În incinta Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe a fost amenajată, recent, o sală de pregătire în domeniul telecomunicațiilor. Acolo, reprezentanții instituției și-au propus să organizeze ateliere variate, atât pentru elevii din clasele I-XII, cât și pentru studenții și tinerii care și-ar dori să afle mai multe despre acest domeniu.

Sala este cunoscută și sub numele de „Sala 28” sau „Sala Morse”, datorită numeroaselor echipamente pentru învățarea Codului Morse, din interiorul său. Pe lângă acestea, acolo sunt găzduite numeroase alte aparate și obiecte ce țin de telecomunicații. Majoritatea sunt în stare de funcționare și pot fi testate de către cei interesați.

„Dorim să organizăm, aici evenimente, în cadrul programului <<Școala Altfel>>, de <<Noaptea Muzeelor>> sau cu prilejul celebrării unor evenimente din domeniul telecomunicațiilor. Mai avem de pus la punct niște instalații, dar  în curând vom putea face programări la activități.” – ne-a spus profesorul inginer Csáky Ernő, cel care coordonează activitatea din acea sală, și care a colecționat și recondiționat obiectele găzduite acolo. În acest sens, a beneficiat de ajutor din partea conducerii liceului, dar și din partea cadrelor didactice, elevilor și a unor profesori și a unor cadre militare pensionate.

„Această sală a fost amenajată prin contribuția unei întregi echipe. Doresc să mulțumesc, pe această cale, conducerii liceului – domnului director prof. ing. Demeter Dávid, și tuturor colegilor. Domnul maistru Dávid András, m-a ajutat foarte mult în amenajarea acestei săli. Le mulțumesc și elevilor care se implică în activitatea din această sală și tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acesteia.” – a spus prof. ing. Csáky Ernő.

„Telefonul povestitor”…

„Telefonul povestitor” îi așteaptă în „Sala 28” pe cei mici, dar și pe adulții cu dor de copilărie. Arată ca un telefon oarecare, însă ridicându-i receptorul vom avea bucuria de a putea asculta povești.

„Am instalat niște telefoane, iar dacă ridici receptorul acestora, poți asculta o poveste. Astfel, copiii fac cunoștință cu diferite tipuri de telefoane, află cum se utilizează telefonul și, plus de asta, ascultă povești. Ideea am preluat-o din Ungaria, de la Muzeul central de telecomunicații.”- ne-a explicat profesorul inginer Csáky Ernő.

Jocuri și activități interactive

Un aparat de proiecție cinematografică din anii 1950, a fost, de asemenea, pus în funcțiune, astfel că vizitatorii care doresc, pot urmări filme cu o istorie de peste șase decenii.

„Aparatul funcționează, nu perfect, dar funcționează și putem crea aceeași atmosferă ca și în comunele din anii 1950-1960. Vom proiecta filme pentru copii și pentru cei interesați!” – a precizat prof. Csáky Ernő.

Lângă aparatul de proiecție cinematografică pot fi găsite și câteva televizoare din diverse timpuri, cărora le-au fost montate câteva jocuri video de după anii 1990, ce pot fi testate, la rândul lor, de către cei interesați.

Jocul „cuburilor” sau puzzle-uri, pot fi, de asemenea, găsite acolo.

„Potrivind piesele de puzzle sau cuburile, copiii, tinerii, vor descoperi, la final, portretul lui Puskás Tivadar, dar și reprezentări ale unor obiecte din domeniul telecomunicațiilor”- ne-a spus prof. Csáky Ernő. Acesta ne-a precizat faptul că în momentul de față, împreună cu colegi de-ai săi lucrează și la amenajarea unui poligon de telefonie în sală, unde cei interesați pot afla cum se realizau legăturile la centralele telefonice în anii 1940- 1950 sau în 1990.

„Pe cât putem, încercăm să prezentăm, în special, tehnica din țara noastră, atât în domeniul militar, cât și civil, pentru că, de regulă, nu prea este amintită, deși are o istorie foarte bogată.”- a subliniat prof. ing. Csáky Ernő.

În aceeași sală sunt găzduite și costume de epocă, folosite de elevii școlii în prezentarea muzeului telecomunicațiilor care funcționează în incinta instituției.

Cei interesați, pot vizita atât muzeul, cât și „Sala 28” sau radioclubul școlii „Puskas Tivadar”, cu programare.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail