150 de școli din județul Covasna și-au anunțat participarea în cadrul acțiunii de plantare a celor 150.000 de puieți, organizată în cadrul proiectului „Plantează în România”.

Din totalul celor 300 de școli, la nivel național, pe care inițiatorii le-au anunțat că vor participa în cadrul proiectului „Plantăm în România”, jumătate dintre ele provin din județul Covasna. Reprezentanții Asociației „Creștem România Împreună”, Benedek Hetti și Mihai Mihu spun că la ora actuală sunt peste 5000 de voluntari, aproximativ 50 de ONG-uri partenere și circa 30 de instituții publice raliate acestui proiect a cărui acțiuni se vor derula în 11 județe din țară.

„Proiectul „Plantează în România” a fost un impuls pentru noi de a reuși să schimbăm cu adevărat ceva și de a ne uni la nivel național. Punctul principal al proiectului nostru este unitatea, tocmai de ceea vorbim despre un proiect la nivel național. Anul acesta reușim să ne manifestăm în 11 județe din țară, și să avem mai multe tipuri de acțiuni. Cel mai important este faptul că se plantează în șantiere forestiere, avem în mai multe județe din țară plantări în fond forestier. Al doilea tip de acțiuni se referă la plantările urbane; în județul Covasna pe aceste plantări urbane ne vom axa, iar cea de-a treia acțiune de plantare este în cadrul școlilor, vom planta și vom înverzi curțile școlilor. Pentru județul Covasna, anul acesta avem cea mai mare acțiune de plantare în școli. De asemenea ne dorim să implicăm și comunitatea care nu are posibilitatea de a interacționa efectiv cu noi în șantiere forestiere sau în plantări urbane, și vom avea și corturi de distribuție de puieți, unde 7 specii de puieți vor fi date către cetățenii care doresc să planteze în curtea școlii sau a blocului. Ne dorim foarte mult ca prin această acțiune să demonstrăm că putem colabora atât la nivel instituțional cât și la nivel de societate civilă.” – a explicat Benedek Hetti.

Acțiunea de reîmpădurire a domeniilor forestiere trebuia să aibă loc, la nivel național, pe data de 26 martie, însă în județul Covasna, datorită faptului că este Săptămâna Mare dinaintea Paștelui Catolic, și nici vremea nu este potrivită pentru astfel de activități, evenimentul a fost decalat.

„Pentru județul Covasna am considerat oportun să decalăm această acțiune, cu o săptămână, dat fiind că este Săptămâna Mare și credem că este un lucru benefic să invităm toate persoanele interesate să participe la această acțiune. De asemenea, un alt lucru care ține de județul Covasna este faptul că la ora actuală avem un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, în cadrul căruia aproximativ 150 de școli urmează să fie înverzite în perioada următoare. Suntem în discuții la ora actuală cu Direcția Silvică Covasna, cu Agenția și Garda de Mediu, pentru a identifica persoanele abilitate care împreună cu voluntarii din partea nostră să realizeze, în curtea școlilor, aceste acțiuni.” – a explicat președintele Asociației „Creștem România Împreună”, Mihai Mihu.

Pentru fiecare dintre cele 150 de școli a fost alocat un număr de 50 de puieți, din specia vișin, care urmează să fie plantați împreună cu elevii. Reprezentanții programului spun că începând cu data de 2 aprilie, vor începe acțiunile de plantare în Ilieni, Valea Crișului, Zagon și Covasna, iar numărul total al puieților care urmează să fie plantați este de aproximativ 20.000. O parte dintre aceștia sunt destinați acțiunilor de plantare urbană, iar cealaltă parte vor ajunge către corturile de distribuție a puieților destinate cetățenilor din județul Covasna. Mihai Mihu a explicat că anul acesta se dorește realizarea celei mai mari acțiuni de plantare, și consideră că la ora actuală acest lucru este aproape de a fi realizat: „Avem peste 5000 de voluntari implicați la ora actuală, avem un număr de peste 150.000 de puieți care urmează să fie plantați și avem în jur de 50 de ONG-uri partenere, respectiv un număr de aproximativ 30 de instituții publice care s-au raliat acestui proiect. Credem că este o acțiune care demonstrează interesul arătat față de această direcție pe de-o parte, ne dorim să creăm anul acesta antrenmentul pentru ceea ce va să fie anul următor.”

„Ora Verde”, pentru ciclul primar

Acesta a menționat că începând cu anul 2017 Asociația  își propune să aibă o componentă foarte bine definită, reprezentată de partea educațională. Anul acesta, la nivel național, sunt angrenate în proiect aproximativ 300 de școli, însă reprezentanții Asociației spun că de anul următor este vizat un număr de 3000 de școli. În acest sens, inițiatorii proiectului urmează să ia legătura cu Ministerul Educației pentru a vedea cum pot dezvolta acțiunea la un nivel mai mare.

„Un alt obiectiv pe care îl are acest proiect este acela de a aduce începând cu anul școlar 2016 -2017, în primă fază ca și proiect-pilot, în câteva școli din Brașov o oră opțională, denumită „Ora Verde” și care are ca principal scop creșterea conștiinței față de mediu. Această oră o vedem ca pe o oră non-formală, care se va petrece în 90% din timp în afara clasei, în curtea școlii, în natură. Proiectul este adresat ciclului primar, clasele I-IV, și ne dorim ca în momentul în care copilul intră în clasa I să primească două ghinde din partea noastră, iar în clasa IV – a, în momentul în care schimbă ciclul, să  ia puietul și să îl planteze, având astfel o continuitate și un mod de a-și măsura trecerea timpului. (…) Aceste 3000 de școli credem noi că vor creea un potențial obiectiv pentru atingerea unui record mondial la ceea ce înseamnă o acțiune la care participă cel mai mare număr de școli simultan. Un alt obiectiv pe care îl avem în vedere pentru anul 2018, an în care se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire, este încercarea de a doborâ Recordul Mondial la numărul de arbori plantați în 24 de ore.” – a mai explicat președintele Asociației „Creștem România Împreună”.

Speciile pe care coordonatorii proiectului „Plantează în România” doresc să le sădească anul acesta sunt: Pin Negru, Molid, Frasin, Salcâm, Stejar, Vișin, Plopi și Lemn Câinesc, iar  Ocoalele Silvice sunt cele care vor asigura întreținerea puieților plantați în fondurile forestiere, în primii 7 ani, până aceștia vor ajunge la „maturitate”. Pentru acțiunile de plantare urbană, abilitate pentru îngrijirea puieților vor fi departamentele din cadrul spațiilor verzi, aferente fiecărei localități.

„Avem deja niște precedente; anul acesta vom fi la a III-a ediție a proiectului „Salvează bradul de Crăciun!”, în cadrul căruia am distribuit niște pliante, tot către ciclul primar, care prezentau alternative la ceea ce înseamnă tradiționalul brad de Crăciun. Nu mică mi-a fost mirarea în momentul în care, după două zile am primit telefoane de la părinți întrebându-mă ce le-am făcut copiilor lor, pentru că nu își mai doresc brazi de Crăciun. Deci se poate! Se poate face această educație în mod direct pe de-o parte, și indirect, către părinți, pe de-o altă parte. (…) Această acțiune este una de uniune națională care încearcă să strângă laolaltă tot ceea ce înseamnă societate românească, de la primul și până la ultimul cetățean, indiferent de ceea ce înseamnă apartenența la rasă, etnie, latură politică, gen sau alte caracteristici. Ideea este să facem ceva împreună, pentru că facem ceva pentru noi, fiecare dintre noi fiind cetățeni ai României.” – a mai spus Mihai Mihu.

Prefectura Covasna, parteneră în program

. . Prin aceste proiecte care se vor derula în perioada următoare se dorește crearea unor generații conștiente față de mediul înconjurător, și pentru început, tratarea efectelor pe care numeroasele defrișări din ultimii ani le-au adus mediului.

Instituția Prefectului județului Covasna se va implica în acest  proiect menit să regenereze domeniile forestiere ale județului nostru. Prefectul Sebastian Cucu  a declarat: „Acesta a fost și motivul pentru care am spus <<da!>> din prima, alăturându-ne proiectului, pentru că recunosc că prea multe lucruri noi nu am putut face în afară de a populariza această acțiune. Dar, fiindcă este vorba despre o acțiune care unește, într-o lume cât se poate de nebună, am considerat că este un lucru mai mult decât oportun și bun de implementat și în județul nostru. Prin urmare, ne face o deosebită plăcere să fim alături de dumneavoastră și de celelalte instituții participante și mă bucur să aud că foarte multe dintre ele au răspuns pozitiv acestei acțiuni. Sperăm să fie un succes și să fie un început care să ne unească, pentru că a planta un copac pentru noi, pentru viitorul copiilor noștri, nu poate fi decât un scop comun.” – a spus Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Inițiatorii proiectului „Plantează în România” s-au declarat mulțumiți de sprijinul pe care l-au găsit în județul Covasna și pe care Instituția Prefectului și Inspectoratul Școlar Județean l-au acordat. Aceștia spun că ”Cele 150 de școli demonstrează un interes foarte mare manifestat pe această direcție și fără doar și poate este cel puțin un bun început.”

Ioana Ardeleanu  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail