Reprezentanţii mai multor organizaţii civile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita susţin, în perspectiva Centenarului Marii Uniri, un proiect ce are ca scop înălţarea unui monument al unităţii românilor pe Vârful Lăcăuţi, la o altitudine de 1.777 metri.

Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea ridicării „Monumentului fiinţei naţionale şi unităţii românilor de pretutindeni” pe Vârful Lăcăuţi aparţine regretatul artist plastic basarabean Gheorghe Vrabie.

„Semnificaţia emoţională constă în faptul că acest pisc face joncţiunea între Moldova, Ardeal şi Ţara Românească. Recent, fiica sa, artista Georgeta Vrabie din Chişinău (…) ne-a pus la dispoziţie argumentaţia artistului, cu rugămintea de a o prezenta instituţiilor abilitate în vederea introducerii acestui proiect în programul dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918″, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

În opinia acestuia, dincolo se semnificaţia sa, acest monument ar putea deveni şi un punct de atracţie turistică, asemenea crucii de pe Caraiman.

„Considerăm că acest proiect ar merita să se bucure de atenţie (…) Un asemenea monument, realizat în judeţul Covasna, pe teritoriul comunei Comandău, în Vârful Lăcăuţi,  poate deveni nu numai un monument al unităţii naţionale cu o simbolistică deosebită, ci şi un monument de un real interes turistic (…) Deşi pare o propunere ambiţioasă, eu zic că merită să facem demersurile pentru susţinerea lui (…) Cred că un asemenea proiect se detaşează prin semnificaţie, prin importanţă şi prin ceea ce ar însemna efortul generaţiei noastre de cinstire a memoriei celor care au făcut România Mare”, a mai spus arhivistul Ioan Lăcătuşu.

Potrivit acestuia, toate asociaţiile civile din judeţul Covasna membre ale Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au „îmbrăţişat” şi susţin acest proiect.

Artistul şi graficianul Gheorghe Vrabie (1939-2016) este, printre altele, autorul stemei de stat a Republicii Moldova, precum şi al stemei şi drapelului municipiului Chişinău.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail