Printr-un proiect –pilot cu confinanțare din fonduri norvegiene, în localitatea covăsneană Estelnic va fi pus în funcțiune, luna aceasta, un sistem de încălzire bazat pe biomasă – pe plante energetice şi deşeuri lemnoase. Acesta va asigura apa caldă şi încălzirea pentru Primăria, Căminul Cultural și pentru un centru pentru tineret din localitate.

Proiectul este implementat de Asociația „Green Energy” (”Energie Verde”) din Sfântu Gheorghe, cu confinanțare din fonduri norvegiene.

Președintele Asociației și al clusterului Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos, a declarat că prin acest proiect se dorește dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire complex, bazat pe biomasă, la nivelul comunităţilor locale. . .

El a precizat că în Estelnic a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei și că au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinare deşeurilor lemnoase. iar luna aceasta va fi pusă în funcţiune o centrală termică. Aceasta va asigura apa caldă şi căldura pentru Căminul Cultural, Primăria și centrul de tineret din localitate.

„Luna aceasta, pe data de 18 martie, va avea loc inaugurarea sistemului de încălzire. Este vorba despre un sistem integrat complex. Acesta cuprinde plantația, tocarea deșeurilor de lemn – obținerea biomasei, respectiv centrala- sistemul de încălzire. Deci, este un sistem integrat și de  aceea diferă de alte sisteme – pentru că aici, la nivelul localității se obține biomasă din salcie energetică, din deșeuri de lemn; avem mașina de tocat, avem spații de depozitare, avem cazanul, avem centrala și avem clădirile care vor fi încălzite. Este un model –pilot. Practic, astfel, la nivelul localității, în instituții publice poate fi rezolvată problema încălzirii, poate fi asigurată încălzirea din deșeuri de lemn, din biomasă. Sistemul de încălzire este total automatizat, nu necesită supraveghere (…) și asigură un confort sporit. Astfel se va asigura apa și căldura pentru Primărie, Căminul Cultural și centrul de tineret din Estelnic.” – a explicat președintele Clusterului inovativ al biomasei „Green Energy”, Vajda Lajos.

Primarul localității Estelnic, Varga Attila, a declarat că prin implementarea acestui proiect va crește eficiența energetică la nivelul celor trei clădiri, și vor fi minimalizate costurile pentru încălzire:

„Implementarea acestui proiect este binevenită și ne vine în ajutor mult! Încălzirea va fi mai ieftină și mai ușoară. Până acum aveam niște cazane care necesitau lemn ca și combustibil și era foarte greu să încălzim acele clădiri. Și, când era foarte frig, consumam și multă energie electrică, deoarece trebuia să folosim și mijloace de încălzire electrică, reșouri etc. Acum nu vom mai avea atâtea bătăi de cap. Sistemul de încălzire va avea autonomie două săptămâni – deci din două în două săptămâni va trebui să alimentăm magazia cu biomasă.” – a declarat primarul localității Estelnic, Varga Attila. Acesta a menționat că deocamdată, deșeurile vor fi colectate cu ajutorul persoanelor care beneficiază de ajutor social: „Momentan, oamenii care beneficiază de ajutor social, oamenii noștri, angajații noștri – ne vor ajuta să colectăm biomasa. Ei vor curăța malurile râurilor, dar de anul viitor ne vom putea folosi și de plantația energetică înființată în cadrul acestui proiect – plantație ce are trei hectare și de acolo vom procura biomasă.” – a menționat primarul localității Estelnic

Clusterul „Green Energy”  va continua demersurile prin care să creeze independența energetică a unui lanț de localități. Potrivit președintelui clusterului, Vajda Lajos, implementarea unui astfel de sistem de încălzire are efecte benefice asupra mediului, dar are și impact social.

Acest model, de la Estelnic, se poate aplica în foarte multe localităţi, mai ales din zona noastră (…). Astfel, ar putea fi rezolvată și problema deșeurilor. Deșeul de lemn este un deșeu periculos. Acesta se poate colecta, de exemplu, cu cei care beneficiază de ajutor social (…). Astfel, acest sistem de încălzire pe biomasă are un efect de mediu, dar are și un efect social – pentru că asigurăm locuri de muncă (…). Eu consider că din biomasă, în 95% din localitățile din mediul rural se poate asigura independența energetică! Noi căutăm în continuare fonduri, alte surse de finanțare, pentru a crea un lanţ de localităţi independente din punct de vedere energetic. Dacă se înțelege la nivel guvernamental funcționarea acestui sistem, atunci acesta reprezenta o alternativă pentru economia socială, pentru rezolvarea problemelor de mediu, pentru rezolvarea problemelor energetice în mediul rural, pentru a lansa noi afaceri în acest domeniu (…)!”- a explicat Vajda Lajos.

Proiectul, intitulat „Biomasa – o afacere verde”, este implementat în parteneriat de către Asociația „Green Energy” în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia,  se desfășoară până în aprilie 2016.

Valoarea proiectului este de 219.500 de euro, iar 190.000 de euro din această sumă reprezintă cofinanţarea acordată de Mecanismul Financiar Norvegian 2009- 2014, prin programul ”Inovare Verde în Industria din România”.

Asociaţia „Green Energy” a fost înființată în anul 2009 și de atunci activează în domeniul protecției mediului și a promovării surselor de energii regenerabile. Printre membrii asociației se numără producători de biomasă (fermieri care cultivă plante energetice, firme din industria de prelucrare a lemnului și producători de mobilă), producători de cazane, firme responsabile de gestionarea deșeurilor, firme care asigură logistica, mari şi mici consumatori de energie verde. Asociația Green Energy asigură totodată, managementul pentru Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy – cluster înființat în anul 2011.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail