Medicii care vor dori să lucreze în Sfântu Gheorghe, începând cu anul 2015, vor scăpa de grija căutării unei locuinţe. Şi asta pentru că, în urma unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Spitalul Judeţean „ Dr. Fogolyan Kristof” şi Fundaţia „Studium” din Tg. Mureş, până la finele anului viitor este preconizată construcţia unui complex de locuinţe de serviciu pentru medici, în principal, absolvenţi ai facultăţilor de profil care prestează o activitate de profil sau sunt angajaţi la o unitate de drept public în municipiul Sfântu Gheorghe sau în împrejurimile acestuia.
În cadrul acestui parteneriat, Fundaţia „Studium” îşi asumă construcţia locuinţelor – 3 garsoniere şi 3 apartamente cu două camere – din fonduri proprii, sponsorizări şi cereri de finanţare proprii, CJ Covasna va pune la dispoziţie o suprafaţă de teren de 3000 mp din domeniul privat al judeţului Covasna, situat pe str. Spitalului, va asigura racordarea imobilului la utilităţile publice de servicii de apă, canal, gaz, curent electric şi, totodată, va realiza calea de acces de la reţeaua stradală existentă în zonă, către viitoarele locuinţe, în timp ce Consiliul Local va asigura condiţiile de racordare a imobilului ce se va construi, la utilităţi, şi îşi va da tot concursul pentru obţinerea documentaţiilor necesare construirii acestuia, respectiv Plan Urbanistic Zonal, certificat de urbanism, autorizaţie de construcţie.
Asocierea în vederea construirii acestor locuinţe pentru medici a obţinut votul consilierilor judeţeni cât şi pe cel al consilierilor locali, în şedinţele Consiliului Judeţean Covasna, respectiv al Consiliului local Sfântu Gheorghe, ce au avut loc joi.
După aprobarea acestui punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a spus: „În perioada următoare dorim să punem un accent mai mare pe întregirea serviciilor medicale. Din acest punct de vedere, în paralel cu reabilitarea spitalului am început să dezvoltăm soluţiile prin care să atragem şi să chemăm acasă acei medici tineri care sunt interesaţi să aleagă Ţinutul Secuiesc vizavi de ţările străine. Dar pentru aceasta trebuie să oferim medicilor rezidenţi, pe lângă salariu, ceva în plus, ceva prin care judeţul Covasna devine mai atractiv pentru ei. Un astfel de ajutor reprezintă locuinţele de serviciu (…) evident că gândim în perspectivă, dorind să se construiască, în viitor, şi alte astfel de locuinţe.”
Conform Contractului cadru de asociere, în cazul în care locuinţele nu vor fi ocupate, în totalitate, de cadre care lucrează în sistemul sanitar, acestea vor putea fi ocupate şi de absolvenţi cu diplomă de licenţă recunoscută a unei facultăţi de artă. Locuinţele de serviciu vor fi atribuite beneficiarilor cel mult de două ori, pentru o perioadă de cel mult doi ani de la o atribuire.
Maria Graur