Primăria Sita Buzăului are în plan reabilitarea celor zece poduri de pe raza localității însă, în acest moment nu sunt surse de finanțare.
În urma unui amplu interviu cu primarul localității Sita Buzăului, publicat vineri, 8 iunie a.c., în ziarul „Mesagerul de Covasna”, locuitori din zonă au ridicat o problemă acută pentru dânșii – situația podurilor din localitate. Despre aceasta, primarul Nicolae Stoica, a venit cu lămuriri:
„Situația podurilor în Sita Buzăului este următoarea: comuna are un proiect pe care momentan îl țin în birou și nu va pleca până nu vom găsi o sursă de finanțare. Este vorba despre zece poduri peste râul Buzău, pentru care deocamdată nu am găsit această finanțare. În momentul actual, avem patru poduri din beton care trebuie să fie reabilitate, cu o vechime de peste 40 de ani, iar celelalte sunt construite din lemn și intenționăm ca prin acel proiect să fie construite din beton, având astfel o durată de viață mai lungă.”
Cu privire la podul din zona Găureni, cel care face obiectul celor mai mari nemulțumiri, edilul a explicat:
„Referitor la acest pod, în ultimii doi ani am prins sume în bugetul local pentru a fi refăcut, dar în urmă cu o lună și jumătate, în urma inundațiilor, am constatat că unul dintre picioarele de rezistență a cedat și am considerat că este nevoie de o construcție nouă. Prin urmare, am solicitat Comisia Județeană pentru Situații de Urgență care a constatat că respectivul picior al podului nu mai prezintă siguranță și va trebui înlocuit. După încheierea procesului verbal, am făcut o evaluare a construcției, pe care am înaintat-o Prefecturii, pentru a fi înregistrați cu această construcție în proiectul ce se derulează la nivel național, în urma inundațiilor. Țin să confirm faptul că săptămâna trecută, Prefectura Județului Covasna ne-a cerut în scris dacă acest pod se află în inventarul domeniului public, urmând ca Prefectura să transmită documentele către Guvernul României. Valoarea totală a investiției în construcția podului este de 1,4 milioane de lei. În urma discuției cu prefectul județului Covasna am stabilit ca miercuri (13 iunie a.c.), în jurul orelor 14,00 să facem o deplasare la fața locului, pentru a analiza dacă se impune închiderea circulației publice pentru autovehicule, pe acest pod, rămânând posibilă doar circulația pietonală. Am tot interesul să susțin construcția acestui pod, deoarece în zonă avem zece locuințe și două pensiuni (una este construită, iar construcția celeilalte este în curs).”- a declarat primarul Nicolae Stoica.
O problemă majoră generată de imposibilitatea traficului autovehiculelor pe acest pod este aceea că, în cazul unei situații de urgență, autospecialelor de intervenție le va fi imposibil să ajungă la casele din zonă. Această situație nu este recentă, însă primarul din Sita Buzăului a precizat că noul pod va întruni toate standardele, pentru a se elimina riscul ca zona să rămână izolată: „Cu autospeciale de intervenție nu s-a putut trece nici în anii trecuți, numai cu autoturisme. Deszăpezirea nu s-a putut face nici măcar cu tractorul, datorită faptului că acest pod nu susținea o greutate mai mare de 1,5 tone. De la acest pod până la ultima casă avem o distanță de aproximativ 600 de metri. Tocmai din acest motiv solicit finanțare pentru a face podul din beton, pentru a rezista și la mașini cu tonaj mare. Am toată speranța în Guvernul României că ne va întinde o mână de ajutor pentru a realiza această investiție. Altfel, dacă ne vom concentra toate resursele din buget numai pentru construcția acestui pod, va trebui să renunțăm la cofinanțarea celorlalte proiecte în derulare (grădinițe, școli, apă, canal, asfalt, etc.)”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, Nicolae Stoica.
De ce nu încep lucrările
Potrivit primarului, valoarea totală a refacerii celor 10 poduri din proiect este de aproximativ douăzeci de milioane de lei, bani pe care Primăria nu îi va avea niciodată în bugetul propriu. Din acest motiv, s-au căutat și se caută în continuare diverse surse de finanțare, din surse guvernamentale ori din fonduri europene, însă, în momentul de față nu este deschisă nicio axă pentru a putea fi accesate aceste fonduri.
„Pentru proiectul pe care l-am pregătit pentru podurile peste râul Buzău, în momentul de față nu există cale de finanțare nici pe P.N.D.L. (Programul Național de Dezvoltare Locală – fonduri guvernamentale – n. red.), nici prin fonduri europene. Podurile din lemn le-am întreținut tot timpul. Anul acesta am alocat de la buget o sumă de 50.000 de lei, pentru care intenționam să refacem doar calea de rulare a podului(din zona Găureni – n. red.). Dar chiar dacă îi punem podeaua, el are probleme de structură, la grinzi și la cele două picioare, fapt pentru care, această sumă este infirmă. Trebuie să avem răbdare încă o lună-două, până când Guvernul termină lista aceasta pe situații de urgență, după care vom primi un răspuns: ne finanțează podul, sau nu. Dacă da, trecem la procedura pentru a folosi aceste sume și a pune în practică execuția proiectului. Dacă nu, vom găsi o soluție să îi facem o reparație, din surse proprii, cu material lemnos. Îndemnăm locuitorii ca în perioada imediat următoare să nu circule cu mașini pe acest pod, pentru că există pericolul să cadă.”-a spus primarul Nicolae Stoica.
Așadar, există inițiativă și bunăvoință, proiecte există, se caută surse de finanțare, dar acestea nu sunt disponibile în acest moment.
Oana-Mihaela Costache