Ieri seară la sala „Arta”  elevii  a trei instituţii educaţionale din oraş au susţinut un concert multicultural fiind îndrumaţi de către Alana Andrews. Proiectul, unic în România, se numeşte Superar şi este finanţat de Caritas Austria.

Cei 125 de elevi reuniţi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Liceul „Mikes Kelemen” şi Şcoala Gimnazială „Nery Szent Fullop”, au cântat pentru cei prezenţi în 13 limbi diferite, spectatorii din sală fiind purtaţi în ţări precum Cuba, Anglia, insulele Caraibe, Egipt, Israel, România, Ungaria, Australia, Austria, Japonia, Olanda, Mexic şi Noua Zeelandă.

Alana Andrews, coordonator Superar România a explicat ce înseamnă acest priect pentru ea şi de ce a ales această cale: „Eu sunt din Australia, iar scopul meu este să stau cât mai mult în România, iar pentru acest lucru trebuie să lucrez. Iubesc România şi aş dori să rămân penru tot restul vieţii aici. Faptul că am găsit ceea ce iubesc, fiind şi ceea ce făceam în Australia, este ideal. În Australia am fost dirijor de cor timp de 17 ani, iar pentru mine, faptul că lucrez cu copii combină cele trei lucruri pe care eu le iubesc: copiii, muzica şi experienţa călătoriei peste tot în lume. Mă bucur că pot deschide minţile noii generaţii, sperând că vor fi mai puţine probleme pe viitor între rasele umane. Lumea este susţinută de trei lucruri: de adevăr, de dreptate şi de pace, dar totodată şi de muzică.”

La ineditul eveniment au participat şi reprezentanţii Superar Austria, care au adus cu ei ciocolată austriacă pentru copii şi multe cuvinte frumoase la adresa celor implicaţi în acest proiect.

„Ştefan şi cu mine am ajuns ieri seară, iar astăzi am avut oportunitatea de a vizita toate clasele de aici şi de a vedea copiii, fiind o experienţă minunată. Ceea ce am văzut au fost 100 de copii muncitori, şi credeţi-mă că ceea ce fac ei este foarte greu, au  lucrat foarte foarte mult ca să obţină performanţa aceasta. Dar cu bucurie şi emoţii putem învăţa multe de la ei. Suntem mândri să putem spune că din luna mai, de când am demarat programul, avem 200 de copii în România în programul Superar. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu aveam sprijinul necesar, părinţii, şcolile, profesorii, directorii, dar şi organizaţia Caritas; dar cea mai importantă este Alana Andrews care a depus cele mai mari eforturi, şi îi mulţumim foarte frumos. Ceea ce vroiam să mai adaug este că toţi copiii din programul Superar din toate ţările care cântă în diferite limbi, rup barierele culturale, ceea ce ne bucură enorm, fiind un lucru foarte important pentru noi”, a declarat Irena Clisenbower, director de marketing Superar Austria.„Vorbesc atât în numele meu, cât şi în numele organizaţiei Superar, şi voi spune că muzica este un lucru vital, ca mâncatul, deoarece fiinţa umană nu are nevoie numai de mâncare, ci trebuie să ne hrănim şi sufletul, iar asta se poate prin muzică. Este ceva ce aduce oamenii împreună, iar pentru noi înseamnă ceva să putem oferi această oportunitate, care,  ni se pare un drept ce îl au toţi. Noi facem eforturi pentru a oferi fiecărei persoane şi fiecărui copil această şansă, mai ales că cei mici sunt viitorul nostru. Am demarat acest program în Austria acum 4 ani, cu ţelul de a ne extinde în Europa de Est pentru că doream să creăm o punte între Europa de Vest şi cea de Est. Dacă ne axam numai pe Austria, ar fi fost plictisitor, deoarece noi ne cunoaştem cultura”, a completat aceasta.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail