio – emoționale; educație incuzivă și mediere.

Componenta va cuprinde un mecanism de asigurare a calității, prin: facilitatori – ce vor sprijini liceele în procesul de aplicare și vor realiza evaluarea propunerilor de grant de la alte licee decât cele facilitate; monitori: – care vor constitui suport tehnic și financiar pentru echipele de grant; mentori – care vor sprijini liceele în implementarea activităților de natură pedagogică. Schema de grant va fi etapizată în două runde, dintre care prima va debuta în anul școlar 2016-2017, incluzând aproximativ 30% din liceele eligibile, iar cea de-a doua va urma în 2017, cu restul liceelor eligibile, se arată în materialul informativ pus la dispoziție de conducerea ISJ Covasna.

„ În prima etapă, deja din luna octombrie, circa 300 de licee din totalul liceelor eligibile trebuie să încheie contractul cu unitatea de management al proiectelor cu finanțare externă. Contractele vor fi încheiate direct între unitatea de management – UMPF și școală, nu prin inspectorat (…). Grantul va fi utilizat astfel: 50% din valoarea grantului se folosește pentru activitățile de dezvoltare personală, activități remediale, tutoriale, consiliere, orientare în carieră, dezvoltare abilități socio-emoționale, educație incluzivă, mediere (…),30% pentru activități extracurriculare, prin care cât de cât motivezi elevii (…); 20% – mici lucrări de renovare pentru spații interioare (…) și achiziționarea de bunuri.” – a spus inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

În materialul informativ pus la dispoziție de către acesta se arată că: în subcomponenta 1.2- intervenții sistemice- se va include, printre altele, revizuirea curriculumului pentru învățământul secundar superior,  cu accent pe nevoile elevilor din grupurile  dezavantajate, inclusiv elevi de etnie romă; formarea cadrelor didactice și a directoruilor de licee în vederea implementării și adaptării curriculumului revizuit la nevoile și abilitățile elevilor (educație incluzivă), a aplicării metodelor de predare centrate pe elev și a evaluării formative, a formării competenței interculturale; îmbunătățirea condițiilor de predare din cadrul Casei Corpului Didactic (CCD); revizuirea și actualizarea băncii de itemi pentru evaluarea națională la finalul clasei a VIII-a și examenul de bacalaureat, asigurarea formării și îmbunătățirea platformelor TIC existente; crearea și pilotarea unei evaluări la finalul învățământului obligatoriu, pentru elevii de clasa a X-a; elaborarea de materiale didactice în format digital.

Inspectorul școlar general a menționat că în perioada următoare urmează să apară ghidul de aplicare și alte informații, după care, pentru a participa la prima etapă din cadrul componentei 1, liceele vor întocmi o scrisoare de intenție.

În ceea ce privește propunerile  de proiecte pe care școlile interesate vor trebui, apoi, să le prezinte, inspectorul general Kiss Imre a declarat: ” Proiectul în sine va depinde de viziunea școlii. Nu va exista o rețetă (…). E important ca proiectul să fie potrivit pentru școala respectivă. Nu copiem, nu standardizăm, fiecare identifică greșelile, problemele, cauzele care generează aceste probleme și găsește căi de rezolvare (…). ”  -a spus inspectorul general Kiss Imre.

Acesta a precizat că a doua componentă privind intervenții la nivelul universităților – nu a fost încă lansată.

Informații suplimentare pot fi aflate accesând site-ul http://proiecte.pmu.ro/web/guest/rose.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail