Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) a organizat ieri, la Sfântu Gheorghe, conferința de lansare a unui proiect care vizează sprijinirea afacerilor și dezvoltării economice, și în care este implicată printr-un program transnsațional.
Proiectul, în care ASIMCOV – cu o experiență de peste 20 de ani, se implică în calitate de partener din partea României, este intitulat „ACCELERATOR” și, așa cum sugerează numele său, își propune să fie un accelerator al dezvoltării economice, fiind derulat în cadrul programului „Interreg – Danube Transnational Programme”, alături de organizații și entități din nouă țări (Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Republica Cehă, Bosnia și Herțegovina, Austria, Croatia, Serbia).
Obiectivul principal al proiectului este de a spori accesul la finanțarea inovării, Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) care au nevoie de capital, dar care nu au pârghii pentru a-l dobândi fiind cuprinse, în primul rând, în grupurile țintă.
„<<ACCELERATOR>> vizează, în principal, dezvoltarea mediului de afaceri de afaceri și sprijinirea firmelor pentru a accesa mai ușor finanțare pentru dezvoltare. (…) Pentru noi este foarte important acest proiect, mă bucur foarte mult că participăm la acesta și le mulțumesc partenerilor noștri că avem această șansă. Din Regiunea noastră sunt 11 entități care au accesat proiecte sau sunt partenere în programul <<Interreg Danube>>, deci este foarte important efectul acestor proiecte în dezvoltarea Regiunii. Firmele, actorii economici au un rol important în această ecuație, dar dacă nu ne gândim la viitor, dacă nu ne gândim la cum va arăta această regiune, vom accesa fonduri și nu va avea niciun efect. Dacă nu luăm în considerare elemente inovative, potențialul regional, situația actuală și direcția în care dorim să ne îndreptăm, atunci nu putem proiecta viitorul. De aceea, este foarte importantă inovația și este foarte important ca firmele să se bazeze pe inovație, cercetare, pe aplicarea rezultatelor cercetării. În plus, trebuie să luăm în considerare și potențialul regiunii, potențialul uman și tot ceea ce implică dezvoltarea echilibrată a regiunii. Pe parcursul proiectului vom ține legătura cu reprezentanții Ambasadelor din țările partenere.” – a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos.
Președintele ASIMCOV, Bagoly Miklos, a declarat, la rândul său că proiectul este binevenit și va contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial.
„Pentru a introduce spiritul de antreprenor în societatea noastră, ASIMCOV, prin activitatea sa de peste două decenii, a obținut câteva rezultate destul de bune, dar totuși, nu suficiente (…). În acest context, este foarte binevenit acest proiect, ACCELERATOR, care atrage atenția antreprenorilor asupra posibilităților de finanțare inovative, foarte oportune pentru succesul lor.” – a declarat Bagoly Miklos.
Proiectul „ACCELERATOR” se derulează pe parcursul a 30 de luni (începând din 1 ianuarie 2017 și până 30 iunie 2019. La lansarea acestuia au participat parteneri ai proiectului, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, ai Ministerului Economiei și nu numai.
**
„Interreg – Danube Transnational Programme” reprezintă un instrument financiar al Cooperării Teritoriale Europene (European Territorial Cooperation). Programul urmărește promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în regiunea dunăreană, prin intermediul integrării politicilor din domeniile selectate (inovare şi responsabilitate socială, mediu şi cultură, conectivitate şi responsabilitate energetică, guvernanţă).
Informații suplimentare despre program pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.interreg-danube.eu/, iar informații despre proiect, accesând http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/accelerator.
***
Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna s-a înfiinţat în 1996 cu 21 de membri, având ca scop sprijinirea întreprinzătorilor şi dezvoltarea economică a regiunii. În prezent, ASIMCOV are în componență peste 500 de membri. Printre obiectivele Asociației se numără atragerea fondurilor de finanţare şi folosirea lor în regiune, participarea la întâlnirile oamenilor de afaceri, seminarii, conferinţe, târguri şi expoziţii interne şi internaționale, asigurarea participării membrilor la cursuri de perfecţionare şi instruire, formarea grupurilor profesionale în diferite domenii – pentru ca transferul de informaţii şi menţinerea relaţiei cu membrii să devină mult mai eficientă; dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu organizaţiile similare.
Detalii pot fi aflate accesând site-ul ASIMCOV, www.asimcov.ro.
Ana Ciorici Costache