. . Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri că proiectul de reabilitare a centrului oraşului, finanţat din fonduri europene, se încadrează în trendul european de extindere a spaţiilor pietonale, precizând că lucrările începute în luna mai se vor încheia la începutul anului viitor.

„Multe oraşe europene au decis ca din străzi să facă spaţii pietonale (…) Din iarnă, centrul municipiului Sfântu Gheorghe va fi plin cu oameni şi nu cu maşini, cum a fost până acum (…) Trebuie să avem curajul să luăm decizii curajoase şi atunci putem să construim oraşe pentru oameni şi nu pentru maşini (…) Oamenii folosesc infrastructura care se dezvoltă, dacă o dezvoltăm pe cea pentru maşini vor merge cu maşina, dacă dezvoltăm pistele pentru biciclete vor merge cu bicicletele, dacă dezvoltăm transportul în comun vor merge cu autobuzele, iar dacă facem spaţii pietonale vor merge pe jos”, a afirmat Antal Arpad.

Lucrările de reamenajare urbanistică a centrului municipiului Sfântu Gheorghe vor costa circa două milioane de euro şi vor fi finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

Potrivit proiectului, Piaţa Libertăţii va fi transformată în spaţiu pietonal, cu spaţii verzi şi locuri de recreere şi petrecere a timpului liber. Principalul punct de atracţie al pieţei va fi o colină de aproximativ cinci metri înălţime, amplasată în vecinătatea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, ce va evoca, într-o formă stilizată, trupul balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului. Concepţia aparţine arhitectului Zsigmond Pal, care a câştigat un concurs organizat în acest scop de către Primărie. Proiectul a fost, în general, primit pozitiv de locuitorii municipiului, însă au fost şi voci care l-au criticat, invocând faptul că balaurul va cenzura vizual statuia voievodului Mihai Viteazul.

Municipiul Sfântu Gheorghe a atras în ultimii ani peste 20 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, din care au fost finanţate 15 proiecte, printre care reabilitarea şi echiparea cantinei sociale, restaurarea „Casei Bene”, o clădire monument istoric transformată ulterior în muzeu cinegetic, reabilitarea şi extinderea Centrului pentru persoane vârstnice, modernizarea mai multor unităţi şcolare, dezvoltarea infrastructurii de agrement din staţiunea Şugaş băi, construirea parcului industrial de la Câmpu Frumos, înfiinţarea unei noi creşe şi reabilitarea mai multor artere de circulaţie.

Antal Arpad a amintit că tot cu bani europeni va fi construit şi un parc fotovoltaic lângă Sfântu Gheorghe, care va produce energie verde şi va compensa 85% din consumul de energie electrică al municipiului, respectiv iluminatul public şi alimentarea instituţiilor publice din subordinea Consiliului local. Practic, parcul va genera o economie de jumătate de milion de euro anual la bugetul local municipal.

„Fără bani europeni probabil că ar fi fost foarte mare linişte în oraş, nu ar fi fost nici un deranj, dar nici dezvoltare”, a conchis Antal Arpad, în cadrul unei întâlniri avute miercuri cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, aflaţi la Sfântu Gheorghe într-o vizită de lucru.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail