Asociația Caritas Alba Iulia – Asistența socială, cu sediul în Târgu Mureș, în parteneriat cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Harghita și Covasna, au depus un proiect al cărui obiectiv general este sprijinirea combaterii fenomenului de excluziune socială în rândul copiilor şi tinerilor în comunităţile din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, inclusiv în rândul comunităţilor de romi.

Proiectul depus de către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, cu sprijinul Asociaţiei Caritas Alba-Iulia, face parte din programul RO10 „Copii și tineri în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, prin apelul „Coerent”, cu proiectul „United Networks – Inițiativă integrată pentru incluziunea socială  a comunităților marginalizate”.

Potrivit directorului DGASPC Covasna, proiectul își propune dezvoltarea infrastructurii socială instituţională regională  în domeniul incluziunii sociale, prin crearea unei reţele instituţionale interjudeţene şi a 6 reţele judeţene operaţionale. Toate acestea vor promova incluziunea socială a comunităţilor marginalizate prin împuternicirea şi coaching (engl.- meditaţia) instituţional acordat autorităţilor locale şi instituţiilor publice. „Apelul are în vedere susținerea inițiativelor concrete de reducere a inegalităților la nivel național și de îmbunătățire a măsurilor antidiscriminare, dezvoltate prin cooperarea actorilor sociali de la nivel local și regional. Astfel,  „Coerent” vizează proiecte care urmăresc combaterea excluziunii sociale în rândul persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile”, a declarat Vass Maria, directorul DGASPC Covasna.

Printre obiectivele proiectului se numără organizarea şi coordonarea judeţelor operaţionale, dar şi a societăţii civile pentru asistarea autoritate publică locală (APL) care au pe teritoriul lor comunități cu risc de marginalizare socială, în vederea facilitării incluziunii sociale ale acestor comunităţi locale, cartografierea problemelor identificate de către APL, ONG, reprezentanții comunităților de romi, contactarea potențialilor parteneri cu roluri și/sau resurse la nivel județean care pot contribui la soluționarea acestor probleme, identificarea nevoilor instituționale și intereselor, motivațiilor și obstacolelor de a lucra în rețea cu alți actori din domeniu. Totodată, se vor organiza două rețele instituționale operaționale pe județ, în urma selecției a două probleme importante identificate în pașii anteriori,  dintre temele enumerate (educație inclusivă, pregătirea resurselor umane și ocupare, securitate comunitară, prevenirea separării copilului de familie, incluziunea tinerilor, participare activă/dezvoltare comunitară), prin întâlniri periodice, bilunare, cu scopul soluționării unor probleme specifice în fiecare județ.

„Prima activitate va fi formarea acestei reţele judeţene,  după care va urma cartografierea acelor localităţi care au un număr de locuitori sub 20.000. După ce se va face această cartografiere, şi, bineînţeles, rezultatul va fi o bază de date pe aza cărei se va poate analiza sitauţia. Se vor stabili acele 15 localităţi care sunt expuse riscului de excluziune socială. Cu reprezentanţii celor 15 localităţi se vor organiza schimburi de experienţă, pregătiri profesionale pentru a şti ce să facă pentru micşorarea acest risc social. Va avea loc un schimb de experienţă cu acele judeţe unde au fost implementate nişte proiecte care au vizat tocmai reducerea excluziunii sociale în comunităţile respective. După această etapă va urma alegerea a trei localităţi din cele trei judeţe în care se va efectua o anchetă sociologică, eliberându-se planuri de acţiuni pentru reducerea excluziunii sociale şi, totodată se va elabora un portofoliu de proiect în acest sens, pe care comunitatea respectivă poate să-l predea în cadrul unor proiecte finanţate din fonduri europene”, a explicat doamna director Vass.

Valoarea totală a proiectului este de 1,324,850.00 lei, 10% reprezentând contribuția Asociației, promotorul proiectului. Sumele de care vor beneficia partenerii pe perioada de derulare este de 36.000 lei/an/partener. Contractul între finanţator şi Caritas Alba-Iulia se va semna în data de 10 martie a.c., pentru o perioadă de 12-14 luni.

Maricela Dan . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail