Vineri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna a avut loc conferinţa intitulată „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă”. Conferinţa face parte din proiectul cu acelaşi nume, derulat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.
Astfel de întâlniri vor avea loc o dată la patru luni.
Instituţia Prefectului a semnat în luna august a acestui an, un acord de colaborare cu Unitatea Centrală pentru Reforma Administrației Publice, ce a presupus o serie de activități de prevenire a corupției în județul Covasna. Astfel, s-a reuşit organizarea în judeţ a unor sesiuni de întâlniri. Una dintre acestea a avut loc vineri, când, în organizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, s-a desfăşurat conferinţa intitulată „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă”.
Prefectul judeţului, Codrin Munteanu, s-a arătat mulţumit de desfăşurarea acesteia. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, acesta a declarat: „Eu zic că a fost o întâlnire reuşită, mai ales fiindcă a fost prima, însă aceste întâlniri vor avea loc o dată la patru luni, până la finalizarea implementării acestui proiect de către Minister şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. Sper că după această primă întâlnire pilot vom avea întâlniri cu mult mai multă lume şi discuţii cât mai ample şi mai constructive legate de fenomenul corupţiei şi de necesitatea stopării actelor de corupţie în administraţie”.
Printre subiectele abordate s-au numărat cele referitoare la structura de integritate din cadrul ANAF şi structura de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii: „Deocamdată, la această primă întâlnire s-a discutat despre structura de integritate din cadrul ANAF şi structura de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii, care sunt aprobate prin acte normative şi urmează să fie operaţionalizate în cel mai scurt timp. Totodată, s-a încercat să se obţină un răspuns, un feedback, de la angajaţii din ANAF- cum văd ei această structură, respectiv de la colegii din Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări, raportat la structura de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii (…) Eu sunt mulţumit că am reuşit să semnăm acest parteneriat, şi sper că va avea eficienţă (…) La nivelul instituţiei am şi aprobat un plan pentru prevenirea corupţiei pentru anul 2012 şi vom urmări implementarea acestuia”, a declarat prefectul.
Acesta a amintit faptul că, la momentul investirii primarilor și președintelui Consiliului Judeţean Covasna în funcție, fiecare dintre aceştia a primit, cadou, un ghid de anticorupție, lucru ce „nu a fost întâmplător”. Prefectul consideră că, în procesul de modernizare a administrației publice, una din importantele linii de acțiune care trebuie urmărită este cea a luării măsurilor de prevenire a corupției. Codrin Munteanu a menţionat că „și în condiții de normalitate, dar cu atât mai mult în condiții de criză financiară, este important ca banii publici să nu fie risipiți pe contracte supraevaluate sau pe alte modalități de cheltuire ineficientă a banilor publici, deși aici, sigur că facem distincția între ineficiență și corupție”.
Ana Alina Costache