. .

După mai bine de o săptămână de când Consiliul Local Sfântu Gheorghe a revocat Studiul de fezabilitate pentru proiectul ce viza ridicarea unei coline uriaşe de pământ în faţa sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean, simbolizând balaurul răpus de patronul spiritual al oraşului, ca urmare a faptului că Prefectura Covasna a atacat hotărârea în contencios administrativ, cerând anularea acesteia, primarul municipiului, Antal Arpad, a făcut câteva declaraţii referitoare la această nouă „dispută”.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, edilul a spus:  „Am fost blocaţi din cauza faptului că domnul prefect a atacat în contencios administrativ Hotărârea prin care noi am aprobat PUZ-ul. Din păcate, se pare că unii suntem împreună,  şi alţii nu sunt împreună cu noi, alţii au interesul să nu putem să continuăm aceste investiţii. Dânsul, care este garantul legii în judeţul Covasna, a atacat această Hotărâre a Consiliului Local  prin care am aprobat PUZ-ul, spunând că nu am cerut aviz de la SRI, de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Apărării Naţionale, şi face referire la un ordin comun dat în 1995 şi care aplică şi execută legea 50 din 1991 privind autorizarea executării construcţiilor. Problema este că în 2001 a apărut   legea  350 privind amenajarea teritoriului, unde nu se mai vorbeşte despre necesitatea avizării PUZ-urilor de către aceste instituţii, ci despre necesitatea avizării PUG-ului (n.red.- Planului Urbanistic Genereal)  de către acestea. Deci, acest ordin comun, în momentul în care a apărut această lege în 2001, nu a mai fost valabil”, a spus primarul oraşului.

Potrivit lui Antal Arpad, la momentul aprobării PUZ-ului, Primăria a cerut avizul Ministerul Afacerilor Interne prin Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Totodată, după ce Prefectura a atacat hotărârea CL, Primăria a trimis adrese către SRI şi MapN pentru a cere câte un punct de vedere cu privire la această situaţie, după cum a explicat edilul.În funcţie de răspunsurile pe care le va primi, se va decide dacă Primăria va acţiona în instanţă sau nu decizia Prefecturii Covasna.

„Toate documentaţiile, din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al juriştilor din Primărie, din punctul de vedere al arhitecţilor, totul este legal. Acum am trimis adrese la SRI şi MapN şi aşteptăm câte un punct de vedere şi de la ei; în  momentul în care ne vor veni aceste răspunsuri vom lua decizia dacă vom ataca în instanţă decizia prefectului sau dacă vom retrage această hotărâre. Ceea ce este sigur este că nu putem continua aceste lucrări, conform planurilor. Am fi finalizat şi investiţia respectivă până la sfârşitul anului, din păcate va rămâne o rană în oraş. Nu ştim cât, depinde foarte mult de instanţă – dacă ajungem în instanţă-, de domnul prefect, dacă nu se răzgândeşte. Din păcate, în timp ce unii contruiesc, alţii pun beţe în roate. Sunt foarte dezamăgit din această cauză. Eu am avut foarte multe discuţii amabile cu domnul prefect, am încercat să găsim, împreună cu colegii, răspuns la alte probleme pe care le-a ridicat cu parcarea maşinilor  şi aşa mai departe. Am sperat că putem să rezolvăm orice problemă pe cale amiabilă, şi să nu blocăm proiecte ale municipalităţii”, a mai spus Antal Arpad.

Acesta ese de părere că „unii nu au interesul să demolăm aceste ziduri care există între comunităţi, între culturi”.  Potrivit edilului,  piedicile pe care Primăria le-a întâmpinat în extinderea parcului central vor face subiectul prezentării proiectului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală Europeană 2021”, în luna decembrie,  deoarece aşa se va putea arăta juriului „care sunt problemele cu care ne confruntăm în această zonă (…) Nu se pune problema de a se pierde bani. (…) Partea de extindere a Parcului era prevăzută din bugetul local, deci era o investiţie a noastră. E vorba de a genera o rană care rămâne în oraş şi în centrul oraşului”, a cochis Antal Arpad, care a punctat faptul că problemele ridicate ulterior de către prefect nu au fost aduse în discuţiile dintre cele două instituţii.

Contactat de către Mesagerul de Covasna, prefectul judeţului Covasna a declarat că Prefectura a înştiinţat Primăria cu privire la legalitatea proiectului, dar fiindcă aceasta nu a respectat prevederile legale,  a fost solicitată revocarea lui.

„PUZ-ul l-am considerat nelegal, drept pentru care am solicitat revocarea; nu s-a întâmpat, şi atunci ne-am adresat instanţei pentru revocarea lui. Nu e vorba că vreau eu sau nu vreau ceva, este vorba despre respectarea legii. A fost revocat studiul de fezabilitate, iar hotărârea privind modificarea PUZ-ului nu a fost revocată, şi cu aceea ne aflăm în instanţă. Urmează ca instanţa să hotărască. Am avut discuţii în care am precizat acelaşi lucru: faptul că trebuie respectată legea. Nu este vorba că mă opun eu unui proiect sau altuia. Noi am considerat că acel PUZ nu respectă toate prevederile legale”, a explicat Sebastian Cucu, prefectul judeţului Covasna.

***

Primăria Sfântu Gheorghe a demarat în primăvară un proiect de reamenajare a centrului oraşului, ce prevede realizarea unui centru pietonal, prin închiderea şi redirecţionarea traficului rutier din zonă, modernizarea Pieţii Libertăţii şi extinderea parcului central. În cadrul acestor modificări, arhitecţii au gândit o colină de pământ cu o înălţime de 5 metri, o lăţime de 13 metri şi lungime de 33 de metri amplasată în faţa clădirii Consiliului Judeţean şi a Prefecturii, care simbolizează balaurul răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului. Atât arhitecţii care au venit cu inediata idee cât şi proiectanţii au spus că scopul acestei coline este de a delimita zona comunistă  din vecinătatea statuii lui Mihai Viteazul,  de Piaţa Libertăţii, dar şi pentru a oferi copiilor un loc de joacă.

O parte din comunitatea românească, alături de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), a considerat că intenţia autorităţilor locale este de a masca statuia lui Mihai Viteazul, un important personaj istoric şi un simbol naţional românesc. Edilii au dat asigurări că nu se pune problema de aşa ceva, şi că intenţiile acestui proiect sunt doar cele prezentate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail