Primarul comunei Ozun, dr. Ráduly István a vorbit despre investiţiile realizate, proiectele aflate în derulare, despre planurile pentru perioada următoare, şi nu numai, într-un scurt interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”.
Proiecte în derulare şi proiecte în plan
Stimate domnule primar, din păcate, nu am mai reușit să ajungem la Ozun de câteva luni. Spuneți-ne, vă rog, ce noutăți aveți, ce proiecte s-au derulat!
Avem noutăți… S-a finalizat proiectul câștigat prin Uniunea Europeană, care a avut ca rezultat modernizarea a trei drumuri comunale – s-a asfaltat, s-au făcut șanțurile, aproximativ 14 podețe…este vorba, în total cam 7 kilometri, cu două straturi de asfalt. Este vorba despre DC 26 și 26 B și 27 B, mai concret, înainte de satul Măgheruș, între satul Măgheruș și Lisnău Vale și între Lisnău și Bicfalău. Totuși, vreau să menționez că aceste drumuri comunale sunt un segment din acel circuit pe care cu mare drag îl folosesc cei cu biciclete, un circuit de 22 km (…). Acesta este unul dintre proiecte și am recepționat lucrările în acest an.
În ceea ce priveşte investiţiile, în cele din urmă se finalizează și acele proiecte finanțate de Banca Mondială prin Ministerul Mediului, adică proiectul privind sistemul de canalizare din Sântionlunca, Bicfalău și Lisnău, incluzând cele trei stații de epurare în fiecare sat. Suntem pe ultimii 50 de metri, să spunem așa, în ceea ce privește lucrările.
Așadar, când ar putea fi recepționate aceste lucrări?
La Sântionlunca lucrările sunt recepționate, iar la Lisnău, Bicfalău, recepţia era planificată la sfârșitul lunii octombrie, dar acum se pare că va fi un decalaj de câteva săptămâni, însă anul acesta vor fi finalizate lucrările.
În ceea ce privește investițiile, pe lângă cele amintite, am realizat sistemul de trotuare în localitatea Ozun, etapa I și etapa a II-a, iar la anul vom continua cu etapa a treia. A mai rămas o porțiune de 60 km în etapa a II-a, la care încă mai lucrăm.
În afară de cele prezentate mai avem un proiect finanțat de Banca Mondială, proiect câștigat de noi acum doi ani, doi ani și jumătate, ce a început acum să-și arate roadele, în sensul că am început să primim acele utilaje. Concret, acest proiect (n.r. – Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi) vizează construirea rampei de gunoi din localitatea Ozun, rampă ce este construită în proporție de 90% și deja am început să primim și dotările, respectiv, utilajele, ceea ce înseamnă că, în total, vom primi șase utilaje nou- nouțe.
Cam acestea ar fi proiectele mari pe care am putut să le gestionăm în acest an. Pe lângă aceste proiecte mari, am avut și alte proiecte, cum ar fi cel privind iluminatul public, în cele șapte state. Am mai avut lucrări…drumurile comunale au fost întreținute, chiar dacă, vă dați seama, după lucrări la canalizare, cum arătau cele trei localități, dar am reușit să le aducem cât de cât la normal și vom continua să menținem aceste drumuri.
Ce alte planuri, proiecte aveți pentru perioada următoare?
Este important faptul că am pregătit proiecte din nou, din care am și câștigat unul, pe Leader -Progressio. Prin acest proiect vom moderniza subsolul Primăriei și am semnat deja contractul de execuție, iar în cursul săptămânii viitoare, executantul va începe activitatea. Tot prin programul Leader pregătim acum un proiect pentru modernizarea unei clădiri din domeniul public, respectiv actuala clădire a bibliotecii comunale din Ozun (…).
Delegaţie din Sarichioi, în vizită la Ozun, săptămâna aceasta
Ce ne puteți spune despre colaborarea pe care o aveţi cu localităţile înfrăţite?
În ceea ce priveşte parteneriatele, trebuie să spunem că avem o colaborare foarte bună, foarte fructuoasă şi binevenită pentru ambele părţi atât cu partenerii noştri interni, cât şi cu cei externi. Avem localităţi înfrăţite din România, din judeţul Tulcea- este vorba despre comuna Sarichioi, şi săptămâna aceasta va sosi aici o delegaţie din Sarichioi. Şi noi am fost acolo, de-a lungul timpului, şi avem o legătură foarte bună şi o colaborare intensă cu ei, dar şi cu localităţile înfrăţite din Ungaria. Rezultatele concrete ale acestor colaborări sunt şi din punct de vedere economic foarte importante. De exemplu, comuna Ozun a benenficiat în aceşti ani, de o maşină de pompieri, de o maşină de colectat şi transportat gunoi, de mare capacitate, de o maşină de tăiat iarbă, lucrări artistice. Pe lângă acestea, până acum, de patru ori am trimis copii, elevi din comuna Ozun în tabere în diferite localităţi înfrăţite, timp de o săptămână, gratuit. La rândul nostru, am răsplătit această bunăvoinţă cu câte un parc de copii pe care l-am executat din forţele noastre proprii, în acele localităţi înfrăţite. Este bine să ai asemenea legături socio – profesionale, pentru că eu consider că acestea nu rămân doar la nivelul conducerii, pentru că primarul vine şi pleacă, dar aceste legături, parteneriate cu localităţile înfrăţite trebuie să rămână în continuare.
În final, dacă aveţi un mesaj pentru locuitorii comunei…
Mesajul ar fi foarte simplu. Am mai spus că urmează doi ani foarte grei. Un an a trecut şi urmează anul 2015, după care cred că va fi puţin mai bine, pentru că aceste proiecte mari despre care am vorbit mai înainte au necesitat foarte mulţi bani şi din bugetul local, a trebuit să ne concentrăm pe aceste proiecte. Când nu vom mai avea aceste proiecte mari, vom putea vorbi despre cosmetizări (…) Mesajul ar fi că este nevoie de răbdare, voinţă, şi că apoi, bineînţeles, va veni şi rezultatul, atât administrativ, cât şi în familie, şi vom avea o comună frumoasă, prosperă.
Ana Alina Costache