Trei muzee din ţară, printre care şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, vor participa la implementarea unui proiect pilot ce are ca scop mărirea gradului de atractivitate a acestor instituţii prin folosirea teatrului ca mijloc de prezentare a patrimoniului.
Muzeograful Andrea Deak de la Muzeul Carpaţilor Răsăriteni a declarat miercuri pentru AGERPRES că în cadrul acestui proiect vor fi montate trei piese de teatru ale căror scenarii se vor ţese în jurul unor obiecte de patrimoniu, al unor personalităţi sau evenimente culturale sau istorice, iar prin intermediul acestor spectacole publicul va putea percepe mai uşor informaţiile. În realizarea acestor piese vor fi implicaţi atât muzeografi, cât şi actori şi tineri voluntari care vor colabora începând de la alegerea obiectelor sau subiectelor ce vor sta la baza poveştilor, până la realizarea decorului şi recuzitei.
Piesele de teatru vor fi prezentate atât la sediile celor trei muzee implicate în proiect, respectiv Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi Muzeul de Artă „Vasile Grigore” din Bucureşti, cât şi în afara acestora, iar la finalul reprezentaţiilor vor avea loc dezbateri cu publicul pe marginea temelor prezentate.
„Proiectul a pornit de la ideea că prin intermediul spectacolului de teatru, al artei dramatice publicul poate fi convins să privească altfel obiectele de patrimoniu şi să le înţeleagă mai bine (…). De asemenea, dorim să promovăm ideea că un muzeu este un spaţiu viu care le spune poveşti relevante pentru viaţa lor şi nu un spaţiu cu obiecte prăfuite şi plicticoase puse în vitrine. Fiecare obiect, fiecare om are o poveste, iar noi încercăm să găsim poveştile din spatele lor şi să le transmitem publicului”, a declarat Andrea Deak.
Potrivit acesteia, Muzeul din Sfântu Gheorghe va lucra cu circa zece voluntari, majoritatea elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, iar tema aleasă va fi legată de viaţa şi activitatea scriitorului Romulus Cioflec, născut în urmă cu 130 de ani în judeţul Covasna. Dealtfel, piesa va fi pusă în scenă la casa memorială a scriitorului din localitatea Araci. Primul spectacol va avea premiera cel târziu în luna octombrie.
Proiectul intitulat „Patrimoniul – o scenă pentru tineri” este coordonat de Asociaţia TRANSCENA şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES