Agenţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Braşov (ADDJB), în parteneriat cu Universitatea Spiru Haret (USH), au lansat, marţi, proiectul Promotorii Firmei Tale PROFI – pentru Regiunea Centru, proiect care are ca obiectiv dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi crearea de noi afaceri.
Preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Braşov (ADDJB), Mihai Pascu, a declarat că administraţiile locale, societatea civilă, mediul academic trebuie să facă eforturi pentru a crea şanse tuturor celor care doresc să facă o afacere, care doresc să rămână în ţară, să se dezvolte.
„Cea mai mare provocare pe care o are societatea românească, nu vorbesc numai de judeţul Braşov, ci de întreaga ţară, şi care este confirmată atât de studii sociologice, cât şi economice este lipsa forţei de muncă. Resursa umană este principala problemă ridicată atunci când ne gândim să creionăm nişte planuri pe viitor mediu sau lung, acele strategii de dezvoltare fără de care societatea nu se poate dezvolta. Lipsa forţei de muncă în toate domeniile de activitate, atât cea calificată, cât şi cea necalificată, constituie principala problemă cu care ne confruntăm noi, societatea românească. De asemenea, ne confruntăm cu acest trend european de îmbătrânire a populaţiei, lucru care, într-o perspectivă medie, pune probleme serioase oricărui plan de dezvoltare economică. Din acest motiv, atât administraţiile locale, societatea civilă, mediul academic, consider că trebuie să facem eforturi pentru a crea şanse tuturor celor care doresc să facă o afacere, care doresc să rămână aici, să se dezvolte, să aibă toate posibilităţile pe care le putem oferi prin aceste programe”, a afirmat Mihai Pascu.
Proiectul îşi propune înfiinţarea de afaceri în Regiunea Centru şi sprijinirea acestora cu o subvenţie acordată fiecărei întreprinderi nou înfiinţate în baza planului de afaceri, de 35.000 de euro, a subliniat managerul de proiect, Luciana Gliga.
„Grupul ţintă al proiectului este format din persoane active şi persoane inactive cu domiciliul/reşedinţa în Regiunea Centru, în unul din cele şase judeţe (Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna, Harghita sau Alba). La categoria persoane inactive intră studenţii, persoanele casnice, iar din rândul persoanelor active fac parte persoanele angajate, persoanele care au o întreprindere individuală, o întreprindere familială. Noi vizăm un număr de 336 de persoane din Regiunea Centru, cu vârsta între 18-64 de ani care vor beneficia de măsuri de formare în domeniul antreprenoriatului. Din fiecare judeţ al Regiunii Centru vor fi selectate minimum 20 de persoane care vor fi formate în domeniul antreprenoriatului şi vor primi sprijin pentru elaborarea planului de afaceri. Minimum 36 de planuri de afaceri vor fi sprijinite a se implementa în mediul urban, din Regiunea Centru, în diferite domenii non-agricole”, a explicat managerul de proiect.
Universitatea Spiru Haret va susţine cursul de antreprenoriat.
Proiectul are trei etape: Formare antreprenorială; Implementarea planurilor de afaceri finanţate din fonduri FSE; Program de monitorizare a funcţionării şi dezvoltării afacerilor finanţate.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 Locuri de muncă pentru toţi, Obiectivul tematic 3.7 Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană. Este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
AGERPRES