Societatea Ornitologică Română, prin Sucursala Covasna „Falco Tinnuculus”, Cercul de Ornitologie „Mugurar” al Palatul Copiilor din municipiul Sfântu Gheorghe şi partenerul principal, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, implementează proiectul  de educaţie ecologică, destinat tinerilor, „Păsările. Aripile viitorului!”

Proiectul, care este finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România cu suma de 20.000 de lei, a fost ales în urma unei selecţii naţionale în cadrul segmentului „Spaţii verzi. Arii protejate”.  Proiectul lansat ieri, a primit titlul de „Cel mai bun proiect implementat” pe componenta arii naturale protejate din România, anul trecut. Scopul acestui proiect este promovarea importanţei abordării şi dezvoltării atitudinii civice comune, în scopul conservării şi menţinerii biodiversităţii.

În acest sens, organizatorii pun la cale un concurs interşcolar regional, cu tematica „Ornitologie şi mediu”, destinat elevilor din judeţele Covasna, Braşov, Alba, Călăraşi, Maramureş, Tulcea, Galaţi, Ialomiţa şi Iaşi, ce se va desfăşura în data de 22 mai, de Ziua Biodiversităţii. Tot cu ocazia acestei zile, copiii vor participa la o tabără  de educaţie ecologică de tip Junior Ranger de 10 zile în Delta Dunării şi la expoziţii de tip photo-voice, în localităţile Sfântu Gheorghe, Galaţi şi Tulcea.

 

Ziua Biodiversităţii

În data de 22 mai, Asociaţia Alutus şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) vor organiza o  serie de activităţi pentru copii, cu ocazia Zilei Biodiversităţii. Acţiunea se va desfăşura în parcul central „Elisabeta” din Sfântu Gheorghe, şi va  cuprinde activităţi prin care copiii vor înţelege importanţa biodiversităţii, discuţii pe marginea subiectului: biodiversitatea urbană şi activităţi de îndemânare integrate în lecţii de educaţie ecologică pentru copii (pictură, origami, expoziţie foto etc.)

Concursul de ornitologie şi protecţia mediului „Cip-Cip”

Prima ediţie a concursului de ornitologie şi protecţie a mediului „Cip-Cip. Cunoaşte, Iubeşte, Protejează”, desfășurată  anul trecut, a cunoscut  un succes destul de mare în rândul copiilor dar şi a părinţilor, astfel că anul acesta, la cea de-a doua ediţie, numărul elevilor înscrişi s-a mărit.

În cadrul concursului elevii vor avea ocazia să participe la cursuri teoretice în municipiul Sfântu Gherorghe, urmând ca după finalizarea acestora să meargă la Dumbrăviţa, Rotbav și sit Natura 2000, pentru a pune în practică informaţiile acumulate.

Tabăra de educaţie ecologică

Tabăra de educaţie ecologică destinată copiilor va avea loc în Delta Dunării, la mijlocul lunii august-începutul lunii septembrie,  la aceasta urmând să participe  25 de copii care vor avea posibilitatea să învețe lucruri noi despre   biodiversitate, pentru ca, ulterior  să poată  „planta”  în comunitatea din care povin  ideile dar şi dorinţa de implicare în proiecte de protejare a biodiversităţii.

Consolidarea reţelei de voluntari iniţiată anul trecut reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru organizatori, deoarece „ei vor fi cei care vor organiza o expoziţie de tip photo-voice itinerantă în trei locaţii partenere ale evenimentului, respectiv MNCR, Complexul de Ştiinţe Muzeale din Galaţi şi Institutul de Cercetări Eco-muzeale Delta Dunării din Tulcea”, a spus Cătălin Lazăr, preşedintele Asociaţiei Alutus şi organizatorul evenimentului.

„Proiectul începe să crească, şi dorinţa noastră este aceea că la anul Sfântu Gheorghe să fie gazda primei ediţii naţionale a unui concurs cu recunoaştere internaţională, europeană, în domeniul educaţiei ecologice şi a ornitologiei”, a conchis Cătălin Lazăr.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail