La Şcoala Gimnazială „Ady Endre” s-a desfăşurat un proiect inedit intitulat „Ziua ştafetei – Acum decid eu!”, prin care 10 elevi au avut şansa să „se întâlnească” faţă în faţă cu meseriile pe care ar dori să le practice în viitor.
În cadrul proiectului care s-a derulat în cursul săptămânii trecute, elevii de clasa a VIII-a , 5 de la secţia română şi 5 de la secţia maghiară şi-au ales domenii variate pentru a profesa, începând de la mecanici auto şi şoferi de tir şi până la arhitecţi, avocaţi sau doctori, şi au avut posibilitatea să vadă, la faţa locului, în constau aceste meserii. Vorbinndu-ne despre proiectul la care au luat parte, elevii ne-au mărturisit că, aflându-se în faţa unui examen important din viaţa lor, se simt mai pregătiţi şi ştiu mai bine ce vor să facă în viitor.
Astfel, Milu Eduard ne-a spus că îşi doreşte să profeseze ca şofer profesionist de TIR, întocmai ca şi tatăl său care i-a insuflat pasiunea pentru acest domeniu. Acesta ne-a povestit că la întâlnirea cu cei de la firma de transport Fit Speed a avut ocazia să vadă cupele pe care aceştia le-au câştigat de-a lungul timpului, să înveţe manevre dar şi componentele unui TIR. „Îmi place meseria de TIR-ist pentru că vizitezi multe ţări. Deja ştiam cam totul despre treaba asta, pentru că tatăl meu este şofer de TIR, iar acum am mai aflat câteva lucruri mărunte.” ne-a spus Eduard.
Tot în acelaşi domeniu, dar pe partea de mecanică, doreşte să se formeze profesional şi Gergely Zoltan , pentru care experienţa oferită de acest proiect a fost una inedită, deoarece a fost prima dată când a văzut „ pe viu” ce înseamnă şi ce oferă această meserie.
Pentru Chiştoc Adrian experienţa nu a fost exact cum se aştepta, însă, la final a rămas cu câteva informaţii importante care l-au făcut să se hotărască în ce domeniu i-ar plăcea să profeseze. Acesta ne-a mărturisit că îşi doreşte să devină arhitect, şi crede că are toate atuurile pentru a alege această meserie : „Am fost la firma Gama SRL, o firmă de construcţii, unde am vrut să văd cum este să fii arhitect, însă persoana care ne-a primit nu avea nicio legătură cu arhitectura, ci doar primea desenele şi le dădea muncitorilor. Totuşi, a sunat un prieten arhitect căruia i- am adresat nişte întrebări. M-a ajutat foarte mult experienţa fiindcă am aflat mai multe lucruri pe care nu le ştiam, de exemplu la ce profil vroiam să merg.”
În domeniul politicii ne vom putea baza pe Radu Bogdan, deoarece acesta doreşte să devină consilier local. „Vreau să termin facultatea de Ştiinţe politice şi să lucrez în domeniu. Eu sunt şi voluntar la Asociaţia de tineret Ecou. Mi-ar place să fiu implicat, să pot să fac ceva, oricât de puţin aş schimba, măcar să ştiu că o fac.”
Doamna avocat Scridon Marta i-a fost mentor lui Suciu Daniel în a-şi descoperi talentul în avocatură. „Am fost pentru prima oară la tribunal, am aflat ce profil trebuie să urmez la liceu, la ce facultate trebuie să merg, ce trebuie să fac după facultate; a fost o experienţă foarte frumoasă”, a spus elevul de clasa a VIII-a.
Mija Roxana visează la o carieră în stomatologie, de mică, iar cu privire la acest proiect ne-a declarat: „A fost o experienţă foarte frumoasă, pentru că oricum mă cunoşteam cu doamna doctor Sângeorzan Ioana, fiind pacienta dânsei. A fost o întâlnire plăcută, mi-a explicat mai multe proceduri din stomatologie, am asistat la 3 extracţii, adică m-a lăsat să mă uit. Doamna doctor mi-a explicat mai multe lucruri legate de stomatoloie, iar această meserie mă atrage, mai ales că după şase ani de facultate poţi să profesezi imediat, fără să mai urmezi stagiatura sau rezidenţiatul ca în alte ramuri ale medicinei.”
În acelaşi domeniu îşi doreşte şi eleva Szakacs Beata să îşi croiască viitorul, mentorul ei fiind doamna doctor Latzin Emese Orsolya.
Chiar dacă nu a fost implicată direct în acest proiect, doamna Constanţa Balogh, director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Ady Endre” Sfântu Gheorghe, ne- a spus: „Mi se pare că este un proiect interesant, dar mai ales o provocare pentru elevi. (…) Este un lucru oarecum interesant să poată afla informaţii de la oameni care au făcut cât de cât carieră în respectivele domenii. Poate că pe unii îi va stimula, pe alţii îi va dezamăgi, depinde de felul în care au avut contact cu persoanele la care au fost îndrumaţi să meargă. Este un punct bun pentru ei, dar mai ales îi apreciez pe aceşti elevi pentru că ştiu deja ce vor să facă, ceea ce este foarte important, măcar ca punct de reper în viitor, să nu fie aşa debusolaţi.”
Cei zece elevi de clasa a VIII-a s-au arătat foarte încântaţi de proiectul derulat de şcoala lor, şi- au spus că ar mai repeta această experienţă.
Maricela Dan