Fundația Comunitară Covasna continuă și în acest an distribuirea de puieți de pomi fructiferi autohtoni gospodarilor din zona rurală. Familiile solicitante beneficiază de trei până la cinci puieți gratuit (meri, peri, pruni, caiși sau gutui), distibuirea făcându-se uniform pe teritoriul județului.
În cadrul acțiunii din acest an, Fundația Comunitară Covasna și-a propus ditribuirea unui total de 2.500 de puieți, astfel, în cursul săptămânii trecute locuitorii comunei Poian au primit 300 de bucăți, iar în localitățile Brateș, Sita Buzăului și Vârghiș au fost distribuite câte 400 de bucăți. Totodată, conform calendarului acțiunii, în cursul zilei de astăzi Fundația Comunitară Covasna va împărți alte 400 de răsaduri în localitatea Turia, urmând ca localitățile Arcuș (400 de bucăți) și Valea Zălanului (200 de bucăți) să primească răsadurile până la finalul acestei săptămâni.
„Fundația Comunitară Covasna este o fundație privată, mai precis, în anul 2010 ne-am adunat zece prieteni, am pus banii laolaltă și am înființat această fundație cu scopul de a derula programe care să fie în folosul comunității, și care să imprime speranță de viață și veselie în comunitate. Unul dintre programele noastre, de care eu mă ocup personal, este programul <<Un pom pentru generația viitoare>>. Programul este chibzuit pe circa 10 ani, cu scopul de a replanta în județul Covasna circa 40.000 de pomi fructiferi tradiționali, și prin tradiționali înțeleg soiuri care sunt prezente de cel puțin 150 – 200 de ani în zona noastră, respectiv în Transilvania, și nu soiuri moderne, modificate geneitc. Anul acesta se pare că este un volum mai mare de lucru, dar și de bucurie pentru comunitățile care primesc aceste răsaduri de pomi fructiferi. Vom împărți peste 2.500 de bucăți. În fiecare an împărțim uniform în județ, stabilim câte o localitate din zonele Târgu Secuiesc, Covasna, Sfântu Gheorghe, Baraolt și zona Buzaielor.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Fundației Comunitare Covasna, Otto Fleckhammer.
Potrivit acestuia, prin intermediul acțiunii se dorește o reconstituire a livezilor din gospodăriile din mediul rural, și nu numai, cu poame naturale, autohtone, netratate sau modificate genetic.
„Realitatea arată că au dispărut aceste livezi. (…) Datorită fostelor CAP-uri, dar și a faptului că tinerii de la țară pleacă, iar grădinile au rămas cum au rămas și pomii au îmbătrânit. (…) Sunt mai bune merele românești decât cele de export, pentru că sunt tradiționale, nu sunt modificate genetic. În hipermarket-uri și în supermarket-uri se găsesc la prețuri destul de interesante aceste fructe, care nu sunt atacate nici măcar de viermi, lucru care spune ceva. Pentru asta încercăm numai soiuri tradiționale.”, a mai explicat președintele fundației.
În desfășurarea programului, fundația colaborează cu organizații civile, dar și cu Primăriile locale, care ajută la distribuirea puieților. Astfel, în cadrul uneia dintre acțiunile de săptămâna trecută, ce a avut loc la Sita Buzăului, Fundația Comunitară Covasna a beneficiat de sprijinul Asociației Culturale „Brâul Sitean”, a cărei președinte, Dan Neagoe s-a asigurat ca răsadurile să ajungă la cât mai mulți gospodari.
„În această acțiune, propriu-zis, am ajuns printr-o recomandare a primarului din Barcani, domnul Marin Gheorghe, care ne-a recomandat președintelui Asociației Comunitare Covasna, pentru că anul trecut această acțiune a fost derulată în Barcani.”, a declarat Dan Neagoe care, asemenea președintelui Fundației Comunitare Covasna, este de părere că fructele românești nu numai că sunt mai gustoase, ci și mai sănătoase față de cele din export, astfel încât acțiunea este una bine-venită.
„Ca să fiu sincer nu știu dacă sunt neapărat mai bune ca gust, dar categoric sunt mai sănătoase cele românești. Categoric gustul este mai bun, iar fructul este natural, și cine nu își dorește să mănânce un fruct din grădină? Zona noastră nu este neapărat o zonă propice pentru astfel de lucruri, dar aducându-mi aminte de copilărie, și de anii din urmă, foarte multe gospodării aveau o mică livadă în spatele casei sau în curte. Aveam cinci sau șase meri, dar acum, datorită construcțiilor și a modernizărilor, nu prea mai sunt livezi cu pomi fructiferi. Zona noastră are potențial, și se vede acest lucru. A fost nevoie de doar câteva zile, să le spunem prietenilor și vecinilor că va avea loc această acțiune, și au apărut foarte mulți doritori.”, a mai declarat președintele Asociației Culturale „Brâul Sitean”.
Potrivit conducerii Fundației Comunitare Covasna, programul „Un pom pentru generația viitoare” va continua încă circa opt ani, până când va fi atins obiectivul de 40.000 de puieți de pomi fructiferi autohtoni plantați în județul Covasna. Otto Fleckhammer a precizat că acțiunea reprezintă cadoul fundației pentru comunitatea covăsneană, și le-a promis locuitorilor din Sita Buzăului că și anul viitor vor putea beneficia de puieți în mod gratuit.
Ioana Ardeleanu