Fundația Comunitară Covasna (HKA) va distribui în perioada următoare aproximativ 1.500 de puieți de pomi fructiferi autohtoni în mai multe localități din județ, în cadrul programului intitulat ”Un pom pentru generația următoare”, pe care l-a lansat recent.
Conducerea Fundaţiei a precizat că a primit solicitări de la persoane care vor să primească gratuit pomi fructiferi din 12 localități din județ, iar în urma evaluării aplicațiilor s-a decis ca puieții să fie distribuiți astfel: în zona Târgu Secuiesc – la Cernat – 250 de puieți; în zona Covasna – la Dobolii de Sus, 63 de bucăți, iar la Chiuruș, 140 de bucăți; în zona Sfântu Gheorghe –la Valea Crișului – 324 de bucăți, iar la Calnic, 129 de bucăți; în zona Baraolt – în cinci localități vor fi distribuiți în total 300 de puieți, iar în zona Sita Buzăului- 200 de puieți.
„Am definit cinci regiuni și fiecare va primi maxim 300 de puieți, o excepție fiind pentru zona Sfântu Gheorghe, pentru că Primăria Valea Crișului ne ajută foarte mult în acest program și în acest caz am făcut o excepție, astfel că în acea vor fi acordați peste 300 de puieți”, a precizat ieri directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga.
Eveniment, astăzi, la Valea Crișului
Primul eveniment în cadrul căruia vor fi distribuiți puieții va avea loc astăzi, la ora 11,00 în centrul localității Valea Crișului. Vor participa reprezentanți ai Fundației – președintele HKA, Fleckhammer Otto și directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga – dar și primarul localității, Kisgyörgy Sándor.
**
Programul „Un pom pentru generația următoare”, derulat de Fundația Comunitară Covasna (HKA) are ca scop replantarea puieților autohtoni pe teritoriul județului. Aproximativ 1.500 de puieți vor fi distribuiți anual, gratuit, în localități din județ. Programul se va derula pe o perioadă de zece ani. Pentru a putea asigura necesarul de puieţi, Fundația va achiziționa un teren de aproximativ o jumătate de hectar la Valea Crișului și va amenaja o pepinieră, dorind să implice și comunitatea în realizarea programului, prin diverse activități.
„Este în derulare procesul de achiziționare a terenului. În această primăvară vom începe pregătirea terenului pentru plantarea din toamnă. Avem deja planificat de unde și ce vom planta și, în paralel, vom începe să implicăm în program școli, licee și oameni din comunitate, din localitățile beneficiare. Vor fi activități cu durată de o zi, în care copiii se vor putea familiariza cu ceea ce se întâmplă într-o pepinieră (…)”, a spus directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga.
Aceasta a precizat că ideea programului „Un pom pentru generația următoare” s-a născut cu ani în urmă: „Am avut un program de grant la care a aplicat o organizație civilă din Herculian și care a venit cu ideea replantării de pomi fructiferi. Ne-a plăcut foarte, foarte mult ideea (…) și atunci am zis că e un exemplu pozitiv care poate fi extins la nivelul județului. De acolo a pornit această idee”, a spus Bereczki Kinga. Aceasta a menționat că printre obiectivele programului se numără și promovarea tehnicilor tradiționale de grădinărit, atragerea atenției spre valorile locale, utilizarea valorilor locale, ocrotirea mediului înconjurător. „Proiectul nostru vizează și un fel de reîntoarcere la tradiții și promovarea unei alimentații sănătoase, dar și responsabilzarea oamenilor cu privire la protejarea naturii și a mediului înconjurător, pentru că dacă un om se ocupă cu plantarea se gândește la viitor, nu pe termen scurt, ci pe termen lung. Sunt foarte multe componente pozitive, care odată cu derularea programului se promovează în rândul comunității”, a spus directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga.
Informații suplimentare despre programul „Un pom pentru generația următoare” pot fi aflate accesând site-ul Fundației Comunitare Covasna, www.hka.ro, secțiunea „Noutăți”.
. .
Ana Alina Costache