Luni a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de apă și canalizare din orașul Covasna. Proiectul „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canal, staţii de pompare apă potabilă,  staţii de pompare ape uzate şi conducte de refulare – aglomerările Covasna şi Târgu Secuiesc” a ajuns la final după trei ani de la începere.

Lucrările din orașul Covasna reprezintă o investiție importantă în cadrul proiectului „Extinderea și moderizarea sistemelor de apă și apă și apă uzată în județul Covasna”, finanțată prin Programul Operațional Sectorial de Mediu și au fost executate pe străzile din domeniul public ale localităților Covasna și Târgu Secuiesc. Investiţia a fost finanţată în mare parte din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene, dar au contribuit la finalizarea lucrărilor și Guvernul României, Operatorul Regional de apă şi apă uzată din judeţul Covasna, „Gospodărie Comunală S.A.” Sfântu Gheorghe, dar și autorităţile publice locale, care au participat cu o co-finanţare de 2%. Obiectivele investiţiei au vizat asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare pentru toţi locuitorii orașelor Târgu Secuiesc şi Covasna, îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă în oraşul Covasna, prin asigurarea presiunii necesare în toate zonele localităţii, reducerea pierderilor de apă din reţea, prin înlocuirea conductelor de apă cele mai uzate, dar și reducerea poluării mediului înconjurător prin extinderea reţelei de canalizare în cele două zone urbane; desfiinţarea descărcării apelor uzate în reţeaua de apă pluvială prin reabilitarea conductelor de canalizare în localitatea Târgu Secuiesc cât și prin scoaterea din uz a staţiei de epurare neconforme din zona Ruseni, Târgu Secuiesc şi pomparea apelor uzate colectate la intrarea  staţiei de epurare modernizate a municipiului.

„Este vorba de un contract care vizează atât orașul Covasna cât și municipiul Târgu Secuiesc, deci era un contract care asigura extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și de canalizare din cele două orașe. În ceea ce privește mai concret orașul Covasna, s-au înlocuit 11 km de conducte de alimentare cu apă potabilă, pe 17 străzi, s-a și extins rețeaua de alimentare cu apă cu aproximativ 4 km de conductă pe 10 străzi. S-au înlocuit 2,8 km de conducte de canalizare menajeră pe 10 străzi și s-a extins în același timp rețeaua de canalizare cu 7,7 km de conductă pe 31 de străzi. Mai era și o stație de hidrofor (n.red. pe strada Mihai Eminescu) pentru a asigura presiunea optimă în zona superioară a orșului. Este un contract de 21,4 milioane de lei, însă cum am zis nu se referă numai la orașul Covasna ci și pe municipiul Târgu Secuiesc am mai avut tot așa lucrări, atât pe rețeaua de canalizare cât și pe cea de apă potabilă. Sunt finalizate, ieri (luni- n.red) a fost o mică ceremonie la Primăria din Covasna pentru recepție. Comisia de recepție lucrează în continuare și astăzi (ieri- n.red) s-au dus și la Târgu Secuiesc, pentru că e în cadrul aceluiași contract, deci se recepționează și lucrările de la Târgu Secuiesc și din Covasna. Sunt terminate 100%, se face acum recepția pe toate rețelele. Din păcate pe fiecare contract (au existat întârzieri), din diferite motive, unele sunt independente de constructor, în alte cazuri din ce am văzut nu s-a asigurat o mobilizare corespunzătoare și nu s-a înaintat așa cum trebuia cu lucrările. Au fost și dificultăți, în anumite cazuri, datorită celorlalte rețele sau a zonei unde trebuia să se lucreze, pentru că era mai dificil de lucrat, sau  pentru că nu s-a primit autorizație de la tot felul de instituții;  mai sunt și cazuri care nu țin neapărat de constructor.” – a explicat directorul adjunct al Gosp-Com, Kojokar Attila.

Și municipiul Târgu Secuiesc a beneficiat de modificări majore. Lucrările au vizat înlocuirea a 2,3 km de conducte de alimentare cu apă pe două străzi; extinderea reţelei de alimentare cu apă cu 850 metri pe trei străzi; înlocuirea a 6,5 km de conducte de canalizare menajeră pe 21 străzi; extinderea reţelei de canalizare menajeră cu 3,5 km pe opt străzi; montarea unei staţii hidrofor pe strada Mihai Eminescu pentru asigurarea presiunii optime în zona superioară a oraşului; montarea unei conducte de refulare de 2,1 km între cele două staţii de epurare; dar și construirea unei staţii de pompare a apei uzate pentru transvazarea apelor de canalizare de la staţia de epurare din zona Ruseni la staţia de epurare modernizată din zona Catalina.

„(…) Sunt mai multe motive pentru care s-au considerat necesare aceste investiții. În ceea ce privește apa potabilă noi am dori să asigurăm o calitate cât mai bună a apei, dar pe de altă parte și calitatea serviciului în sine ar trebui să fie mai bună. În ceea ce privește, de exemplu, întreruperile în furnizarea de apă potabilă: dacă avem un sistem mai bun, reabilitat, sau măcar o parte, atunci putem să ne asigurăm că va fi un număr mai mic de întreruperi în alimentare și nivelul calitativ al serviciilor crește. Pe de altă parte sunt și contracții din punct de vedere economic sau financiar, pentru că pe conductele vechi sunt pierderi masive de apă, pe conductele noi, reabilitate, ar trebui să se reducă aceste pierderi și atunci se fac economii cu apa potabilă. În ceea ce privește rețelele de canalizare, acolo sunt și considerente de protecția mediului și pe de altă parte și acolo sigur că este vorba de creșterea calității serviciului. (…) Mai sunt și extinderile  de rețele care efectiv au menirea de a ne asigura că toți cei care nu sunt sau nu erau branșați sau racordați la rețea au posibilitatea de a se racorda. Sigur că asta e dorința ca să avem o rată de 100% de branșare și de racordare. La apă noi am avut un grad destul de ridicat de branșare, la canalizare în schimb, mai mic, dar la asta s-au gândit cei care au făcut studiul de fezabilitate și toate documentațiile, că ar trebui să ajungem undeva la 100%. Asta nu înseamnă că din prima zi toți locuitorii vor fi branșați, dar în zonele unde nu exista posibilitatea de racordare sau de branșament, acum există.” – a mai declarat Kojokar Attila.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către reprezentanții Gosp-Com, prin intermediul acestor lucrări, în oraşul Covasna s-au redus considerabil pierderile de apă, astfel crescând presiunea în reţea şi volumul de apă disponibil și a fost înfiinţată reţeaua de canalizare în zonele periferice ale oraşului. De asemenea, în municipiul Târgu Secuiesc s-a redus cantitatea de apă menajeră evacuată în reţeaua de apă pluvială şi s-a înfiinţat reţeaua de canalizare în zonele periferice ale oraşului, s-a desfiinţat staţia de epurare neconformă din zona Ruseni, astfel toate apele uzate evacuate de pe raza municipiului respectă acum parametrii impuşi de normele europene şi de legislaţia românească în vigoare.

Lucrările au început în luna mai 2013 şi s-au finalizat în luna mai 2016 iar valoarea finală a investiţiei ajunge la 21.415.637,65 de lei.

. . Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail