O sală de festivități, sală multimedia, sală de gimnastică, laboratoare și spații de lectură ar putea fi amenajate la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, acestea fiind proiectate în locul destinat cu ani în urmă, unei săli de sport cu bazin de înot, care nu a putut fi realizată. Un spațiu de aproximativ 1500 de metri pătrați ar fi, practic, refuncționalizat, dacă proiectul depus de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, va fi selectat spre finanțare.

În ultima ședință ordinară, Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat proiectul privind Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții  (DALI) pentru refuncționalizarea clădirii C2- sală de sport și finalizarea construcției anexate sălii de sport aparținătoare Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Conform proiectului de hotărâre privind aprobarea DALI, valoarea totală a lucrărilor, cu TVA, se ridică la 4.818.082 lei. Proiectul privind aceste lucrări a și fost înscris în Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, pe Axa 10, și se așteaptă rezultatul.

„În ședința de Consiliu Local s-a aprobat DALI și deja proiectul  este depus (…) prin Programul Operațional Regional, Axa 10. După cum știți, avem  o parte a unei  clădiri și încă o clădire a cărei construcție a început în 1994, și care este încă nefinalizată la Școala Nicolae Colan. Sala de sport a fost parțial realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI), dar toate lucrările au stagnat (…). Am tot căutat soluții în acest sens. Era proiectat și un bazin de înot acolo, dar era mic, era foarte costisitoare întreținerea lui și nu se justifica, și acum, pentru că există acest Program Operațional Regional, am discutat cu conducerea Școlii și au decis să transformăm acele clădiri în sală de sport, sală de festivități, bibliotecă, sală multimedia, laboratoare  de psihologie, informatică, depozite. Deci, spațiul care ar fi refuncționalizat este de aproximativ 1500 de metri pătrați. Valoarea investiției este de 4.818.082 lei, cu TVA, fiind incluse și dotările. Când vorbesc de dotări, mă refer la echipamente digitale, un laborator de informatică, monitoare, laptopuri, tablă interactivă, mobilier, echipamente pentru sala  de sport și mobilier exterior. Dacă am reuși să realizăm acest proiect, am finaliza și această construcție care stagnează de destul de mult timp”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit.

Dacă proiectul va câștiga finanțare și acesta va fi realizat, spațiile în care în momentul de față funcționează cabinetul psihologic, cel de informatică și biblioteca  ar fi transformate în noi săli de clasă, lucru necesar atât pentru faptul că numărul elevilor este în creștere, cât și datorită interesului crescut pentru alternativa educațională Waldorf, care, astfel ar putea să se dezvolte, a declarat, ieri, conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”.

De altfel, în fundamentarea necesității intervențiilor, anexată proiectului de hotărâre privind aprobarea DALI se arată că Şcoala Generală „Nicolae Colan”, care este situată pe strada Lalelei nr.1 din Municipiul Sfăntu Gheorghe, județul Covasna, se află într-un cartier cu blocuri ANL în care sunt familii tinere cu copii de vârstă mici. Unitatea a fost construită şi inaugurată în anul 1994, este o unitate de stat, cu predare bilingvă – respectiv în limba română și limba maghiară. „Realizarea obiectivului este necesară datorită interesului crescut pentru alternativa Waldorf şi pentru asigurarea cuprinderii tuturor copiilor de vârstă şcolară, cât şi creşterea actului educațional, prin asigurarea spațiilor şi dotărilor necesare. Ca urmare, se propune refuncţionalizarea clădirii C2 prin: – amenajarea şi dotarea unei săli festive destinate activităților extraşcolare pentru preşcolari şi şcolarii unității de învățământ, realizarea unui spațiu adecvat sălii de informatică, amenajarea unei biblioteci și a unui spațiu de lectură, amenajarea şi dotarea unei săli de gimnastică, a unei săli multimedia şi a unui cabinet psihologic. Intrucât se doreşte ca investiția să fie finanțată din fonduri europene, elaborarea DALI-ului la investiția mai sus amintită s-a realizat luând în considerare condiţiile stabilite în Ghidul specific aferent – Axa prioritară 10 îmbunătățirea infrastructurii educaţionale, Prioritate de investiții 10.1 Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, Obiectiv Specific 10.1 Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”- se arată în documentul de fundamentare a lucrărilor.

Dacă proiectul ar fi aprobat termenul de finalizare a lucrărilor amintite ar fi de 24 de luni de la începerea lucrărilor, a precizat viceprimarul orașului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit.

Potrivit acesteia, un proiect similar depus de Primăria municipiului, în programul POR 2014-2020, pe Axa 10, vizează refuncționalizarea fostei clădiri ale Liceului Tehnologic  „Kos Károly”, unde ar urma să se mute clasele I-IV  de la Colegiul Național „Székely Mikó” .

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail