Ideea iniţierii acestui proiect a derivat din necesitatea dezvoltării competențelor de comunicare în limba română  a elevilor de etnie maghiară, din acest motiv ne-am gândit să aplicăm pentru un proiect finanțat de Consiliul Județean Harghita.

. . parteneriat-1
Considerăm importantă interacţiunea la orice vârstă, cu atât mai mult în copilărie, ca şi deschiderea spre nou şi împărtăşirea experienţelor personale conduc la formarea şi la alegerea unor modele umane şi a unei personalităţi echilibrate, tolerante, deschise spre diversitate.

Totul a început dintr-o simplă discuție, între cadrele didactice de la cele două școli, mai exact, profesoarele de limba română,  și  s-a ajuns la realizarea unui parteneriat deosebit, încheiat între cele două școli ,Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Valea Mare județul Covasna și Școala Gimnazială „Marton Aron”, Sândominic, judeţul Harghita,  alături de 80 de elevi.

Pentru acest parteneriat mulțumim doamnelor director, Veress Anna Aranka, Kalamar Maria  și doamnei director Vezeteu Rodica dar și colegelor Tamas Erika, Veress Noemi,  Lupșa Angela, Vierașu Florica, Avram Magdalena, Lazăr Carmen, Bularca Maria care s-au implicat cu mare drag și implicare.

„Dacă îți dorești ceva cu adevărat, sigur reușești!” aceasta a fost deviza noastră, deoarece acest parteneriat și-a  propus a fi  un schimb de experienţă menit să propulseze  elevul pe o treaptă superioară a cunoaşterii. Tema abordată a fost „Prietenia”, o temă accesibilă elevilor de gimnaziu.

S-a urmărit promovarea dialogului şi a comunicării în limba română între elevii din şcoli şi zone diferite.

Am așteptat cu nerăbdare ziua în care ne-am întâlnit. Prima întânire a avut loc la Valea Mare,  în județul Covasna. Emoțiile au atins cote maxime! Eram foarte curioși, atât noi-cadrele didactice- cât și elevii noștri, care au acceptat provocarea acestei întâlniri. Nu a contat că era sâmbătă, timpul nostru liber ne-am propus ca întâlnirea să fie una deosebită.

Așa a și fost! Momentul întâlnirii a făcut ca emoțiile să dispară treptat și să ne îndreptăm atenția către activitățile propuse. Aceste activități au fost realizate cu sprijinul colegelor învățătoare, dornice să participe la un altfel de „școală”, școala în care vom comunica cu elevi și colegi veniți dintr-o zonă în care limba română nu se prea vorbește. Nimic nu e însă imposibil! Prin metode activ-participative s-au realizat toate activitățile propuse, iar cei care au avut de câștigat, zicem noi, au fost atât elevii din cele două școli, cât și cadrele didactice participante.

Nu a fost ușor, însă fiecare elev a făcut tot posibilul să se facă înțeles de cel de lângă el. S-au legat prietenii, prietenii ce suntem siguri că vor fi de durată. Elevii din Valea Mare țin legătura cu colegii lor din Sândominic prin rețelele de socializare. Elevii și-au dezvoltat competenţe de comunicare, de lucru individual şi în grup. A doua a întâlnire s-a desfășurat  în Sândominic, județul Harghita, elevii au fost foarte nerăbdători să se întâlnească cu  prietenii lor  din Valea Mare, iar cei din Valea Mare cu cei din Sândominic., împreună au rezolvat sarcini, s-au jucat și mai ales au comunicat.

Am cunoscut oameni cu o sensibilitate aparte, oameni dedicați meseriei de dascăl, meserie nu tocmai ușoară. Interesant este faptul că măcar pentru o zi ne-am simțit copii cu toții, cu mic cu mare.

Cele două zile petrecute împreună pentru derularea activităților comune, au fost deosebite și vo
r rămâne în sufletele nostre pentru totdeauna.Cu toții ne dorim ca aceste activități să se desfășoare și pe viitor. Rezultatele obținute ne fac să credem că vom continua.parteneriat

Mulțumim celor ce au facut posibilă această experiență plăcută : Consiliului Județean Harghita, primarului  Karda Robert si viceprimarului Albert Alfonz Pal din comuna Sândominic, administratorului firmei Gall-Com- Centrum S.R.L. Gall Miklos Levente, Primăriei  Valea Mare, Preotului Paroh Nicolae Floroiu, Mănăstirii Sf.Ioan Botezătorul Valea Mare, dlui.Oprea Ioan, dlui. Lazăr Gabriel. Mulţumim şi părinţilor care au fost alături de noi pe parcursul acestor activităţi, sprijinindu-ne fiecare după posibilitate.

În concluzie, aș spune doar atât: MULȚUMIM!, mulțumim  tuturor pentru sprijin și implicare!

Prof. Sâvu Monica (Sândominic) și prof. Bularca Maria (Valea Mare)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail