Două filme documentare realizate în cadrul proiectului „Meşteşuguri tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare”, demarat de Centrul de Cultură al județului Covasna, finanţat din fonduri norvegiene, au fost prezentate vineri, la Belin.

În cadrul proiectului,  finanţat din Fondul pentru proiecte al statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au fost realizate zece filme documentare. Două dintre acestea, având ca temă „ciobănitul” (prepararea tradițională a cașului în Zăbala), respectiv împletitul coşurilor şi legatul măturilor în Belin Vale (un meşteşug tradiţional al romilor covăsneni) au fost proiectate vineri, la Centrul Social din Belin Vale, în prezența realizatorului acestora, Simon József.

„Cele două filme (…) sunt parte a unui amplu proiect finanțat de un fond al Norvegiei Lichtenstein și Islanda, prin Centrul de Cultură al județului Covasna. Aceasta cuprinde publicații, un album de fotografii și în primul rând, cercetare etnografică. Omul cheie al acestei cercetări este domnul dr. Kinda István – expert etnograf, care nu este prezent astăzi aici. Dânsul a participat și la filmări – împreună am făcut, de fapt, zece filme, care sunt parte integrantă a acestui proiect despre meșteșuguri tradiționale din Secuime. Este vorba despre un proiect cu derulare de mai bine de un an de zile (…).”- a declarat vineri, realizatorul filmelor documentare din cadrul Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, Simon József.

Primul film proiectat a fost realizat în comuna Zăbala și a prezentat tradiția oieritului și prepararea tradițională a cașului, iar cel de-al doilea film a fost realizat în satul Belin Vale și a prezentat modul de împletire a coșurilor și legatul măturilor.

„Un aspect principal la  acest proiect a fost să se analizeze nu numai tradițiile secuilor, ci și ale naționalităților conlocuitoare în Secuime (…). Prin aceste filme documentare am dorit, împreună cu domnul Kinda István, să imortalizăm (…), în principal pentru generațiile viitoare, niște meșteșuguri tradiționale, care, foarte probabil, nu vor mai exista peste câteva decenii, din păcate. Acesta a fost scopul principal, iar cel secundar – și de  aceea sunt titrate în trei limbi aceste filme documentare (…)- a fost ca și cei din partea mai dezvoltată a Europei să poată să vadă niște meșteșuguri care poate la dânșii nici nu mai există.” – a spus Simon József.

Acesta a precizat că „în județul Covasna sunt aproape 40 de meserii tradiționale, care sunt practicate de mai mult de 300 de meșteri populari, la ora actuală, după cercetările făcute de etnografi.” Informații suplimentare despre proiect pot fi aflate accesând site-ul www.cultcov.ro, site-uș http://www.mestersegek.ro/ sau www.folktrades.ro.

„Un proiect binevenit!”

Primarul comunei Belin, Sikó Imre, a declarat că proiectul „Meşteşuguri tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare”, demarat de Centrul de Cultură al județului Covasna – este binevenit pentru oamenii din localitatea în fruntea căreia se află. Acesta a precizat că deși vremurile s-au schimbat, este important ca meșteșugurile să nu se piardă.

„Este un proiect benefic, binevenit pentru zona noastră, mai ales că în ultima perioadă s-a integrat populația de romi, deci, trăiesc altfel, dar totuși este o parte care încă realizează venituri din aceste activități și ar fi bine ca meșteșugul acesta să rămână, să poată fi dat mai departe. Așadar, acest proiect este binevenit, mai ales pentru comunitatea de romi pe care o avem aici, de care ne ocupăm, dorim și ne străduim să îi integrăm și să îi dezvoltăm (…). Sunt încă persoane care mai confecționează astfel de obiecte și participă la expoziții, ne bucurăm și ne dorim să nu le fie rușine că se ocupă cu așa ceva.” –  a spus primarul Sikó Imre.

Consilierul local Alexe Drăgan a declarat că, deși pe vremuri oamenii trăiau din confecționarea măturilor, coșurilor, astăzi, doar câteva persoane din comuna Belin mai au această activitate, astfel că includerea comunei în acest proiect, este benefică: . .

„Eu sunt consilier de 29 de ani la Primăria Belin (…). Pentru comuna Belin, proiectul acesta este binevenit, pentru că nu trebuie nicidecum să se piardă meșteșugurile din care noi am trăit. Părinții noștri așa ne-au crescut…atunci nu erau alocații, ajutor de la stat, ci din realizarea măturilor, coșurilor, familiile au putut să trăiască. Au fost familii numeroase, chiar și cu 11 copii, care au trăit din aceste activități. La nivelul comunei, în jur de 10 – 12 persoane mai fac mături. În rest, tinerii merg în străinătate și lucrează în construcții (…).” – a spus consilierul local Drăgan Alexe.

Acesta ne-a vorbit cu mândrie despre comunitatea romă, despre care spune că este formată din oameni credincioși: „Aproape toată comuna e credincioasă, penticostală. Copiii merg la școală, avem doar vreo 4-5 copii care nu prea frecventează, dar restul frecventează școala; suntem mulțumiți cu cadrele didactice, cu tot ce avem și încercăm să îi sprijinim mai departe.” – a spus consilierul Drăgan Alexe.

***

Activități derulate și proiecte în planurile Primăriei, pentru dezvoltarea comunei

Primarul Sikó Imre a menționat că în comuna Belin s-au derulat, de-a lungul timpului, diverse proiecte și activități adresate romilor din localitate, proiecte ce au avut și rezultate.

„Avem foarte multe activități pentru ei. Chiar și acum avem un proiect în derulare, care se termină în luna martie, cu fundația <<Pro Nobis>> și <<Crucea Roșie>> (nr.- proiectul „Comuna în care mă simt bine”- vizând dezvoltarea comunităţii interetnice Belin şi creşterea capitalului social prin elaborarea unui Plan de Dezvoltare Comunitară (PDC) a comunei Belin pe termen mediu şi lung; înfiinţarea unui Centru Social Multifuncţional pentru a deservi minim 300 de adulţi şi 75 de copii; organizarea unei campanii de conştientizare cu titlul „Noi suntem responsabili”; dezvoltarea organizaţională a două ONG-ri) și vrem să continuăm și mai departe. Tot așa, avem o colaborare foarte bună cu Crucea Roșie și în alte activități; am organizat săptămâna curățeniei, tot cu romii noștri (…). În plus, am mai participat la un proiect, recent: proiectul <<Legal în casa ta>>, prin care 70 și ceva de locuințe au fost legalizate, intabulate (…).”-  a spus primarul Sikó Imre.

Acesta a menționat că romii din comună sunt reprezentați și în Consiliul Local, iar colaborarea cu reprezentanții acestora este foarte bună:

„Trebuie să spun că în Consiliul Local, din 11 consilieri, 5 sunt consilieri romi, cu care lucrăm foarte bine și avem și rezultate (…). Populația de romi a înțeles, aici la noi, de mult timp, că limba maternă e română, dar că ei sunt romi, dar romi integrați”. – a spus primarul Sikó Imre.

În ceea ce privește planurile Primăriei pentru acest an, Sikó Imre a declarat că printre priorități se numără: canalizarea, dar și proiecte privind infrastructura școlară: „Anul acesta avem destule în plan. În primul rând, proiectul cu canalizarea, ce nu o avem încă în comună; avem un proiect câștigat pentru construirea grădiniței cu trei grupe de copii, modernizarea școlii  din Belin Vale, deci să mai avem șase săli de clasă pentru copii, pentru că în urma retrocedărilor, clădirile au intrat în retrocedare către biserică și am avut foarte multe cheltuieli, cu chiria. (…)”. – a spus primarul Sikó Imre.

„Un model ce trebuie promovat”

Prezent vineri la proiecția celor două filme, directorul executiv al Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna, Vajda Lajos, originar din Belin, a declarat că, în opinia sa, această comună poate reprezenta un model privind modul de gestionare a anumitor probleme.

„Aici este o comunitate care e în dezvoltare. E o comună mare, compusă din satul Belin și din satul Belin Vale. Romii sunt concentrați la Belin Vale. În media este promovat mai mult faptul că romii cerșesc și aduc o imagine negativă României, dar aici, la Belin, lucrurile nu stau așa. Comuna, văd că s-a dezvoltat, în timp de 15-20 de ani…s-a născut o altă generație…copiii sunt educați – au fost cuminți cei care au participat la acest eveniment, au fost îmbrăcați frumos, au știut să se comporte…asta îmi place în acest sat. În plus, aici există lideri, s-au format lideri și este foarte important. Oamenii sunt muncitori, au meșteșuguri tradiționale și acest lucru trebuie continuat. Această comună chiar poate fi prezentată ca un model de succes. Dacă vrei să creezi niște modele care să reziste în timp, ai nevoie de răbdare, de viziune, de oameni formați, de oameni care pot să îți fie parteneri, iar educația este deosebit de importantă. Aici, și Primăria, Consiliul local s-au format în timp, au privit altfel situația; nu au negat că există romi și au căutat soluții pentru rezolvarea anumitor probleme (…). Și atunci, dacă aici este posibil, poate fi posibil și în alte locuri. Eu zic că Belin este un model care trebuie arătat Europei (…). Trebuie să existe continuitate și găsite în continuare proiecte europene prin care să se rezolve și probleme sociale, să se creeze pentru produsele meșteșugărești o posibilitate de valorificare, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate”. – a spus directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail