Laudatio. Eugen POPESCU- publicist şi important lider civic, sprijinitor constant al românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș
Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni și Agenția de Știri Romanian Global News – parteneri strategici ai românilor din Covasna, Harghita și Mureș
Reprezentanții comunității românești din județele Covasna, Harghita și Mureș îl cunosc pe domnul Eugen Popescu de peste un sfert de veac, fiind printre puţinii intelectuali români care în toată această perioadă a rămas permanent alături de românii numeric minoritari din Covasna, Harghita şi parţial Mureş, atât în timpul cât a îndeplinit funcţii ministeriale, cât şi ca membru al societăţii civile şi reprezentant obiectiv al mass-media. În toţi aceşti ani a sprijinit pragmatic şi eficient Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, înfiinţată în anul 1994, în soluţionarea multiplelor şi grelelor probleme ale începutului acestei instituţii atât de importante pentru dăinuirea românilor din această parte de ţară.
Cu experiența şi calităţile sale manageriale recunoscute, a sprijinit înfiinţarea şi funcţionarea unor importante instituţii culturale româneşti în zonă, precum Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Centrul Cultural Topliţa, Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, şcolile cu predare în limba română ş.a.
Domnul Eugen Popescu a intervenit şi pentru promovarea şi finanţarea proiectelor asociaţiilor culturale româneşti şi pentru cofinanţarea ziarelor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii Universităţii de Vară Izvoru Mureşului. La cele 15 ediţii ale Universităţii au participat sute de tineri români de peste graniţe, dar şi din Ţară, din zonele multietnice şi pluriconfesionale.
În calitate de organizator și moderator al dezbaterilor de la Universitataea de Vară de la Izvoru Mureșului, Eugen Popescu a asigurat dezbaterea problemelor deosebit de importante şi actuale ale românilor de pretutindeni, inclusiv cele privind soarta noastră, a românilor numeric minoritari în cele trei judeţe: Covasna, Harghita și Mureș, şi a romano-catolicilor din Moldova, supuşi permanent şi nedrept atacurilor şovine maghiare, presiunii purificării etnice şi mişcărilor autonomiste şi separatiste pe criterii etnice.
Dovedind o preocupare constantă pentru sprijinirea comunităţilor româneşti de peste hotare şi din judeţele unde românii sunt numeric minoritari, domnul Eugen Popescu a iniţiat proiecte de acte normative, structuri instituţionale, proiecte de parteneriat etc. care să asigure păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale româneşti. Cunoscând foarte bine situația din zonă, corelată cu ceea europeană și națională, analistul politic Eugen Popescu ne este un bun consultant în deciziile pe care le luăm. Prin intermediul Agenției de Știri pentru Românii de Pretutindeni, EGN, problemele cu care se confruntă comunitatea românească din sud-estul Transilvaniei sunt cunoscute în întreaga lume.
A mijlocit legăturile românilor de peste graniţă cu cei din Ţară, prin organizarea de întâlniri, dezbateri, colocvii, înfrăţiri între localităţi, tabere, excursii documentare, prin editarea unor lucrări fundamentale de istorie, cultură şi civilizaţie românească, menite să asigure întărirea conştiinţei naţionale şi apartenenţa la cultura şi spiritualitatea românească a românilor din Ţară şi de peste hotare. În toţi aceşti ani a dovedit cinste, corectitudine, iniţiativă, consecvenţă, o mare putere de muncă şi o dăruire exemplară faţă de interesele majore ale naţiunii române. S-a bucurat de o apreciere deosebită din partea părintelui prof. Ilie Moldovan, cu care se înțelegea perfect.
Cu acest prilej, îi adresăm domnului Eugen Popescu un sincer MULȚUMIM, împreună cu alese urări de sănătate deplină, zile îndelungate şi pline de lumină sfântă, binecuvântate împliniri, mult spor în tot lucrul cel bun pentru ţară, în care este angajat, satisfacții depline şi toate cele de folos, alături de vrednicii săi feciori.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU