. . Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ) a lansat, recent, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță privind pilotarea unui program de acordare a unui supliment alimentar (pachet alimentar sau masă caldă) pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și pentru preșcolari.
Propunerea de Ordonanţă de urgenţă privind aprobarea Programului naţional (în dezbatere publică) este postată pe site-ul MENCȘ. Documentul vizează, acordarea, începând cu anul şcolar 2016 – 2017, cu titlu gratuit, elevilor din învăţământul primar şi gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde/ zi în perioada desfaşurării activităţii didactice, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar.
Conform propunerii, „limita valorică prevăzută (7 lei / beneficiar) cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz şi se actualizează periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor. La cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală ori religioasă/ confesională nu pot beneficia de pachetul alimentar/masa caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de 7 lei/ elev sau preşcolar.”
Același document prevede acordarea unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale și că sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativteritoriale sau din alte surse, potrivit legii.
„Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care dispun de mijloacele necesare preparării şi distribuirii pachetelor alimentare/mesei calde pot utiliza în acest scop sumele alocate.”- se arată în proiectul pus în dezbatere publică. Dreptul de a beneficia de prevederile proiectului îl au elevii/preşcolarii prezenţi la activităţile didactice.
Prin același proiect arată că „unităţile/subdiviziunile administrativ teritoriale, respectiv unităţile şcolare răspund de respectarea condiţiilor igienico-sanitare de recepţie, depozitare şi distribuire către elevi a pachetelor alimentare/meselor calde” și că „Instituţiile cu atribuţii în domeniul administraţiei publice, sănătăţii populaţiei, educaţiei precum si Consiliile judeţene şi primarii unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau persoanele imputernicite au obligaţia să urmărească şi să verifice buna desfăşurare a procesului de aprovizionare şi condiţiile igienico-sanitare privind distribuţia către elevi a produselor alimentare.”
Proiectul prevede realizarea programului pilot pe perioada unui an școlar, pe un număr de 22 de unităţi de şcolare din mai multe județe.
„La finalul pilotării se realizează o analiză, iar pe baza rezultatelor Guvernul decide oportunitatea extinderii acestui Program la nivel naţional. Pentru unităţile incluse în programul Pilot nu se mai aplica normele ce vizează programele de alimentaţie în vigoare în perioada aplicării prezentei ordonanţe. (ex – Programul Laptele şi Cornul, Fructe in Şcoala).” – se arată în proiect.
Documentul integral poate fi consultat accesând site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, www.edu.ro sau accesând direct http://beta.edu.ro/propunere-de-ordonan%C5%A3%C4%83-de-urgen%C5%A3%C4%83-privind-aprobarea-programului-na%C5%A3ional-de-acordare-unui-supliment.
„Proiectul de ordonanţă de urgenţă este elaborat în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice. Opiniile dvs. şi propunerile de îmbunătăţire pot fi trimise la adresa [email protected]”- se arată pe site-ul menționat.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail